Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Στη φυλακή στέλνει ο Erdogan τους χρήστες κοινωνικών δικτύων που τάσσονται υπέρ της ειρήνη

Deutsche Welle: Στη φυλακή στέλνει ο Erdogan τους χρήστες κοινωνικών δικτύων που τάσσονται υπέρ της ειρήνη
Μια δήλωση υπέρ της ειρήνης όπως το ‘όχι στον πόλεμο' θεωρείται αμέσως υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων 
Σε επικίνδυνο χώρο με δραματικές συνέπειες για τους χρήστες έχουν εξελιχθεί στην Τουρκία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς η κυβέρνησης Erdogan ελέγχει όλες τις αναρτήσεις και κάποιοι μπορεί να καταλήξουν ακόμη και στη φυλακή.
ΟΠως αναφέρει η Deutsche Welle, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 36 χρονου Osman, γερμανού τουρκικής καταγωγής ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αττάλειας με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας και ενδέχεται να αντιμετωπίσει αρκετά χρόνια φυλάκισης.
Ο Osman φέρεται να δημοσίευσε στο Facebook φωτογραφίες του Abdulah Ocalan του κούρδου ηγέτη του απαγορευμένου στην Τουρκία ΡΚΚ. Αυτό που για την Ευρώπη αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για πολλούς ανθρώπους στην Τουρκία αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα.
Στην Τουρκία η κίνηση στα κοινωνικά δίκτυα παρακολουθείται σχολαστικά και σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές το 2018 παρακολουθούνταν 110.000 λογαριασμοί ενώ συνελήφθησαν 7.100 χρήστες, εκ των οποίων 2.754 φυλακίστηκαν.
Οι κατηγορίες της τουρκικής δικαιοσύνης ποικίλλουν: προσβολή του προέδρου, προσβολή κρατικών θεσμών, παρακίνηση σε επανάσταση ή τρομοκρατική προπαγάνδα στο όνομα του κινήματος Gulen ή των κουρδικών οργανώσεων YPG και PKK.
Το διάστημα 2014-17 στην Άγκυρα δικάστηκαν 12.173 άνθρωποι για προσβολή του προέδρου – 3.221 φυλακίστηκαν.
Ο τούρκος δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρωπινά δικαιώματα Hanti Cin εκτιμά ότι οι συλλήψεις που βασίζονται σε κινήσεις στα κοινωνικά δίκτυα είναι εντελώς αυθαίρετες. Διότι, όπως τονίζει, δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να ρυθμίζει τις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πραγματικός αριθμός των χρηστών των social media που ανακρίνονται από τις αρχές πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι είναι γνωστό. «Σε σχεδόν κάθε τουρκική πόλη συστάθηκαν εντός της αστυνομίας ομάδες social media οι οποίες παρακολουθούν όλο το 24ωρο αναρτήσεις χρηστών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στην Τουρκία η περίπτωση του οικονομολόγου Mustafa Sonmes.
Στις 14 Απριλίου συνελήφθη με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου διότι μέσω Twitter έδωσε την εντύπωση ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Ο ίδιος δηλώνει αγανακτισμένος για το γεγονός ότι κάθε κριτική στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης ή στον Erdogan μπορεί να συνεπάγεται φυλάκιση.
Ο δικηγόρος Cin επισημαίνει ότι στον αντίποδα δεν συμβαίνει το ίδιο:
«Άνθρωποι που τάσσονται στο πλευρό του ERdogan επιτρέπεται να δημοσιεύουν στα κοινωνικά δίκτυα όσα σχόλια μισούς θέλουν – ακόμη και αν είναι ρατσιστικά, προσβλητικά ή και απειλητικά. Αντίθετα, μια δήλωση υπέρ της ειρήνης, όπως το ‘όχι στον πόλεμο' θεωρείται αμέσως υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων».
Ο ίδιος εναποθέτει τις ελπίδες του στην Ευρώπη και εκτιμά ότι η ΕΕ θα έπρεπε να αντιδρά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε περιπτώσεις καταπάτησης της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία.
Οι πολίτες που υποφέρουν από τις πολιτικές καταστολής δεν λαμβάνουν επαρκή βοήθεια από την ΕΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης