Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Πορτογαλίας - Στο «Baa3» η αξιολόγηση

Moody's: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Πορτογαλίας - Στο «Baa3» η αξιολόγηση
Νέα αναβάθμιση των προοπτικών της Πορτογαλίας από τη Moody's Investors Service
Στην αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της Πορτογαλίας, από σταθερές σε θετικές, προχώρησε η Moody's Investors Service, επιβεβαιώνοντας σε «Baa3» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ξένο νόμισμα.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται τους παρακάτω παράγοντες:

1. Τη συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους της, με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, με πιθανές περαιτέρω σημαντικές μειώσεις κατά τα προσεχή 3-4 χρόνια.
Η Moody's υπολογίζει πλέον το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ σε κάτω από 110% το 2022.

2. Την προοπτική περαιτέρω, διαρκούς βελτίωσης της υγείας του τραπεζικού τομέα της Πορτογαλίας.
Ενώ ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, το σύστημα στο σύνολό του γίνεται όλο και πιο ισχυρό.
Έχει αυξήσει την ικανότητα απορρόφησης ζημιών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και υψηλά, συνεχίζουν να μειώνονται και η συνεχιζόμενη πτώση της μόχλευσης σε επίπεδο συστήματος ενισχύουν τη μελλοντική πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών.

«Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντικατοπτρίζει κατά κύριο λόγο την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους της Πορτογαλίας, η οποία είναι μία από τις υψηλότερες στον κόσμο.
Η επιβεβαίωση εξισορροπεί επίσης τον πλούτο και τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας έναντι των περιορισμένων προοπτικών ανάπτυξης και των διαρθρωτικών οικονομικών περιορισμών.
Επιπλέον, αντικατοπτρίζει τα ισχυρά θεσμικά όργανα της χώρας και τα χαμηλά εξωτερικά σημεία ευπάθειας, τα οποία αντιμετωπίζουν τις εναπομένουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα παρά τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις.
Η Πορτογαλία βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξή της από τότε που εντάχθηκε στο ενιαίο νόμισμα και κατά μέσο όρο σημείωσε αύξηση 1,9% τα τελευταία 22 τρίμηνα», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης