Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εύθραυστη η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Οι τράπεζες προειδοποιούν για τα χαμηλά επιτόκια

Εύθραυστη η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Οι τράπεζες προειδοποιούν για τα χαμηλά επιτόκια
Οι επενδυτές βλέπουν «μισοάδειο» το ποτήρι, με αποτέλεσμα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου να δέχονται ισχυρές πιέσεις
Την εύθραυστη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη εκθέτουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μια σειρά από ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι επενδυτές βλέπουν «μισοάδειο» το ποτήρι, με αποτέλεσμα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου να δέχονται ισχυρές πιέσεις, σύμφωνα με το Investing.com.
Η ιταλική Unicredit, η γερμανική Commerzbank και η ολλανδική ABN Amro, σημειώνουν σημαντικές απώλειες, μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
Η αγορά επικεντρώνεται στα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης και στην πιθανή αντίδραση της ΕΚΤ, η οποία θα πλήξει τα τραπεζικά αποτελέσματα τα επόμενα τρίμηνα.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Commerzbank, υποχώρησε 5%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις της έναντι των επισφαλών δανείων υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι.
Πρόκειται για μια ανεπιθύμητη υπενθύμιση ότι ο κύκλος που βοήθησε τα τραπεζικά αποτελέσματα στην Ευρωζώνη τα τελευταία τρία χρόνια, έφτασε στο τέλος του.
Το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Commerzbank υποχώρησε στην πραγματικότητα ως μέρος των συνολικών δανείων (γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά μεριδίου αγοράς με δανεισμό σε βραχυπρόθεσμα περιθώρια).
Ωστόσο, δεν είναι πλέον σε θέση να επιβαρύνει τα κέρδη με την αποδέσμευση προηγούμενων προβλέψεων έναντι των κινδύνων που δεν υλοποιήθηκαν.
Αν και η Commerzbank επιβεβαίωσε την πρόβλεψη κερδών για το έτος, ανέφερε ότι «ο στόχος αυτός έχει γίνει πολύ πιο φιλόδοξος, δεδομένης της ανάπτυξης των κερδών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, της αξιοσημείωτης επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης και της ολοένα και πιο αβέβαιης γεωπολιτικής κατάστασης».
Η Commerzbank αναφέρθηκε επίσης στην «ασθενέστερη γερμανική οικονομία».
Σημειώνεται ότι η βιομηχανική παραγωγή στην ατμομηχανή της ζώνης του ευρώ υποχώρησε 5,2% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες για πτώση 3,1%.
Πρόκειται για μεγαλύτερη πτώση σε μια δεκαετία.
Πτώση 3,7% καταγράφει και η μετοχή της ιταλικής Unicredit, μετά την υποβάθμιση του guidance για τα συνολικά έσοδα του έτους, επικαλούμενη το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.
Απώλειες σχεδόν 4% καταγράφει και η ABN Amro, καθώς προειδοποίησε για την αρνητική επίδραση των χαμηλών επιτοκίων στα περιθώρια δανεισμού και στην κερδοφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης