Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στις εμπορικές συνομιλίες - Στο +1,45% ο Shanghai Composite στην Κίνα

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στις εμπορικές συνομιλίες - Στο +1,45% ο Shanghai Composite στην Κίνα
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,05% στις 25.927 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (12/8) οι αγορές στην Ασία, στον απόηχο μίας εβδομάδας υψηλής μεταβλητότητας εν μέσω εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,45% στις 2.814,99 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +2,02% και τις 8.972,64 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,05% στις 25.927 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Sunny Optical και Tencent ενισχύονται κατά +4,52% και +1,24% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της HSBC υποχωρεί κατά -1,33%.
O δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,23% στις 1.942,29 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και SK Hynix ενισχύθηκαν κατά +1,27% και +1,64% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -0,21% στις 10.472,36 μονάδες.
Στην Ινδονησία, ο δείκτης IDX Composite καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,34% στις 6.260,81 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδος της τάξεως του +0,09% στις 6.590,30 μονάδες, με τη μετοχή της Rio Tinto να υποχωρεί κατά -2,75%.
Χθες (11/8) η Goldman Sachs ανέφερε σε σημείωμά της ότι δεν περιμένει μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι τρέχουσες εμπορικές εντάσεις έχουν μέχρι στιγμής μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Επιπλέον, η αμερικανική τράπεζα προχώρηση σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οιικονομίας κατά τους επόμενους μήνες, διευκρινίζοντας πως «οι φόβοι ότι ο εμπορικός πόλεμος θα προκαλέσει μία ύφεση αυξάνονται».
«Η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από τον εμπορικό πόλεμο θα μπορούσε να οδηγήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις δαπάνες τους μέχρι να επιλυθούν οι εντάσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων το σημείωμα της Goldman Sachs.
Ήπιες απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι ο ίδιος δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε εμπρική συμφωνία με την Κίνα, προακλώντας ανησυχίες για μείωση της ζήτησης απέναντι στον «μαύρο χρυσό».
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,43% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,28 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,48% στα 54,24 δολ. ανά βαρέλι.
«Η Κίνα θέλει να κάνει κάτι, αλλά εγώ δε θα κάνω κάτι ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Trump, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα ήταν «μία χαρά» εάν οι προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις των δύο χωρών για τον επόμενο μήνα αναβάλλονταν.
«Το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο απέναντι στη ρητορική του εμπορικού πολέμου», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της Oanda, Alfonso Esparza, ενώ υπογράμμισε παράλληλα ότι «ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος έχει αποτελέσει έναν αρνητικό παράγοντας για τις εκτιμήσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης».
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή (9/8) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου τόσο για το 2019 όσο και για το 2020, στα 1,1 εκατ. βαρέλια και 1,3 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης