Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Απομακρύνεται η πιθανότητα εμπορικής συμφωνίας Κίνας και ΗΠΑ – Εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

Απομακρύνεται η πιθανότητα εμπορικής συμφωνίας Κίνας και ΗΠΑ – Εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία
Απομακρύνεται η πιθανότητα εμπορικής συμφωνίας Κίνας και ΗΠΑ
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών καλά κρατεί, με τις δύο πλευρές να μην φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε υποχωρήσεις και να υπογράψουν μία συμφωνία που θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump απέρριψε το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Κίνα -τουλάχιστον όχι άμεσα-, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθούν ακόμα και οι συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2019.
Αναφερόμενος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, ο Ρεπουμπλικάνος υποστήριξε ότι «πάνε πολύ καλά», αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμος για συμφωνία.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει άλλη επιλογή από ό,τι κάνει σχετικά με την Κίνα.
«Οι ΗΠΑ πάνε πολύ καλά και ακόμα συνομιλούν με την Κίνα, αλλά δεν θα κάνουμε συμφωνία αυτή τη στιγμή» τόνισε επίσης.
Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Κίνα θέλει να κάνει κάτι με το εμπόριο, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμος να κάνει συμφωνία.
«Οι ΗΠΑ δεν θα συνεργαστούν με την Huawei, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει εάν υπάρξει εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας» επεσήμανε.

Γιατί οι επενδυτές έχουν εμμονή με την Κίνα

Η Κίνα στην αρχή της εβδομάδας προκάλεσε σοκ στις αγορές επιτρέποντας στο νόμισμά της να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7 γουάν ανά δολάριο.
Πολλοί είδαν αυτήν την ενέργεια σαν απάντηση στους δασμούς του Donald Trump, τα οποία θα ξεκινήσουν από 1η Σεπτεμβρίου.
Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.
Ταυτόχρονα ο Donald Trump κατηγόρησε το Πεκίνο για χειραγώγηση νομίσματος.
Καθώς κατέστη σαφής η σημασία των 7 γουάν ανά δολάριο, οι επενδυτές αρχίζουν να εστιάζουν καθημερινά στις κινήσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Business Insider.

Πώς καθορίζει η Κίνα την αξία του νομίσματος;

Εν αντιθέσει με άλλα νομίσματα το γουάν δεν διαπραγματεύεται ελεύθερα.
Καθημερινά το Πεκίνο καθορίζει την τιμή του και του επιτρέπει να κυμαίνεται έως και 2% μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
Το νόμισμα βγήκε από το πλαίσιο αυτό την Δευτέρα 5/8 για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, κάτι που προκάλεσε αναταραχές στην αγορά.

Πώς ένα ασθενέστερο γουάν βοηθά την Κίνα;

Το ασθενέστερο γουάν γίνεται φθηνότερο από τα άλλα νομίσματα και έτσι γίνονται φθηνότερα και τα κινεζικά προϊόντα σε άλλες χώρες.
Με αυτόν τον τρόπο οι δασμοί του Trump αντισταθμίζονται.
Ταυτόχρονα όμως, το ασθενές νόμισμα, αποτελεί ένα ρίσκο για τον πληθωρισμό, σε μια οικονομία που ήδη αναπτύσσεται βραδύτερα από τις υπόλοιπες.
Ενθαρρύνει τους επενδυτές να απομακρυνθούν από το γουάν.

Τι αντιπροσωπεύει το όριο 7 γουάν ανά δολάριο;

Το όριο αυτό είναι σχετικά αυθαίρετο.
Το 2016, η Κίνα αντιμετώπισε μια απότομη υποτίμηση του γουάν και στη συνέχεια δαπάνησε περισσότερα από 107 δισεκ. δολάρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε ένα μήνα για να κρατήσει το γουάν ισχυρότερο από το επίπεδο 7 ανά δολάριο.
Αυτό ενίσχυσε μεν τις εξαγωγές της, οι επενδυτές όμως πήραν τα κεφάλαιά τους από την χώρα.
Άλλες χώρες μακροχρόνια επιπλήττουν την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας για την επιρροή της στο γουάν, κατηγορώντας τη πως αποδυναμώνει το νόμισμα όποτε χρειάζεται βοήθεια στο παγκόσμιο εμπόριο.

Τι σημαίνει ο χαρακτηρισμός κάποιου ως «χειραγωγού νομισμάτων» από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών;

Ο χαρακτηρισμός είναι συμβολικός αλλά κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο.
Ο πρόεδρος Trump μπορεί να το βρει σαν αφορμή ώστε να αυξάνει τα επιτόκια ή να επηρεάζει το λαϊκό αίσθημα εναντίον της Κίνας.
Πλέον έχει προκληθεί ένας «πόλεμος νομισμάτων». Επανειλημμένως ο Trump έχει ζητήσει ένα ασθενέστερο δολάριο και μάλιστα υπήρξαν αναφορές ότι προσπαθούσε να το επηρεάσει έναντι του γουάν.

Γιατί η Wall Street ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το ξένο νόμισμα;

Με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να διανύει το 2ο έτος του, οι επενδυτές αναζητούν απεγνωσμένα ένα σημάδι ότι η συμφωνία είναι κοντά.
Είναι τεράστιος ο ρόλος που διαδραματίζει στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και στην πρόκληση περικοπών των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Η Wall Street κρατάει την αναπνοή της καθώς περιμένει να δούμε αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσει σε ύφεση, αλλά ο Πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, θεωρεί τις γενικές αβεβαιότητες ως κύριο λόγο για την πρώτη μείωση των επιτοκίων.
Η απρόβλεπτη δράση των δύο χωρών αφήνει τη Wall Street στο σκοτάδι και μοιάζει να βρίσκεται στο τέλος της η οικονομική άνθιση.

Capital Economics: Στο 0,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ το κόστος του εμπορικού πολέμου

Έως το 0,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει το κόστος του εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capita Economics, η οποία προβλέπει περαιτέρω κλιμάκωση της διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση των ΗΠΑ να καταγγείλουν επισήμως ότι η Κίνα χειραγωγεί του γουάν, θα έχει μικρές πρακτικές επιπτώσεις, ωστόσο πρόκειται για μια εμβληματική απόφαση, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωσης μιας ήδη κακής σχέσης.
Η Capital Economics προβλέπει περαιτέρω κλιμάκωση και αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ, από το 10% στο 25%, ενδεχομένως πριν τα τέλη του 2019.
Η αμερικανική οικονομία θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τους νέους γύρους του εμπορικού πολέμου.
Το πλήγμα θα αφορά κυρίως τους καταναλωτές, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα κάποια προϊόντα.
Μικρό αναμένεται το πλήγμα για τους Κινέζουν εξαγωγείς, ενώ το ΑΕΠ της Κίνας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,1% βραχυπρόθεσμα.
Μικρές θα είναι και οι άμεσες επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος απορρέει από την αρνητική επίδραση στην εμπιστοσύνη, τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και τις επενδύσεις.
Η Capital Economics είχε υπολογίσει - πριν τη νέα κλιμάκωση - ότι το κόστος του εμπορικού πολέμου θα ανέλθει στο 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Υπό το πρίσμα της νέας επιδείνωσης, αναβαθμίζει την εκτίμησή της στο 0,7% έως τα τέλη του 2020.

Image


Ιδιωτικές πτήσεις, διαμάντια και ευρωπαϊκές τράπεζες, πλήττονται περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Σοβαρή επιβράδυνση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει επιφέρει η αβεβαιότητα που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές μετά την όξυνση του εμπορικού πολέμου, συνεπεία της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για επιβολή και νέων δασμών για μεγάλη ποσότητα εισαγομένων από την Κίνα αγαθών. 
Εικόνα ξεκάθαρη ακόμη δεν υπάρχει για τη συνέχιση ή μη των Σινοαμερικανικών διαπραγματεύσεων, και το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω, από την υποτίμηση του γιουάν, αλλά και μια αναφορά πως ο Λευκός Οίκος παρακρατεί την απόφαση αδειοδότησης επιχειρηματικών συναλλαγών με τη Huawei Technologies Co. 
Κάποιες εταιρείες κάνουν ότι μπορούν για να μην συμπεριληφθούν στην τελική λίστα των νέων δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Η.Π.Α., ενώ άλλες προσπαθούν να υποτιμήσουν τον αντίκτυπο. 
Ανά τομέα επιχειρηματικότητας ο αντίκτυπος που έχει μέχρι στιγμής αποτυπωθεί, έχει ως εξής:

*Μεταφορές.

*Ιδιωτικές πτήσεις. 
Η BBA Aviation Plc κατέγραψε πτώση 2,6% στα λειτουργικά κέρδη.

*Ο τομέας των αυτοκινήτων επλήγη επίσης από τον εμπορικό πόλεμο. 
Ο διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστή ελαστικών Continental AG, Wolfgang Schaefer, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του χρειάστηκε να τροποποιήσει τα σχέδια παραγωγής, προετοιμάζοντας την εταιρία για «ένα σενάριο λήξης της διαμάχης μετά από εβδομάδες ή μήνες».
Κατασκευαστές εξαρτημάτων και στους δύο τομείς των παραπάνω βιομηχανιών στη Βρετανία μελετούν και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, πιθανές αυξήσεις στα κόστη παραγωγής λόγω νέων δασμών, αλλά και Brexit.

*Βιομηχανία.
Η ιδιωτική βιομηχανία αεριωθούμενων αεροσκαφών μπορεί να είναι ο ποιοτικός τομέας που επλήγη από τον εμπορικό πόλεμο, αλλά και τα διαμάντια δεν πηγαίνουν πίσω. 
Ο Evgenyn Agureev, διευθυντής της ρωσικής εταιρείας εξόρυξης πολύτιμων λίθων Alrosa PJSC, υποστήριξε ότι ο εμπορικός πόλεμος επηρεάζει σοβαρά τη ζήτηση των πολύτιμων λίθων. 
Επίσης πολλοί κατασκευαστές εργαλείων και ανταλλακτικών με εργοστάσια παραγωγής στην Κίνα, σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής τους σε άλλες χώρες με χαμηλά παραγωγικά κόστη, εκτός Κίνας. 

*Τράπεζες.
Η τράπεζα HSBC Holdings Plc, η οποία έχει εστιάσει ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της στην Ασία, δεν αναμένει ουσιαστική μεταβολή των κύριων κινδύνων για τους επόμενους έξι μήνες «παρά τις αυξημένες αβεβαιότητες που προκύπτουν από τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας». 
Ωστόσο, η τράπεζα απέδωσε της αύξηση που παρουσίασε στις πιστωτικές απώλειες στην εμπορική ένταση ΗΠΑ-Κίνας. 
Η εταιρία TP ICAP Plc ανέφερε ότι τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2%, καθώς οι προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων προκλήθηκαν λόγω της «επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και του αντίκτυπου από τον εμπορικό πόλεμο».

*Υπηρεσίες.
Τα κέρδη των υπηρεσιών όπως για παράδειγμα αναφέρει η εταιρία Savills Plc έπεσαν μετά την πολιτική αστάθεια που έπληξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Χονγκ Κονγκ. 
Αλλά, όπως και το Brexit ή οι πολιτικές αναταραχές, έτσι και ο εμπορικός πόλεμος επηρέασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και στον κτηματομεσιτικό κλάδο ιδιαίτερα στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι πωλήσεις σε επενδυτικά – επαγγελματικά ακίνητα μειώθηκαν κατά 34%»

*Ένδυση.
Στον τομέα αυτό κυριαρχεί κάτι διαφορετικό σύμφωνα με την Adidas AG. 
Η εταιρία εξετάζει τον εμπορικό πόλεμο από μια ελαφρώς διαφορετική οτπική, εστιάζοντας στις διακυμάνσεις του γιουάν και όχι στην άνοδο των δασμών. 
«Όταν κοιτάζετε το θέμα του εμπορίου μακροπρόθεσμα, ο πόλεμος ισοτιμιών είναι πολύ πιο σοβαρός και με πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από τους δασμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της Kasper Rorsted στο Bloomberg TV. 
Η εταιρεία κατέγραψε το 17% των εσόδων της για το 2016 στην Κίνα, οπότε ένα ασθενέστερο γιουάν μειώνει τα έσοδα της εταιρείας όταν μεταφράζεται σε ευρώ.

Οι ΗΠΑ ο μεγάλος ηττημένος του Trump; - Το πραγματικό κόστος του εμπορικού πολέμου


Με την εκτόξευση των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα ο Donald Trump φαίνεται να ρισκάρει περισσότερο σε μία ήδη επιζήμια μάχη, υποστηρίζει ο Daniel Gros, του Center of European Policy Studies.
Σε έναν σύγχρονο κόσμο οι διμερείς εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι επωφελείς για κανένα και στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πιθανόν ο ηττημένος να είναι η ίδια του η χώρα.
Ενώ οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών φαινόταν να έχουν αμβλυνθεί, το αδιέξοδο στις εμπορικές συνομιλίες στη Σαγκάη, είχε σαν αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να επιβάλουν επιπλέον 10% δασμούς στα κινεζικά αγαθά αξίας 300δισ. δολαρίων. Οι δασμοί θα ισχύσουν από 1η Σεπτεμβρίου.
Οι ΗΠΑ χρεώνουν ήδη τιμολόγια 25% σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισ. δολαρίων. Εάν τεθεί σε ισχύ αυτό το νέο μέτρο, σχεδόν όλες οι εισαγωγές από την Κίνα θα υπόκεινται σε τιμολόγια.
Οι αμοιβαίοι δασμοί είναι πιθανό να βλάψουν την Αμερική περισσότερο από την Κίνα εν τέλει.
Ένας τρόπος σύγκρισης του περιοριστικού χαρακτήρα των εμπορικών πολιτικών των χωρών είναι να εξετάσουμε τους μέσους δασμολογικούς συντελεστές. Για τις ΗΠΑ, αυτό φαίνεται να δείχνει μια αρκετά καθησυχαστική εικόνα.
Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Trump, ο μέσος όρος των δασμών των ΗΠΑ στις βιομηχανικές εισαγωγές ήταν περίπου 2%, κάπως χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της Κίνας.
Ακόμη και με τον Trump όμως, ο αριθμός αυτός (μέχρι στιγμής) δεν έχει αυξηθεί τόσο πολύ.
Οι εισαγωγές από την Κίνα είναι περίπου το ¼ του συνόλου των εισαγωγών, και οι δασμοί του 25% επηρεάζουν παραπάνω από τα μισά προϊόντα.
Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος των εισαγωγικών δασμών των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε περίπου 5%, κάτι που δεν φαίνεται υπερβολικό.
Οι δασμοί όμως στην πραγματικότητα έχουν δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία των καταναλωτών και των παραγωγών.
Ο διπλασιασμός ενός δασμού, για παράδειγμα, θα οδηγήσει σε περισσότερο από το διπλάσιο της απώλειας ευημερίας. Ένας 25% για ένα περιορισμένο τμήμα του εμπορίου είναι επομένως πολύ πιο σοβαρός από ένα μέσο όρο 3%.
Δηλαδή, πολλές χώρες έχουν μεν υψηλούς δασμούς, αλλά αυτοί ισχύουν για κάτω από 1% των προϊόντων που εισάγουν.
Εξάλλου οι δασμοί του Trump ισχύουν για την Κίνα και όχι για άλλες χώρες είτε ευρωπαϊκές είτε από την Λατινική Αμερική.
Επειδή οι μη κινέζοι παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους κατά 25% και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στις ΗΠΑ, οι τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές είναι πιθανό να αυξηθούν σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων.
Επομένως, η έμμεση επίπτωση των τιμολογίων της Trump στην Κίνα στις τιμές καταναλωτή είναι πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι εκτιμάται.
Οι Κινέζοι παραγωγοί δεν έχουν μειώσει δραματικά τις τιμές τους. Ακόμη όμως και να το έκαναν το κέρδος για τους Αμερικανούς καταναλωτές θα είναι πενιχρό αφού οι τιμές προϊόντων άλλων χωρών είναι υψηλότερες.
Αν και η Κίνα έχει επιβάλει αμοιβαία έναν δασμό 25% σε πολλές εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ο αντίκτυπος δεν αναμένεται να είναι μεγάλος γιατί τα αμερικανικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1/10 των συνολικών εισαγωγών της Κίνας.
Εξάλλου τα περισσότερα είναι αγροτικά προϊόντα – όπως για παράδειγμα η σόγια-, τα οποία η Κίνα θα μπορούσε να εισάγει από άλλες χώρες και μάλιστα φθηνότερα.
Η επιθετική πολιτική του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην Κίνα έχει επεκταθεί και στην τεχνολογία.
Οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύονται να πωλούν προϊόντα στην Huawei και αν θέλουν να την προμηθεύουν θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη άδεια.
Παράλληλα, η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις της Κίνας θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να καταστούν ανεξάρτητες από τις ΗΠΑ κατά την προμήθεια βασικών τεχνολογικών στοιχείων.
Με το να επιβάλει τους νέους δασμούς έναντι της Κίνας, ο πρόεδρος Trump αύξησε περαιτέρω τα διακυβεύματα σε μια ολοένα και πιο επιζήμια διαφωνία για τις ΗΠΑ.

Donald Trump: Ιδιοφυΐα ή ηλίθιος; - Η απάντηση θα δοθεί από τη συμφωνία με την Κίνα

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές παγκοσμίως που είναι διχασμένοι σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.
Είναι ιδιοφυΐα ή ένας απλός κακομαθημένος ηλίθιος;
Από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το ισχυρό γραφείο της γης, ο Πρόεδρος Donald Trump κατηγορήθηκε ότι παίζει 4D σκάκι.
Τι ισχύει όμως τελικά;
Τα τελευταία γεγονότα στον οικονομικό κόσμο είναι απλά πολύ συνηθισμένα για να είναι σύμπτωση.
Όλα άρχισαν όταν πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο και έδωσε στον Trump τη μείωση των επιτοκίων που ζητούσε.
Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης του επιχειρηματικού κύκλου, ο Powell ξεκαθάρισε ότι η στάση «dovish» ήταν μια «προσαρμογή στο μέσο του κύκλου», προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για την αρχή μιας σειράς μακροπρόθεσμων περικοπών επιτοκίων.
Ωστόσο, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εμπορικός πόλεμος έχει ενταθεί, είναι πολύ πιθανό η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μια άλλη μείωση του επιτοκίου πριν τελειώσει το έτος.
Αυτό μας φέρνει στην επόμενη εξέλιξη.
Μια μέρα μετά την μείωση του επιτοκίου, ο Πρόεδρος Trump σοκάρει τις αγορές και ανακοινώνει νέους δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές.
Ήταν έκπληξη γιατί η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν σε μια δεύτερη εκεχειρία και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι ανανέωσαν τις συνομιλίες τους.
Έχοντας μια πιο ευνοϊκή νομισματική πολιτική, εκτός από τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη, ο Trump αποφάσισε να αναλάβει περισσότερους κινδύνους για την εμπορική πολιτική.
Αν και η κλιμάκωση των εμπορικών διαφορών αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμα κίνητρα.
Θα μπορούσε να είναι αρκετό μέχρι ο Πρόεδρος Trump να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους της Τέχνης της Deal και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον Πρόεδρο Xi Jinping, που θεωρητικά θα προκαλέσει ένα ράλι στις μετοχές.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Οι νέοι δασμοί κατέστρεψαν το κινεζικό γιουάν στις αγορές συναλλάγματος.
Σε αυτήν την εξέλιξη όμως είναι μερικές πτυχές πολύ σημαντικές.
Η πρώτη είναι ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εκροών κεφαλαίου, γεγονός που θα έπληττε το κλίμα της εγχώριας αγοράς.
Η δεύτερη είναι ότι ένα υποτιμημένο γιουάν θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν ένα ασθενέστερο νόμισμα που θα έκανε τις κινεζικές εξαγωγές ακόμα φθηνότερες, θα βλάψουν τους ξένους ανταγωνιστές και θα προστεθούν στο εμπορικό τους πλεόνασμα.
Η τρίτη είναι ότι ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να ακολουθήσει το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζοντας τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ως χειραγωγό νομισμάτων.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό;
Ο Πρόεδρος Trump έχει ήδη προτείνει ότι επιθυμεί η Fed να μιμηθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πράγμα που σημαίνει ότι επιθυμεί αυξημένη χαλάρωση, χαμηλότερα επιτόκια και άλλα μέτρα τόνωσης.
Είναι αλήθεια ότι η αρμοδιότητα της Fed δεν συνίσταται στην παρέμβαση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά οι πολιτικές της θα επηρεάσουν τις αγορές συναλλάγματος.
Επομένως, η ενεργοποίηση ενός νέου κύκλου χαλάρωσης θα αποδυνάμωνε το δολάριο και θα έκανε τις εξαγωγές πιο ελκυστικές, αν και θα μείωνε την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών.
Οι μερκαντιλιστικές πολιτικές του 19ου αιώνα θα βλάψουν τελικά τον μέσο Αμερικανό.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια πτυχή για το πώς μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να διαταράξει πολιτικούς αντιπάλους, να διαμορφώσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, να στείλει τα βάλει με τα μέσα ενημέρωσης και ταυτόχρονα να φαίνεται να κερδίζει και να προωθεί την ατζέντα America First.
Εάν τελικά καταφέρει να φέρει μια συμφωνία με την Κίνα, η οποία είναι άκρως επωφελής για τις ΗΠΑ, τότε σίγουρα θα έχει κερδίσει την επανεκλογή του και θα έχει εγκαινιάσει έναν νέο τρόπο πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης