Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Χαμηλός ο τζίρος – ΔΕΗ και τράπεζες στο επίκεντρο

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Χαμηλός ο τζίρος – ΔΕΗ και τράπεζες στο επίκεντρο
ΑΓΟΡΑ: Χωρίς καλές διαθέσεις και το σημερινό άνοιγμα με χαμηλό όπως αναμενόταν τζίρο. Ξεχωρίζουν κάποιες μετοχές λόγω ειδησεογραφίας. Στις τράπεζες παραμένουν τα βλέμματα και η αγορά περιμένει να δει αν μπορούν να βγάλουν αντίδραση και να βελτιώσουν λίγο τα γραφήματά τους μετά την πρόσφατη υποχώρηση.

Οι δηλώσεις του κ.Χατζηδάκη και οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη ΔΕΗ δίνουν μία ανάσα στη μετοχή, η οποία ακούμπησε και μία καλή στήριξη. Κάποιες μικρές όπως η Λύκος που ανακοίνωσε μία εξαγορά, έχουν καλούς αγοραστές.

Η εβδομάδα θα είναι με χαμηλό τζίρο και βέβαια υπάρχει και η αργία της 15ης Αυγούστου άρα θα έχουμε 4 συνεδριάσεις για αυτήν την εβδομάδα. Χρειάζεται ακόμα λίγο προσοχή η αγορά λένε οι αναλυτές καθώς αν δεν κρατήσουν οι 835 μονάδες ίσως πάμε χαμηλότερα. Τα καλά χαρτιά βέβαια που έκαναν μία διόρθωση δεν έχουν φόβο μακροπρόθεσμα.

ΔΕΗ: Αν μπορούσε να αλλάξει το σχέδιο και αυτό φαίνεται πως διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την Ευρώπη, θα μπορούσε να βοηθήσει την επιχείρηση. Δεν μπορεί να μικρύνει και να έχει και τόσα κόστη. Χρειάζεται και μία διαφορετική τιμολόγηση και αυτή θα μπορούσε να γίνει χωρίς να επηρεαστούν σημαντικά οι καταναλωτές. Η μετοχή ενισχύεται 2%.

ΑΔΜΗΕ: Με το ξεκίνημα της συνεδρίασης βγήκαν πωλήσεις 20 χιλ. τεμαχίων και η μετοχή έγραψε χαμηλό στα 1,98 ευρώ και τώρα προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα 2 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Eurobank ξεκίνησε με καλό τζίρο για την εποχή και μικρή άνοδο και ακολουθεί με επίσης καλό τζίρο και μικρή άνοδο και η Alpha Bank. Υπάρχει κινητικότητα από τις διοικήσεις και η αγορά περιμένει να προχωρήσουν τα ανοικτά θέματα.

TITAN CEMENT: Για λίγο θα είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση κοινές και προνομιούχες και πάλι βλέπουμε σήμερα «αυτόματες» εντολές πώλησης στο κοινό και αγορά αμέσως στο TITC.

ΑΚΙΝΗΤΑ: Βλέπουμε ανακοινώσεις για αυξήσεις κεφαλαίου και πρόκειται μάλλον για αναμενόμενη κίνηση αφού οι εισηγμένες εταιρείες το έχουν επικοινωνήσει στις λογιστικές τους καταστάσεις. Έγραφαν δηλαδή πως τα ελληνικά καλά επαγγελματικά ακίνητα προσφέρουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις έναντι των ευρωπαϊκών.

Αν ανακάμψει και η ελληνική οικονομία και υπάρξει αύξηση ζήτησης θα ενισχυθούν και οι τιμές των ακινήτων. Βέβαια δεν ξέρουμε κατά πόσο οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν αλλά μέσω αυξήσεων και χωρίς υψηλό δανεισμό, εκτιμούμε πως η απόδοση θα παραμείνει καλή τελικά για τον μέτοχο.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καλή εικόνα στο ξεκίνημα με καλό συγκριτικά όγκο. Μην περιμένετε τέτοια εποχή μεγάλες κινήσεις.

ΛΥΚΟΣ: Αρκετά γρήγορα πήγε η μετοχή στο +9% και στα 1,62 ευρώ μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς η οποία θα ενισχύσει κάπως τα μεγέθη της εισηγμένης.

ΕΛΤΡΑΚ : Οι νέες απομειώσεις θα «χτυπήσουν» σημαντικά την καθαρή θέση μαζί με τη ζημιά που αναμένεται να γράψει και επίσης έχει ανακοινωθεί λόγω της αποχώρησης από την ΕΛΤΕΚΚΑ. Ξεκινάει από τα 11 εκατ. ευρώ και αν βγάλει κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα θα μειωθεί ανάλογα.

Πρόκειται για απομείωση ακινήτου (παλιό εργοστάσιο BIC) και όχι για ζημιά από πώληση. Δηλαδή δεν αναφέρει η εταιρεία τίμημα πώλησης αλλά ούτε και πόσο είναι πλέον αποτιμημένο το ακίνητο. Αυτό σημαίνει πως με το τίμημα της πώλησης μπορεί να γράψει κέρδη αν είναι αποτιμημένο χαμηλότερα ή περαιτέρω ζημιά αν πουληθεί χαμηλότερα από την αποτίμηση.

Έχουν γίνει ήδη πάντως απομειώσεις και μάλιστα μεγάλες στα ακίνητα το 2018. Την ίδια ώρα η αγορά περιμένει τη δημόσια πρόταση μετά την πρόσφατη εξαγορά ποσοστών. Αναμένουμε αποτελέσματα εξαμήνου για περισσότερα συμπεράσματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης