Διεθνή

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για τον χρυσό λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο +1% και τα 1.499,10 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για τον χρυσό λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο +1% και τα 1.499,10 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών
Περαιτέρω άνοδο καταγράφει σήμερα Τετάρτη (7/8) ο χρυσός, διευρύνοντας τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και την πορεία της γερμανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η τιμή συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου 2019 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1% με την τιμή του να διαμορφώνετα στα 1.499,10 δολ. ανά ουγγιά, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.
Η πρόσφατη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως έχει στρέψει τους επενδυτές προς το «ασφαλές καταφύγιο» του πολύτιμου μετάλλου, διατηρώντας την τιμή του σε ανοδική τροχιά, ενώ παράλληλα το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κατά -0,19% έναντι του γεν Ιαπωνίας, στα 106,26 γεν.
Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοούν τα γεγονότα και προσδίδουν αδικαιολόγητα στην Κίνα την ταμπέλα της χειραγώγησης συναλλάγματος, η οποία αποτελεί μία συμπεριφορά η οποία βλάπτει τους άλλους και τους ίδιους».
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίες έχουν αυξήσει τις πιθανότητες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, γεγονός που στηρίζει περαιτέρω τις τιμές του χρυσού.
Παράλληλα, οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών της Νέας Ζηλανδίας, της Ινδίας και της Ταϋλάνδης να μειώσουν τα επιτόκιά τους πρόσφερε περαιτέρω ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Reserve Bank of India αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,35% στο 5,40% καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις στη χώρα έχουν υποχωρήσει, ενώ η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών και διαρκών καταναλωτικών αγαθών έχει σημειώσει επιβράδυνση.
Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας το οικονομικό έτους του 2019, το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,9% έναντι 7% προηγουμένως.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν τη Γερμανία, η βιομηχανικής παραγωγή της χώρας υποχώρησε κατά -1,5% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,5%.
Η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε κατά -1,8% σε μηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση που αφορά την παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου διαμορφώθηκε στο -0,3%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη υποχώρησε κατά -5,2%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Νοέμβριο του 2009.
«Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία της Τρίτης για τις βιομηχανικές παραγγελίες, ο συνδυασμός υψηλών αποθεμάτων και πειορισμένων παραγγελιών δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη βιομηχανική παραγωγή τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING για τη Γερμανία, Carsten Brzeski.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εάν προσθέσουμε την περαιτέρω κλιμάκωση των σημερινών εμπορικών εντάσεων, το Brexit και τον συνεχιζόμενο διαρθρωτικό μετασχηματισμό στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι προοπτικές δε φαίνονται καλύτερς», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «τα πρόσφατα σημάδια ότι η ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας καταρρέει, προκαλούν ανησυχία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης