Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιδείνωση στις αγορές ομολόγων διεθνώς - Στο -0,56% το 10ετές Γερμανίας, άνοδος στο +1,75% για ΗΠΑ

Επιδείνωση στις αγορές ομολόγων διεθνώς - Στο -0,56% το 10ετές Γερμανίας, άνοδος στο +1,75% για ΗΠΑ
Ορισμένα θετικά στοιχεία για την Κίνα βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία
(upd) Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα (8/8/2019) στις διεθνείς αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις να απομακρύνονται από τα ιστορικά χαμηλά που «άγγιξαν» τις προηγούμενες ημέρες, εν μέσω κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και των ανησυχιών για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ορισμένα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Κίνα βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, στρέφοντας τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας κατέγραψαν άνοδο 3,3% τον Ιούλιο, έναντι ετήσιας πτώσης 1,3% του προηγούμενο μήνα, τηνστιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση της τάξεως του -1%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 5,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης 7,3% του Ιουνίου και έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση 9%.
Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας για τον ίδιο μήνα, σημειώθηκε πλεόνασμα 45,06 δισ. δολ., έναντι πλεονάσματος 50,98 δισ. δολ. του προηγούμενου μήνα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 38,7 δισ. δολ.
Επίσης, οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς ανέβηκαν απότομα μετά από δημοσίευμα του «Reuters» που ανέφερε ότι η Γερμανία εξετάζει την έκδοση νέου χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο για την κλιματική αλλαγή. 
Έτσι, περί τις 18:15, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας σημειώνει άνοδο 2 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται στο -0,56%, όταν χθες είχε διολισθήσει στο ιστορικό χαμηλό του -0,61%.

Image

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας ενισχύεται κατά 5,6 μ.β. στο 0,22% και του αντίστοιχου της Πορτογαλίας σημειώνει άνοδο 7,3 μ.β. στο 0,25%, όταν χθες είχαν διολισθήσει σε 0,12% και 0,15% αντίστοιχα.

Image

Η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς σημειώνει άνοδο 2 μ.β. στο -0,001%, όταν χθες είχε διαμορφωθεί στο ιστορικό χαμηλό του -0,07%.
Την ίδια ώρα, «άλμα» άνω των 13 μ.β. καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας, στο 1,53%, από 1,398% στο προηγούμενο κλείσιμο, μετά την προειδοποίηση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, προς τον πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, πως ή θα ανασχηματίσει την κυβέρνησή τους ή θα την ρίξει.
Την ίδια ώρα, νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές διακινούνται από αξιωματούχους της Lega, που μαζί με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος της Lega υποστήριξε ότι εάν οι διαφορές με τον κυβερνητικό εταίρο οδηγήσουν σε κατάρρευση της κυβέρνησης τότε η μόνη επιλογή θα είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Lega δεν επιθυμεί ούτε ανασχηματισμό ούτε κυβέρνηση τεχνοκρατών.
«Κάθε μέρα που περνά είναι χαμένη μέρα» αναφέρει ο Ιταλός αξιωματούχος και συμπληρώνει «για εμάς η μόνη εναλλακτική λύση σε αυτή την κυβέρνηση είναι οι νέες εκλογές».

Image
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει μεγάλη άνοδο 5,5 μ.β. και διαμορφώνεται στο 1,75%, από 1,691% στο προηγούμενο κλείσιμο, όταν χθες είχε διολισθήσει κάτω του 1,6% -το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.

Image
Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είχαν διολισθήσει χθες, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια, λόγω των ανησυχιών για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Η διολίσθηση των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την παγκόσμια ανάπτυξη, σηματοδοτώντας πιέσεις για τις αγορές μετοχών.
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και η χθεσινή μείωση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζας της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και της Νέας Ζηλανδίας, ενέτειναν αυτούς τους φόβους, οδηγώντας στο χθεσινό ράλι τις αγορές ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης