Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε νέο επίπεδο ρεκόρ τα ομόλογα που διαπραγματεύονται με αρνητική απόδοση - Στα 15 τρισ. δολάρια

tags :
Σε νέο επίπεδο ρεκόρ τα ομόλογα που διαπραγματεύονται με αρνητική απόδοση - Στα 15 τρισ. δολάρια
Σε νέο επίπεδο ρεκόρ τα ομόλογα που διαπραγματεύονται με αρνητική απόδοση
Περίπου 15 τρισεκ. δολάρια κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, ή το 25% επί του συνόλου, διαπραγματεύονται σήμερα με αρνητικές αποδόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Ο αριθμός αυτός σχεδόν τριπλασιάστηκε από τον Οκτώβριο του 2018.
Οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς προχωρούν σε μία άνευ προηγουμένου νομισματική χαλάρωση με αποτέλεσμα η οικονομία να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.
Η χαλάρωση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην αποδυνάμωση των εσωτερικών προοπτικών, στη μείωση των ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης, στο χαμηλό πληθωρισμό και στην αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων.
Στη Γερμανία, το 30ετές κρατικό ομόλογο άρχισε να είναι αρνητικό για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα.
Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν χαλαρώσει την νομισματική τους πολιτική σε πρωτοφανή επίπεδα, με το χρέος στην Ευρώπη και την Ιαπωνία να έχει μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια, αλλά με τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία να παραμένουν.
Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, σημείωσε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του 2019.

Global supply of bonds with negative yields hits $15 trillion

Πόσο πιθανό είναι να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ;

Προς το παρόν οι Ηνωμένες Πολιτείες αν και προς το παρόν αντιστέκονται, είναι πολύ πιθανό να απορροφηθούν από αυτήν την παγκόσμια τάση.
Οι πιθανότητες της Fed να εισέλθει σε ένα βαθύτερο κύκλο μείωσης επιτοκίων εξαρτώνται από τον πόλεμο συναλλάγματος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που ξέσπασε αυτή την εβδομάδα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να μειώσει τα επιτόκια άλλες 3 φορές μέσα στο έτος, με την μία από αυτές να είναι μέσα στον Σεπτέμβριο.
Με το βασικό επιτόκιο μεταξύ 2,25% και 2%, οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι συζητούν το κατά πόσο οι περισσότερες περικοπές των επιτοκίων θα αφήσουν στις ΗΠΑ περιθώρια αντίδρασης σε περίπτωση ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης