Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία: Κατά 0,35% μείωσε το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο 5,40%

tags :
Ινδία: Κατά 0,35% μείωσε το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο 5,40%
Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη το 2019
Στην τέταρτη συνεχόμενη μείωση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε σήμερα Τετάρτη (7/8) η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την εγχώρια οικονομία.
Ειδικότερα, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Reserve Bank of India αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,35% στο 5,40% καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις στη χώρα έχουν υποχωρήσει, ενώ η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών και διαρκών καταναλωτικών αγαθών έχει σημειώσει επιβράδυνση.
Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας το οικονομικό έτους του 2019, το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,9% έναντι 7% προηγουμένως.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό στον τομέα των λιανικών πωλήσεων, η Reserve Bank of India δήλωσε ότι τον Ιούνιο του 2019 καταγράφηκε επιτάχυνση στο 3,2% έναντι 3% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό τροφίμων.
Σημειώνεται ότι κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, η επιτροπή της τράπεζας είχε μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η σημερινή απόφαση της τράπεζας δεν ήταν ομόφωνη, καθώς τέσσερα μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά 35 μονάδες βάσης, ενώ δύο μέλη τάχθηκαν υπέρ μίας ακόμα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης.
«Η αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης της συνολικής ζήτησης, ιδιαίτερα στις ιδιωτικές επενδύσεις, θεωρείται η ύψιστη προτεραιότητα σε αυτή τη χρονική στιγμή, ενώ παράλληλα παραμένει συνεπής απέναντι στην εντολή για τον πληθωρισμό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ινδίας, Shaktikanta Das, τόνισε ότι «η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα ήταν ανεπαρκής, ενώ η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης θα ήταν υπερβολική, επομένως η επιτροπή της τράπεζας έλαβε μία ισορροπημένη απόφαση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης