Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ορατός ο κίνδυνος τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα να εξελιχθούν σε παγκόσμιο φαινόμενο οδηγώντας σε χειμερία νάρκη τις αγορές

tags :
Ορατός ο κίνδυνος τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα να εξελιχθούν σε παγκόσμιο φαινόμενο οδηγώντας σε χειμερία νάρκη τις αγορές
Οι αγορές εισέρχονται σε μια επικίνδυνη χειμέρια νάρκη – Καθολικά τα ομόλογα Ευρώπης και ΗΠΑ με αρνητικό επιτόκιο
Το φαινόμενο των αρνητικών επιτοκίων στα ομόλογα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις καθώς είναι πιθανό να σημειωθούν αρνητικές αποδόσεις ακόμη και στα αμερικανικά ομόλογα.
Το φαινόμενο των αρνητικών επιτοκίων στα ομόλογα είναι απόδειξη αποτυχίας, οι κεντρικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση καθώς οι παραδοσιακές μέθοδοι δεν ήταν ικανές να συντηρήσουν τις ακραίες φούσκες στις αγορές.
Ενδεικτικά όλα τα ομόλογα της Γερμανίας έχουν πλέον αρνητικό επιτόκιο.
Της Αυστρίας σε σύνολο 16 ομολόγων μόνο 4 έχουν θετικό επιτόκιο.
Στο Βέλγιο όλα τα ομόλογα έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Η Κύπρος στο 3ετές ομόλογο εμφανίζει αρνητικό επιτόκιο.
Η Δανία σε όλα τα ομόλογα της εμφανίζει αρνητικά επιτόκια
Η Φιλανδία εμφανίζει σε όλα τα ομόλογα της αρνητικά επιτόκια.
Στην Γαλλία έως και τα 20 χρόνια τα ομόλογα εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια.
Στην Ιρλανδία για πρώτη φορά το 10ετές ομόλογο εμφανίζει αρνητικά επιτόκια.
Στην Ιταλία τα ομόλογα έως ένα έτος εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια ενώ το 10ετές βρίσκεται στο 1,42%.
Όλα τα ομόλογα της Ολλανδίας εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια.
Τα Πορτογαλικά ομόλογα έως και 7 χρόνια εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια με το 10ετές να έχει υποχωρήσει έως το 0,15%.
Η Ισπανία εμφανίζει αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα έως τα 8 χρόνια.
Στην Σουηδία όλα τα ομόλογα εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια.
Στην Ελβετία – την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση – όλα τα ομόλογα έως και 50ετή εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια.
Το 10ετές ομόλογο της Ελβετίας έχει απόδοση -0,95%.
Μόνο η Βρετανία και η Ελλάδα δεν έχουν ακόμη εμφανίσει αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα τους.
Στις ΗΠΑ το 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 1,63% ωστόσο το ετήσιο έντοκο έχει απόδοση 1,75% πρόκειται για μια επίσης ακραία στρέβλωση.
Μάλιστα η Pimco ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων παγκοσμίως δεν αποκλείει και στις ΗΠΑ να εμφανιστούν τα αρνητικά επιτόκια το επόμενο διάστημα.
Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι αποτέλεσμα επιτυχίας, καλής και υγιούς πορείας των χρηματιστηρίων και οικονομιών.
Αποτελεί μια άρρωστη κατάσταση που προκάλεσαν οι κεντρικές τράπεζες με την ποσοτική χαλάρωση και πλέον δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν.
Πήγαν να αυξήσουν τα επιτόκια FED και ΕΚΤ και κλονίστηκαν οι αγορές ενώ με πρόσχημα τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας σχεδιάζουν νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν το μεγαλύτερο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι επενδεδυμένα στα ομόλογα δεν απολαμβάνουν καμία απόδοση.
Ότι συμβαίνει στις αγορές είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα αποτύχει και όταν αποτύχει το σκάσιμο της φούσκας των αγορών δεν θα έχει προηγούμενο.

Στα 15 τρισ δολάρια η αξία των ομολόγων με αρνητικά επιτόκια

Στη θεωρία του καθεστώτος αρνητικών επιτοκίων που τείνει να καθιερωθεί ως πραγματικότητα αναφέρεται αρθρογράφος (Jochim Fels) στο μπλογκ της Pimco, ενός εκ των μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.
Όπως σχολιάζεται, πλέον δεν είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι η απόδοση των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να είναι αρνητική.
Την περασμένη εβδομάδα, η απόδοση των γερμανικών 30ετών κρατικών ομολόγων βυθίστηκε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά.
Περίπου 14 τρισεκ. δολάρια σε ομόλογα παγκοσμίως διαπραγματεύονται πλέον με αρνητική απόδοση, επισημαίνεται.
«Αυτό που κάποτε θεωρούνταν βραχυπρόθεσμη εκτροπή -ότι οι πιστωτές πληρώνουν τους οφειλέτες για να πάρουν τα χρήματά τους- αποτελεί πλέον συνηθισμένο φαινόμενο στις ανεπτυγμένες αγορές εκτός των ΗΠΑ.
Όποτε η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε φάση χειμερία νάρκης, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα -τελικό "ασφαλές καταφύγιο" εκτός από τον χρυσό- δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από το φαινόμενο αρνητικής απόδοσης.
Και αν οι εμπορικές εντάσεις εξακολουθούν να κλιμακώνονται, οι αγορές ομολόγων μπορεί να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση πιο γρήγορα από ό, τι πιστεύουν πολλοί επενδυτές».
Πολλοί παρατηρητές κατηγορούν τις κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BοJ), οι οποίες χρεώνουν τα υπερβάλλοντα αποθεματικά των τραπεζών με αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.
Η BοJ κατέχει πλέον αυτών το ήμισυ και η ΕΚΤ περίπου το 30% των ομολόγων που εκδίδουν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις.
Global supply of bonds with negative yields hits $15 trillion
«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι οι κακοποιοί, αλλά μάλλον τα θύματα των βαθύτερων θεμελιωδών κινητήριων δυνάμεων πίσω από τα χαμηλά και αρνητικά επιτόκια.
Οι δύο σημαντικότεροι κοσμικοί οδηγοί είναι η δημογραφία και η τεχνολογία.
Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αυξάνει την επιθυμητή εξοικονόμηση, ενώ οι νέες τεχνολογίες εξοικονομούν κεφάλαια και καθίστανται φθηνότερες -μειώνοντας έτσι την εκ των προτέρων ζήτηση για επενδύσεις. (…)», αναφέρει ο αρθρογράφρος, προσθέτοντας μερικούς από τους λόγους που ενδέχεται να ωθήσουν την απόδοση των αμερικανικών κρατικών χρεογράσφων σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα:
Πρώτον, η επιβράδυνση στον παγκόσμιο και αμερικανικό κατασκευαστικό τομέα άρχισε να μεταφέρεται στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Δεύτερον, η ανακοίνωση του Προέδρου Trump για την εισαγωγή ενός δασμού 10% στα εναπομείναντα περίπου 300 δισεκ. δολάρια των εισαγωγών από την Κίνα από την 1η Σεπτεμβρίου και η Κίνα που επιτρέπει στο νόμισμά του να υποτιμά έναντι του δολαρίου και ενδεχομένως τιμωρεί τα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα.
Τρίτον, με το φυσικό επιτόκιο να πέφτει γρήγορα λόγω όλων αυτών των εξελίξεων, η Federal Reserve κινδυνεύει να υστερήσει, αυστηροποιώντας ουσιαστικά τη στάση της νομισματικής πολιτικής αντί να τη χαλαρώσει.
«Συνολικά, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αυξήσει τις πιθανότητες, κατά την άποψή μας, ότι μια "προσαρμογή στο μέσο κύκλο" του επιτοκίου των τρεχούμενων κεφαλαίων παρόμοια με τα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ενδέχεται να μην επαρκούν για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης, αλλά την περασμένη Τετάρτη σηματοδότησε την αρχή του επόμενου κύριου κύκλου χαλάρωσης του Fed».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης