Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Στροφή» των επενδυτών στα παθητικά funds, ελέω φτωχών αποδόσεων

«Στροφή» των επενδυτών στα παθητικά funds, ελέω φτωχών αποδόσεων
«Στροφή» των επενδυτών στα παθητικά funds
Μία «στροφή» των επενδυτών προς τα λεγόμενα «παθητικά» funds (αφορά μεταξύ άλλων αλγόριθμους ή στρατηγικές παρακολούθησης ενός δείκτη) παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και χρόνια, ελέω πλέον χαμηλότερων αποδόσεων στο ενεργό investing.
Η βιομηχανία των ενεργών asset managers, συνολικού ύψους 74 τρισεκ. δολαρίων, φαίνεται να συρρικνώνεται και να βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, όπως παρατηρεί και ο Philip Darling, της The Buy-Side Club.
Από την πλευρά του, ο Ben Phillips της Casey Quirk αναφέρει:
«Ο συνδυασμός του ανταγωνισμού αμοιβών, του αυξανόμενου κόστους και της αύξησης των περιουσιακών στοιχείων, δημιουργούν πιέσεις στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων».
Όπως έχει ήδη προβλέψει η Moody's Investors Service, τα κεφάλαια σε παθητικά funds θα ξεπεράσουν τα ενεργά έως το 2021.



Στο ίδιο μήκος κύματος και η Bank of America Merrill Lynch (BofA), η οποία εκτιμά ότι τα κεφάλαια των παθητικών (passive) funds μετοχών (εκφράζονται και από αλγόριθμους, ενώ πολλές φορές είναι απλά συνδεδεμένα με έναν δείκτη) θα ξεπεράσουν αυτά των κλασικών ενεργών (active) τον Αύγουστο 2022, κάνοντας λόγο για μία ιστορική εξέλιξη στην ιστορία του trading.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η τοποθέτηση κεφαλαίων στα παθητικά funds μετοχών έχει «εκτοξευθεί» τα 10 χρόνια που ακολούθησαν την κρίση του 2008, ήτοι 2,3 τρισεκ. δολάρια, όταν κεφάλαια ύψους 2,6 τρισεκ. έχουν «φύγει» από τα ενεργά funds.
Άσχετα με το αν η πρόβλεψη της αμερικανικής τράπεζας για το 2022 γίνει πραγματικότητα, η τάση είναι σαφής: καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αποσύρουν μετρητά από τις μετοχές, τα ανακατανέμουν σε παθητικά funds, προτιμώντας έτσι μία πιο σταθερή απόδοση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης