Ζαββός: Νέες προκλήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος – Ο σχεδιασμός

Ζαββός: Νέες προκλήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος – Ο σχεδιασμός
Η συντονισμένη και συστηματική αναβάθμιση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας για τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης, υπογραμμίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, σε άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
Αφού πρώτα σημειώνει ότι «η κυβερνητική αλλαγή ανοίγει μια νέα περίοδο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», ο κ. Ζαββός υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί τη δυναμική αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος.   
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνει την άμεση υιοθέτηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία - αυτό που παλιότερα ήταν γνωστό ως ιταλικό μοντέλο (Assets Protection Scheme - APS).
«Ωστόσο, αυτό που προτείνει τώρα η κυβέρνηση στην επεξεργασμένη μορφή του είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών και των ευρωπαϊκών κανόνων και στηρίζεται στους επενδυτές ώστε όταν υιοθετηθεί να ονομαστεί “ελληνικό μοντέλο”», συμπληρώνει ο κ. Ζαββός και συνεχίζει «ευελπιστούμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως έπειτα στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδιά τους».
Η εφαρμογή του μοντέλου αυτού, όπως ο ίδιος αναφέρει «θα συμβάλει στην πιο  γρήγορη απομείωση των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται,  στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που τόσο χρειάζεται ο τόπος.
Κατόπιν, η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε άλλη ρεαλιστική πρόταση,  συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου που έχει υποβάλει η ΤτΕ και είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει κάθε εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος».
Ο κ. Ζαββός υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση κινείται με ταχύτατους ρυθμούς  κεφαλαιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία που δημιουργεί στις κεφαλαιαγορές η πρόσφατη πολιτική αλλαγή, η οποία έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα έχει μειώσει εντυπωσιακά το κόστος  της άντλησης χρήματος και την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών και της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να συμβάλλουν ενεργά  στην επανεκκίνηση της οικονομίας και να υποστηρίξουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας».
«Απαρέγκλιτος στόχος μας», σύμφωνα με τον υφυπουργό, «είναι η φθηνή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και  του Έλληνα πολίτη που έχει στερηθεί τη ρευστότητα ακόμη και για τις στοιχειώδεις ανάγκες του».  
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS