Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος: Ανησυχητική αύξηση μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών στο Αιγαίο – Αύξηση 17% σε λίγες εβδομάδες

Κουμουτσάκος: Ανησυχητική αύξηση μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών στο Αιγαίο – Αύξηση 17% σε λίγες εβδομάδες
«H αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Τουρκίας», τονίζει ο Γ. Κουμουτσάκος
«Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει ημέρα χωρίς ροές» προσφύγων και μεταναστών, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Ο ίδιος  εκφράζει την ανησυχία του  για την αύξηση των ροών κατά 17% τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό.
Όπως αναφέρει, «η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν εξαρχής ιδιαιτέρως δύσκολη: υπερπληθυσμός στις υπάρχουσες 5 δομές στα νησιά και οριακή κατάσταση στις 25 δομές της ενδοχώρας, ακατάλληλες υποδομές και ανεπαρκές προσωπικό, ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες στην εξέταση ασύλου και ως συνέπεια όλων αυτών, καταπόνηση των τοπικών κοινωνιών».
Επισημαίνει ότι πως «υπάρχει ένταση ροών σε όλη τη διάρκεια του 2019, ιδιαίτερα όμως τους τελευταίους μήνες.
«Σήμερα στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στην Κω και στη Λέρο, οι πρόσφυγες και οι  μετανάστες έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 20.000.
Αύξηση 17% σε λίγες εβδομάδες».
Προσθέτει ότι «δεν είναι μόνον οι αριθμοί», αλλά κι η γεωγραφική διασπορά, αποκαλύπτοντας ότι «τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργηθεί ένας νέος «διάδρομος» μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης» .
«Τα δίκτυα των διακινητών επιδιώκουν διάχυση των ροών σε περισσότερα νησιά του Αιγαίου», συμπληρώνει, ενώ τονίζει πως πρόσθετος λόγος προβληματισμού «η γεωπολιτική υπερθέρμανση της ευρύτερης περιοχής θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση μεταναστευτικών ροών».
Περαιτέρω, ο κ. Κουμουτσάκος μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών έχει λειτουργήσει εκτονωτικά και «μπορεί και πρέπει να αποδώσει πολύ περισσότερο».
«Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χαμηλή απόδοση  στο θέμα των επιστροφών και αντιστοίχως, η Τουρκία δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη εκρίζωση των δικτύων των διακινητών και  είναι ελλειμματική στην αυστηρή επιτήρηση των ακτών της», όπως σημειώνει και προσθέτει ότι «ένα ακόμα ζήτημα που θα πρέπει να δούμε είναι η άρνηση της Τουρκίας να δέχεται επιστροφές από την ελληνική ενδοχώρα ατόμων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα νησιά, κάτι στο οποίο δυστυχώς συνέβαλε, με την αδικαιολόγητη παθητική στάση της, η προηγούμενη κυβέρνηση».
Δηλώνει πως «αυτά να βελτιωθούν με δουλειά, αμοιβαία κατανόηση και καλή θέληση», αλλά και ότι «η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε μεταβατικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς δικαιότερης κατανομής των βαρών και αποτελεσματικότερης πολιτικής επιστροφών σε τρίτες χώρες, για το οποίο «επεξεργαζόμαστε πρόταση – πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ».
Εκτιμά ότι θα είναι καταλυτική για να μην υπάρξουν και άλλες ροές η βελτίωση της κατάστασης στη Συρία, υπογραμμίζει ότι ήταν κατακερματισμένο  το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αναφέρει ότι στις βασικές προτεραιότητες είναι η προστασία των συνόρων, η αυστηρή εποπτεία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης , η αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου, καθώς υπάρχουν σε εκκρεμότητα χιλιάδες αιτήσεις και μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2019 έχουν υποβληθεί 30.500.
«Στο μεταναστευτικό - προσφυγικό παραλάβαμε ένα «κλειστό» σύστημα με συνεχείς εισροές και ελάχιστες εκροές.
Το έργο μας είναι πολύ  δύσκολο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε» καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης