Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γ. Ζαββός: Οι νέες προκλήσεις και οι στόχοι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Γ. Ζαββός: Οι νέες προκλήσεις και οι στόχοι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
«Απαρέγκλιτος στόχος μας είναι η φθηνή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και  του Έλληνα πολίτη», τονίζει ο Γ. Ζαββός
Η συντονισμένη και συστηματική αναβάθμιση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας για τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης, υπογραμμίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, σε άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
Αφού πρώτα σημειώνει ότι «η κυβερνητική αλλαγή ανοίγει μια νέα περίοδο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», ο κ. Ζαββός υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί τη δυναμική αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος.   
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνει την άμεση υιοθέτηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία - αυτό που παλιότερα ήταν γνωστό ως ιταλικό μοντέλο (Assets Protection Scheme - APS).
«Ωστόσο, αυτό που προτείνει τώρα η κυβέρνηση στην επεξεργασμένη μορφή του είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών και των ευρωπαϊκών κανόνων και στηρίζεται στους επενδυτές ώστε όταν υιοθετηθεί να ονομαστεί “ελληνικό μοντέλο”», συμπληρώνει ο κ. Ζαββός και συνεχίζει «ευελπιστούμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως έπειτα στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδιά τους».
Η εφαρμογή του μοντέλου αυτού, όπως ο ίδιος αναφέρει «θα συμβάλει στην πιο  γρήγορη απομείωση των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται,  στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που τόσο χρειάζεται ο τόπος.
Κατόπιν, η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε άλλη ρεαλιστική πρόταση,  συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου που έχει υποβάλει η ΤτΕ και είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει κάθε εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος».
Ο κ. Ζαββός υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση κινείται με ταχύτατους ρυθμούς  κεφαλαιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία που δημιουργεί στις κεφαλαιαγορές η πρόσφατη πολιτική αλλαγή, η οποία έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα έχει μειώσει εντυπωσιακά το κόστος  της άντλησης χρήματος και την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών και της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να συμβάλλουν ενεργά  στην επανεκκίνηση της οικονομίας και να υποστηρίξουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας».
«Απαρέγκλιτος στόχος μας», σύμφωνα με τον υφυπουργό, «είναι η φθηνή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και  του Έλληνα πολίτη που έχει στερηθεί τη ρευστότητα ακόμη και για τις στοιχειώδεις ανάγκες του».  

"Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών είναι για μας το μεγάλο στοίχημα"

Περαιτέρω, αναφέρει ότι εκτός από τα κόκκινα δάνεια, είναι πολυδιάστατος ο ρόλος των τραπεζών και σημειώνει ότι «αναμένουμε εκ μέρους τους μια προσέγγιση που θα επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες, όλους αυτούς, ιδιώτες και επιχειρηματίες, που κατέβαλαν αυτά τα δύσκολα χρόνια συστηματική προσπάθεια να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και στήριξαν το τραπεζικό  σύστημα.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών είναι για μας το μεγάλο στοίχημα.
Η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, αλλά και η ενθάρρυνση των επενδύσεων στη χώρα, μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη καμπή της ομαλής λειτουργίας των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας».
Ακόμη, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η στρατηγική μας για τον τραπεζικό τομέα εντάσσεται στις μεγάλες αλλαγές τους ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού τομέα».
Όπως εξηγεί « μετά τις ευρωεκλογές η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να επιταχύνει την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης (ΕΤΕ) ιδιαίτερα με την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων και εκ παραλλήλου να επανεκκινήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση των κεφαλαιαγορών.
Πρόκειται για τα δυο κρίσιμα εγχειρήματα στα οποία σκοπεύει να πρωτοστατήσει η ελληνική κυβέρνηση παίρνοντας όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.
Η κρίση της ευρωζώνης κατακερμάτισε την ενιαία τραπεζική αγορά και εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για μια χώρα σαν την Ελλάδα».
Κατά τον ίδιο, «αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί στον βαθμό που θα εμπεδώνεται η ΕΤΕ θα ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών».
«Χρειαζόμαστε  πρωταρχικά μια επενδυτική ένωση με μηχανισμούς που θα μπορούν να στρέφουν τα μεγάλα πλεονάσματα στις πραγματικές ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας.
 Η ένωση των κεφαλαιαγορών θα στοχεύει σε τομείς που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις καινοτόμες επιχειρήσεις, τις start-ups, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η πλειονότητα των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας και θα τους επιτρέψει να αντλήσουν κεφάλαια για να αναπτυχθούν», σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών.    
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα , καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Ζαββός, «πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις του μέλλοντος και να συμμετάσχει ενεργά στον σχεδιασμό μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης