Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nairu Capital: «Ακριβό» το ETF GREK - Η 7μηνη άνοδος δεν υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη

tags :
Nairu Capital: «Ακριβό» το ETF GREK - Η 7μηνη άνοδος δεν υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη
Οι αποτιμήσεις του είναι υψηλές και η ελληνική οικονομία μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται
Μπορεί φέτος το Global X MSCI Greece ETF να έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, εξαιτίας των κορυφαίων αποδόσεών του, αλλά η πορεία του δεν αποκλείεται να αντιστραφεί άμεσα.
Αυτό αναφέρει το Nairu Capital, τονίζοντας ότι οι αποτιμήσεις είναι πολύ υψηλότερες από ό, τι ήταν τον Ιανουάριο ενώ τα οικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι αδύναμα για το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του ταμείου.
Όπως και πολλά από τα εξαιρετικά ιδιοσυγκρασιακά σχήματα της Global X, το ETF GREK είχε μια εξαιρετικά ασταθή τελευταία πενταετία.
Μετά το πρώτο κύμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, το αμοιβαίο κεφάλαιο σχεδόν τριπλασιάστηκε σε αξία, από 10 δολάρια τον Ιούλιο 2012 σε 25 δολάρια τον Μάρτιο του 2014, μόνο για να μειωθεί κατά 75% στα 5,50 δολάρια το επόμενο έτος.
Από το χαμηλό του 2016 στα 5 δολάρια, έφτασε στα 11 δολάρια (αρχές 2018), για να αρχίσει το 2019 στα 7 δολάρια.
Και σύμφωνα με το Nairu Capital, πλέον έχει μπει σε πτωτική τροχιά.
Και αυτό γιατί οι αποτιμήσεις του είναι υψηλές και η ελληνική οικονομία μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το GREK περιλαμβάνει τίτλους αντιπροσωπευτικούς της οικονομίας της χώρας.
Παρακολουθεί τον δείκτη MSCI All Greece 25/50 και διαθέτει μόνο 26 συμμετοχές σε σταθμισμένη βάση αγοράς.
Το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι διαφοροποιημένο σε τομείς, με υψηλότερη βαρύτητα προς τον τραπεζικό κλάδο, όπως τα περισσότερα ETF του είδους του.

Αλλά συνολικά, σταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό προς πιο επικίνδυνους κυκλικούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός, ο ενεργειακός και καταναλωτικός και έχει πολύ λίγους τίτλους σε αμυντικούς τομείς, όπως οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Σύμφωνα με αυτούς που σχεδίασαν τον δείκτη του GREK, έχει πολύ υψηλότερη μεταβλητότητα και ελαφρώς χαμηλότερη ποιότητα εκμεταλλεύσεων, αλλά κερδίζει από την ορμή (όπως διαπιστώθηκε από την αρχή του έτους).
Συνολικά, διαπιστώνεται ότι το ταμείο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια οικονομία όσον αφορά τις επιδόσεις.
Η ελληνική εγχώρια οικονομία βελτιώνεται με σταθερό ρυθμό, αλλά αν ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίσει να επιδεινώνεται, είναι πιθανό το ETF να πέσει περισσότερο από τις περισσότερες μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης