Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρή πτώση στη Wall και σήμα κινδύνου για επιδείνωση στην Ελλάδα, επέδρασαν στο ΧΑ -0,82% στις 837 μον. ορατές οι 820 μον.

Ισχυρή πτώση στη Wall και σήμα κινδύνου για επιδείνωση στην Ελλάδα, επέδρασαν στο ΧΑ -0,82% στις 837 μον. ορατές οι 820 μον.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε προς τις 837 μονάδες ενώ στην Wall σημειώνονται ισχυρές απώλειες
(upd15) Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, απόρροια της κόπωσης στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στην μεγάλη πτώση της Wall έως -1,7%...λόγω των νέων δηλώσεων Trump ότι το πρόβλημα είναι η FED και όχι η Κίνα. 
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε όλα τα κέρδη του και από υψηλό ημέρας 859 μονάδες σημείωσε χαμηλό ημέρας 837 μονάδες....όπου και έκλεισε.
Οι προειδοποιήσεις του Γραφείου Προυπολογισμού της Βουλής για δημοσιονομική επιδείνωση 2,1 δισ στο α΄ 6μηνο 2019 είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα. 
H ελληνική αγορά βρέθηκε κοντά στις 860 μονάδες ενδοσυνεδριακά στο υψηλό της ημέρας αλλά γρήγορα εμφανίστηκαν οι πωλητές οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 837 μονάδες.
Το fair value της ελληνικής αγοράς οριοθετείται μεταξύ 850 και 900 μονάδων.
Σήμερα το βράδυ 7/8 είναι προγραμματισμένες οι αλλαγές στον MSCI και ενώ δεν αναμένεται να έχουν ελληνικό ενδιαφέρον από πλευράς μετοχών λόγω της αύξησης του ειδικού βάρους της Κίνας ίσως υπάρξουν μικρές εκροές στο ελληνικό χρηματιστήριο ειδικά στις 27 Αυγούστου που θα υλοποιηθούν οι αλλαγές.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Lansdowne πέραν από τις τράπεζες έχει ανοίξει short θέσεις και στην ΔΕΗ με 1,61% επί των μετοχών να είναι ανοικτές πωλήσεις.
Οι τραπεζικές μετοχές ενώ κέρδιζαν έως +4% έχασαν σχεδόν όλα τα κέρδη τους με την Πειραιώς -2,23% την Attica bank -8,76% ενώ η Eurobank έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. 
Στον FTSE 25 η ΔΕΗ υποχώρησε -3,80% και λόγω short ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν Jumbo, Μυτιληναίος, Coca Cola ενώ ο
Ελλάκτωρας έκλεισε με απώλειες -1,65%.
Με βάση πληροφορίες ενδιάμεσος επενδυτής έχει εμφανιστεί στο μετοχολόγιο έχοντας αποκτήσει το 4% και δεν είναι σαφές εάν εκπροσωπεί τον Ολλανδικό όμιλο Reggeborgh invest
Το ενδιαφέρον της αγοράς σήμερα είναι εστιασμένο στα ομόλογα καθώς σημειώνονται ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις σε όλους σχεδόν τους τίτλους της ΕΕ πλην της Ελλάδος.
Το 10ετές Γερμανικό ομόλογο σημειώνει ιστορικό χαμηλό -0,60% ενώ και η Ιρλανδία για πρώτη φορά το 10ετές ομόλογο σημειώνει αρνητική απόδοση -0,05%
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και οι απρόβλεπτες συνέπειες του σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ύφεσης στην Γερμανία στρέφουν τους επενδυτές στα ομόλογα παγκοσμίως.

Στην ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφεται βελτίωση με το 10ετές στο 2% ενώ στις 25 Ιουλίου σημειώθηκε το ιστορικό χαμηλό στο 1,938%.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κινείτο ανοδικά ανακάμπτοντας πάνω από τις 850 μονάδες, φτάνοντας μάλιστα λίγο πριν τις 13:00 μία ανάσα από τις 860 μονάδες.
Ωστόσο, λίγο μετά τις 15:30 η ανοδική δυναμική "ξεφούσκωσε" με τον γενικό δείκτη να χάνει και τις 840 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες -0,82% στις 837 μονάδες έχοντας υψηλό στις 859,33 μονάδες και χαμηλό στις 837,36 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60 εκατ. ευρώ, ο όγκος 30 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά την ζώνη των 850-860 μονάδων και τεχνικά  ακολουθούν οι 820 μονάδες.
Σημείο αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 880 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει τη στήριξη των 720 μονάδων, αφού μετά ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Η διαχείριση και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς και το υψηλό επίπεδο των χαμηλής ποιότητας αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) είναι δύο από τις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Ο οίκος ολοκλήρωσε την περιοδική ανασκόπηση των τραπεζικών ομίλων στην Ελλάδα, μία νέα πρακτική που εφαρμόζει από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί rating action, δηλαδή νέα αξιολόγηση.
Παράλληλα, πριν λίγο καιρό η Πειραιώς ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα μετά από 11 χρόνια που προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 400 εκατ ευρώ με επιτόκιο 9,75%.
Ήταν ένα ακριβό επιτόκιο αλλά η ουσία είναι ότι η Πειραιώς βρήκε κεφάλαια και ισχυροποίησε την θέση τους.
Ακολούθησε η Εθνική τράπεζα εκδίδοντας ομολογιακό tier 2 με επιτόκιο 8,25%.
Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν να μειώνονται καθώς οι τίτλοι διαπραγματεύονται και οι τιμές αυξάνονταν.
Κάποια στιγμή το ομολογιακό της Εθνικής είχε υποχωρήσει η απόδοση του στο 7,50% και της Πειραιώς στο 9,25%.
Εσχάτως όμως παρατηρείται το εξής.
Το ομολογιακό της Εθνικής εμφανίζει τιμή 103,30 μονάδες βάσης και απόδοση 7,60% διακρατώντας όλα τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος ενώ αντιθέτως το ομολογιακό της Πειραιώς βρίσκεται στις 100,35 μονάδες βάσης με επιτόκιο 9,65% έχασε ουσιαστικά τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς και προβληματίζει.
Όμως γιατί πιέζονται οι τιμές στο ομολογιακό tier 2 της Πειραιώς με
ISIN: XS2018638648;
Σύμφωνα με πληροφορίες 3 επενδυτές που είχαν αγοράσει το ομολογιακό tier 2 της Πειραιώς – είχαν συγκεντρωθεί 400 εκατ – πουλούν και ένας εξ αυτών φαίνεται να ακολουθεί και στρατηγική short και στην μετοχή.
Μάλιστα ο ένας εξ αυτών είναι γνωστό αμερικανικό fund που δραστηριοποιείται έντονα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Στην Πειραιώς υπάρχουν επενδυτές που αγόρασαν τον ομολογιακό και τώρα το πουλάνε.
Ελλείψει αγοραστικού ενδιαφέροντος, οι τιμές πιέζονται και έτσι εξηγείται γιατί από 101,73 μονάδες βάσης έχει υποχωρήσει στις 100,35 μονάδες βάσης το tier 2 της Πειραιώς.
Ακόμη παραμένει η τιμή πάνω από την τιμή έκδοσης αλλά η πτώση του τελευταίου διαστήματος προβληματίζει;

Η επικαιρότητα

Με το δημοσιονομικό «κενό» του 2020 να είναι το μεγάλο αγκάθι της φθινοπωρινής αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου με την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Σεπτεμβρίου θα επισκεφτούν την πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια.
Κεντρικό θέμα της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης  θα είναι τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού «κενού» που έβλεπε η Κομισιόν για τον επόμενο χρόνο στην έκθεση την οποία δημοσιοποίησε τον Ιούνιο.
Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί πως θα πετύχει έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό για τα 1,8 δισ. ευρώ των φοροελαφρύνσεων, χωρίς να πειράξει το αφορολόγητο που σε θεωρητική βάση είναι η μοναδική «δεξαμενή» από την οποία θα μπορούσαν να καλυφθεί μέρος του δεύτερου κύματος των μειώσεων στους φόρους.
Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στα κεφάλαια από το «μαξιλάρι» αλλά και στο προβάδισμα που της δίνει στις διαπραγματεύσεις το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο έχουν μειωθεί τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.
Παράλληλα, θετική απήχηση θα έχει στους ξένους το «ψαλίδι» που θα μπει στις κρατικές δαπάνες οι οποίες σκανάρονται κωδικό προς κωδικό με στόχο την εξοικονόμηση ποσού ίσως και άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2020.
Αυτή την περίοδο τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα δουλεύουν πάνω στα στοιχεία του προϋπολογισμού αλλά και σε όλες τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης οι οποίες έχουν αφήσει ουρές.
Από μία κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Giuseppe Conte στην Ιταλία, καθώς μια μία νέα κρίση αναμένεται να ξεσπάσει σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γερουσία της πρότασης που κατέθεσε το συγκυβερνών Κίνημα των 5 Αστέρων για τον τερματισμό των εργασιών κατασκευής του νέου Τρένου Μεγάλης Ταχύτητας (TAV), που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν της Γαλλίας.
Την πρόταση έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει η Lega, η οποία δηλώνει θετική στο έργο.
Ο Matteo Salvini,  αισθανόμενος την παντοδυναμία του μετά τη χθεσινή ψήφιση -από το ίδιο Σώμα- του αμφιλεγόμενου νόμου για την ασφάλεια, όχι μόνο ρίχνει λάδι στη φωτιά στηρίζοντας το έργο και βαθαίνοντας το ρήγμα με τον εταίρο του, αλλά απειλεί με πρόωρες εκλογές: «Θα ξαναζητήσω την ψήφο των Ιταλών εάν διαπιστώσω με βεβαιότητα πως οι δρόμοι της Λέγκας και του Κινήματος είναι ήδη διαφορετικές σε θέματα όπως η εργασία, η ενέργεια, η εκπαίδευση».
Οι «Γκριλίνι» του Κινήματος διαθέτουν μία δύναμη 107 γερουσιαστών, όμως η Lega, μην ψηφίζοντας την πρόταση των 5 Αστέρων, συμβάλλει με τους 58 γερουσιαστές της στη θετική αντιπρόταση της αντιπολίτευσης.
Το καθένα από τα υπόλοιπα κόμματα, Δημοκρατικό Κόμμα (PD-51 έδρες), Forza Italia (61 έδρες) και Αδέλφια της Ιταλίας (FdI-18) έχουν καταθέσει κι αυτά προτάσεις ευνοϊκές στην κατασκευή του TAV.
Ωστόσο, στη σημερινή ψηφοφορία θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων και την εσωτερική διαφωνία στους κόλπους του PD, όπως σημειώνει ο ιταλικός Τύπος.

Απώλειες στη Wall στο -1,2% ο Dow λόγω ανησυχιών για παγκόσμια επιβράδυνση

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν σήμερα (7/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος πυροδότησε φόβους για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, στρέφοντας τους επενδυτές σε πιο ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα.
Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 2,2% στις 25.442 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,6% στις 2.836 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1,7% χαμηλότερα, στις 7.703 μονάδες.

Ξεθωριάζει η άνοδος στα ευρωπαικά χρηματιστήρια 

Παρά την αρχική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που προσέφερε η κινητικότητα στη χημική βιομηχανία, οι πιέσεις στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών και την ανησυχία για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας βαραίνουν εκ νέου τις αγορές.
Οι βασικότεροι δείκτες εμφανίζουν την εξής εικόνα
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,2% στις 11.591 μονάδες.
O FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,15% στις 7.171 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι κερδίζει 0,2% στις 5.244 μονάδες.
Στις 20.483 μονάδες διαπραγματεύεται ο FTSE MIB στο Μιλάνο με πτώση 0,18%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,1% στις 8.706 μονάδες.
Η Wall σημειώνει απώλειες -1,6% απόρροια του εμπορικού πολέμου.

Πτωτικά οι τραπεζικές μετοχές - Μεγάλες πιέσεις σε Πειραιώς και Attica Bank

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μετά το +3,39% ενδοσυνεδριακά έκλεισε τελικά στο -0,93%.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,28 ευρώ με απώλειες 0,52%, όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,48 ευρώ με πτώση 1,33%, όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 (στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,6340 ευρώ με πτώση -2,23%, όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split (στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7450 ευρώ με πτώση 0,07%, όγκο 7,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,76 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,53 ευρώ με κέρδη +1,32% και κεφαλαιοποίηση 673 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,38 ευρώ με πτώση 8,76%, με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 175 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 14,14 ευρώ με πτώση 0,98% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ

Αρνητικά πρόσημα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισε τελικά η πλειονότητα των μη τραπεζών μετοχές του FTSE 25, αν και ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα.
Η Jumbo, ο Μυτιληναίος και η Coca Cola ήταν οι μοναδικές που κράτησαν το θετικό τους πρόσημο έως το τέλος. Πτωτικά έκλεισαν οι μετοχές της ΔΕΗ που έχει αυξήσει την short θέση του το Lansdowne.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,31 με άνοδο 0,07% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,23 ευρώ με απώλειες 0,57% και αποτίμηση 5,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,53 ευρώ με πτώση -3,80% και αποτίμηση 586 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9960 ευρώ με πτώση 2,40% και κεφαλαιοποίηση 463 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,7050 ευρώ με πτώση 0,56% και αποτίμηση 3,12 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,70 ευρώ με πτώση 1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,00 ευρώ με πτώση 0,55% και κεφαλαιοποίηση 2,75 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,80 ευρώ με πτώση 0,09% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,23 ευρώ με άνοδο +0,69% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,70 ευρώ με άνοδο +0,54% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,3720 ευρώ με πτώση 2,83% και κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis στα 5,40 ευρώ με πτώση -1,46% και με κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1360 ευρώ με πτώση 5,16% και κεφαλαιοποίηση 127 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα στο 2% το 10ετές – Σε νέο ιστορικό χαμηλό η Γερμανία -0,60%

Οι νέοι δασμοί Trump (ΗΠΑ) σε Κίνα και ΕΕ και η ένταση που έχει προκληθεί συντηρεί σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των ομολόγων εντός και εκτός Ελλάδος ενώ η Γερμανία να σημειώνει ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών -0,60%
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2% από 2,03% στις 6 Αυγούστου 2019.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 56 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 186 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,49% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,87 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,68% με απόδοση αγοράς 0,70% και απόδοση πώλησης 0,65%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,15 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,57 μονάδες βάσης και απόδοση 1,10% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,38% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 113,89 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96% με απόδοση αγοράς 1,99% και απόδοση πώλησης 1,92%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 115,85 μονάδες βάσης και απόδοση 2% με απόδοση αγοράς 2,02% και απόδοση πώλησης 1,99%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,96%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 115,93 μονάδες βάσης και απόδοση 2,49%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,13  μονάδες βάσης και απόδοση 2,75%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 120,63  μονάδες βάσης και απόδοση 2,93%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 261 μονάδες βάσης από 258 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,34% ή 234 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νέο ιστορικό χαμηλό για τα 10ετή ομόλογα σε Γερμανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία

Ράλι σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων στην Ευρώπη λόγω της κρίσης που επικρατεί με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας καθώς και των ανησυχιών ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να πληγεί από ύφεση.
Το 10ετές Γερμανικό ομόλογο σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό, στο -0,60%.
Επίσης το Ιταλικό ομόλογο διαμορφώνεται στο 1,44% ενώ στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/8/2019 στο -0,60% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019 στο -0,57%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,05% σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,17% που  σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,14% που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,44% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,46%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,44%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης