Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING, Berenberg: Τα σχέδια της Γερμανίας για αύξηση δαπανών δεν δείχνουν στροφή 180 μοιρών

ING, Berenberg: Τα σχέδια της Γερμανίας για αύξηση δαπανών δεν δείχνουν στροφή 180 μοιρών
Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός αποτελεί παράδοση για τη Γερμανία
Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για αύξηση των δαπανών σχολιάζουν αναλυτές των ING και Berenberg επισημαίνοντας ότι δεν αναμένουν θεμελιώδη αλλαγή σε μια χώρα όπου ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός έχει γίνει κατά σαν παράδοση.
Ειδικότερα, το Βερολίνο σκέφτεται το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει μέρος του προγράμματος κλιματικής προστασίας με νέο χρέος.
Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που τα κόστη δανεισμού της γερμανικής κυβέρνησης έχουν φτάσε σε νέα χαμηλά και κάποιοι προβλέπουν ύφεση στον ορίζοντα.
«Είναι ένα ενδιαφέρον θέμα και δείχνει ότι κάτι κινείται.
Ωστόσο, με ένα πολύ γερμανικό τρόπο: πολύ αργά» επισημαίνει ο Carsten Breszki επικεφαλής οικονομολόγος της ING και συμπληρώνει «οι αντιδράσεις από διάφορα κόμματα και πολιτικούς δείχνει ότι αυτή η συζήτηση σχετικά με την αποφυγή των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και η "εκμετάλλευση" των αρνητικών επιτοκίων για επενδύσεις στο μέλλον έχει μόλις αρχίσει και απέχει πολύ από το να λυθεί».
Ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και η σταθερότητα των τιμών αποτελεί βασικό κομμάτι της γερμανικής ψυχής που έχει τη μνήμη του υπερπληθωρισμού στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης τη δεκαετία του 1930.
Σύμφωνα με το CNBC, μετά το 2014, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει καταφέρει να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες χωρίς να προσθέσει νέο χρέος, καταγράφοντας ένα πλεόνασμα προϋπολογισμού 58 δισ. ευρώ το 2018.
Ωστόσο, οι πολιτικοί από διάφορα κόμματα της Bundestag είναι επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο αυτό το απόθεμα για περισσότερες δαπάνες.
«Ενώ η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να δαπανήσει περισσότερα για την ενεργειακή μετάβαση της, φαίνεται απίθανο το Βερολίνο να εγκαταλείψει την ιδέα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
Οι φωνές που προτείνουν δημοσιονομικά κίνητρα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Αλλά επί του παρόντος, δεν υπάρχει πολιτική στήριξη για κάτι συγκεκριμένο» επισημαίνει ο Florian Hense οικονομολόγος στη Berenberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης