Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πλεόνασμα και διεθνής κρίση θα διαψεύσουν τις προσδοκίες για το ελληνικό χρηματιστήριο

Πλεόνασμα και διεθνής κρίση θα διαψεύσουν τις προσδοκίες για το ελληνικό χρηματιστήριο
Η ουσία είναι ότι και σε μακροοικονομία αλλά και σε μικροοικονομία η Ελλάδα δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί εάν το κλίμα διεθνώς επιδεινωθεί.
Μέχρι τώρα η χρηματιστηριακή αγορά και οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν ενθουσιάσει.
Ο Γενικός Δείκτης ενώ έσπευσε να προεξοφλήσει την νίκη της ΝΔ και πόνταρε σε ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο ανάκαμψης με οδηγούς μετοχές του FTSE 25… η υπόθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος ανάκοψε την δυναμική.
Μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα υπάρξει από 3,5% σε 2,5% εάν πριν δεν έχει αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα μάλλον αρχές του 2021.
Η διάψευση των προσδοκιών για το πρωτογενές πλεόνασμα επισκιάζει όλη την κυβερνητική προσπάθεια – η οποία είναι πραγματική – για ανάκαμψη της οικονομίας.
Και ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα μειωθεί ούτε το 2020 η διεθνής κρίση που φαίνεται στον ορίζοντα λόγω της αποτυχημένης νομισματικής στρατηγικής των κεντρικών τραπεζών και του εμπορικού πολέμου θα επιδεινώσουν περαιτέρω το κλίμα στην Ελλάδα.
Το bankingnews έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές ορισμένα ζητήματα τα οποία οι περισσότεροι σκοπίμως τα προσπερνούν.
-Έχετε διερωτηθεί γιατί οι τραπεζικές μετοχές κινούνται σταθερά χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015;
-Έχετε διερωτηθεί ότι οι επιδόσεις των τραπεζών του 2015 μπορεί να αποδειχθούν καλύτερες από της τρέχουσας περιόδου και ειδικά τα έσοδα εκ τόκων;
-Έχετε διερωτηθεί ότι και λόγω του IFRs 9 αλλά και λόγω NPEs οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει το 40% των κεφαλαίων που συγκέντρωσαν το 2019;
-Έχετε διερωτηθεί γιατί τα short funds συνεχίζουν να σορτάρουν τις τράπεζες;

Εάν δούμε την μεγάλη εικόνα θα διαπιστώσουμε ότι η νέα κυβέρνηση ενώ προσπαθεί για κάτι καλύτερο, έχασε τον στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για υψηλό ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τινάσσεται στον αέρα.
Εάν αυτό συνδυαστεί και με την επιβράδυνση στην Γερμανία και στην Ευρώπη… ο στόχος για ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2020 περί το 2,7% με 2,8% δεν θα επιβεβαιωθεί.
Βλέποντας την μικρότερη εικόνα στο μεν χρηματιστήριο οι τράπεζες δεν έχουν ουσιώδη ανοδικά περιθώρια ενώ ήδη έχουν δημιουργηθεί φούσκες στον FTSE 25 στις μη τραπεζικές μετοχές.
Την ίδια στιγμή η μεγάλη βελτίωση στα ομόλογα που σημειώνεται – π.χ. το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2% - δεν έχει εσωτερικά ελατήρια.
Σχεδόν όλα τα ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικά επιτόκια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας γενικευμένος λόγος, ανησυχία επιβράδυνσης, ποσοτική χαλάρωση, μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Η ουσία είναι ότι και σε μακροοικονομία αλλά και σε μικροοικονομία η Ελλάδα δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί εάν το κλίμα διεθνώς επιδεινωθεί.
Επειδή δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός καταλύτης για το ορατό μέλλον οι αποτιμήσεις χρηματιστηρίου και μετοχών θα κινηθούν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Οι υπερφίαλοι στόχοι που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν για το χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές δεν θα επιτευχθούν.

Γιατί το Βρετανικό Lansdowne σορτάρει εκ νέου επιθετικά τις ελληνικές τράπεζες; - Οι 3 βασικοί λόγοι που εμπνέουν ανησυχία

Γιατί το βρετανικό fund Lansdowne με υπό διαχείριση κεφάλαια 32 δισεκ. δολαρίων και με επιθετικές διαθέσεις short στην στρατηγική του, επανεμφανίστηκε εκ νέου στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και αυξάνει τις short θέσεις στις τράπεζες;
Με βάση πληροφορίες που προέρχονται από συγκεκριμένα κανάλια ενημέρωσης στο Citi του Λονδίνου το Lansdowne προβλέπει
1)ότι η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα έχει άμεσο αποτέλεσμα και η επίδραση στην αγορά δεν θα είναι σημαντική, οπότε δίδεται χώρος για short θέσεις.
To Lansdowne θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το ΑΕΠ ούτε θα μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή δύο αλληλένδετα ζητήματα δεν θα στηρίξουν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.
Μάλιστα η τρέχουσα διεθνής κρίση επιτείνει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα ως προς τους στόχους της Ελλάδος.
Εάν συνεχιστεί η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία
2)Οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης στο σκέλος της κερδοφορίας τους – εξαιρώντας τα έκτακτα χρηματοοικονομικά – τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από τόκους βαίνουν μειούμενα, αδυνατίζει το προφίλ κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.
3)Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν αδύναμα κεφάλαια τα οποία και λόγω της Βασιλείας ΙΙΙ αλλά και των stress tests του Ιουλίου 2020 θα αναδειχθεί ως πρόβλημα.
Οι ελληνικές τράπεζες επί της ουσίας δεν μπορούν να βρουν νέα κεφάλαια με αυξήσεις κεφαλαίου ενώ τα ομολογιακά tier 2 οι επενδυτές ζητούν αποδόσεις 8,25% με 9,75%.
Η πραγματικότητα είναι ότι το Lansdowne, η Blackrock, το Marshall και το Oceanwood είναι επενδυτές που έχουν ενεργές short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Πλην της Blackrock που είναι από τα ισχυρότερα funds παγκοσμίως και συγκυριακά άνοιξε short θέσεις στην Alpha bank, το Lansdowne δεν είναι συγκυριακός επενδυτής short θέσεων – δηλαδή ανοικτών πωλήσεων στις τράπεζες αλλά στρατηγικός.
Το γεγονός ότι έχει ανοίξει short θέσεις σε Alpha, Πειραιώς, Eurobank και ΔΕΗ μόνο τυχαία εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης