Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το αμερικανικό fund HIG Capital θέλει να μπει το Θριάσιο 1

Το αμερικανικό fund HIG Capital θέλει να μπει το Θριάσιο 1
Τι  κάνει  η Cosco και ποιοι … δουλεύουν  για τους  Κινέζους
Από την πίσω πόρτα εισέρχονται οι Κινέζοι στο Θριάσιο 1 λένε καλά πληροφορημένες πηγές φέρνοντας τα πάνω κάτω στη διαδικασία  παραχώρησής του στην Goldair και στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Τα κλειδιά των εξελίξεων κρατά ακόμη η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γνωστή ως Dg Comp η οποία αναμένεται να λάβει την οριστική απόφαση για τη διαδικασία του διαγωνισμού το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες δεν βλέπουν με «καλό μάτι» τη συμμετοχή της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στο διαγωνισμό καθώς θεωρούν ότι η παραχώρηση δεν ήταν προσδοκώμενη διότι στη μετοχική σύνθεση  της  εταιρείας συμμετέχει και το ελληνικό Δημόσιο ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει  στην Τράπεζα Πειραιώς.
Το σχέδιο προβλέπει την είσοδο του αμερικανικού Fund HIG Capital. Πρόκειται για έναν κολοσσό καθώς διαχειρίζεται περισσότερα από 30 δις δολάρια  και δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς μιας οικονομίας.  
Στην Ελλάδα έχει παρουσία στον τουριστικό κλάδο μέσω συνεργασίας και  στην εταιρεία Μαϊλλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η HIG Capital παζαρεύει με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να αγοράσει τη συμμετοχή της στο Θριάσιο 1 μέσω της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με την προϋπόθεση ότι η Dg Comp δεν θα εγκρίνει την παραχώρηση.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ μέσα από το διαγωνισμό παραχώρησης δίνει προς εκμετάλλευση στον  ανάδοχο μια έκταση 600 στρεμμάτων για 60 χρόνια με τη δυνατότητα να κατασκευαστούν αποθήκες Logistics.
Το τίμημα ήταν η εφάπαξ καταβολή ύψους 10 εκατ. ευρώ και 350.00ο ευρώ το χρόνο στον  παραχωρησιούχο της έκτασης.  
Η ενεργοποίηση του Fund HIG Capital η οποία να σημειωθεί ακόμη είναι στο  παρασκήνιο. 
Όμως οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα  δεν αποκλείουν το όλο εγχείρημα να γίνει με τη συμμετοχή στελέχους της Cosco η οποία επιθυμεί διακαώς να εμπλακεί στο Θριάσιο 1
Τα σχέδια των Κινέζων προβλέπουν και την έμμεση συμμετοχή τους στο Θριάσιο 2, με το διαγωνισμό να είναι σε εξέλιξη.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έγινε από τον ΟΣΕ και παραχωρούνται συνολικά 1400 στρέμματα με τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως χώρος αποθήκευσης κοντέινερ.
Οι Κινέζοι ξέρουν πολύ καλά ότι η δική τους παρουσία και στους δύο διαγωνισμούς πιθανότητα δεν θα  περνούσε από την Dg Comp και  αυτό θέτουν σε εφαρμογή  εναλλακτικό  σχέδια.  
Πάντως  η κυβέρνηση πιθανότητα  να  ευνοεί ένα  σενάριο  επέκτασης της Cosco αρχικά στο Θριασιο 1 και στη συνέχεια στο Θριάσιο 2 με αποτέλεσμα οι Κινέζοι να  αποκτήσουν μια καθετοποιημένη δραστηριότητα τη  στον τομέα των μεταφορών που θα  τους φέρει σημαντικές υπεραξίες στην επένδυση.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης