Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπάθεια αντίδρασης μετά το πτωτικό σερί

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπάθεια αντίδρασης μετά το πτωτικό σερί
ΑΓΟΡΑ: Η κίνηση της αγοράς είναι δικαιολογημένη, ακόμα και αν υποχωρήσει κι άλλο. Θα προσπαθήσει βέβαια να δώσει μία αντίδραση σήμερα. Για να δούμε αν θα κλείσουμε με θετικό πρόσημο. Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο πτωτικό Αύγουστο.

Έχουμε αποτελέσματα αύριο σημαντικά, έχουμε αργά το βράδυ MSCI και ίσως έχουμε καμιά ευχάριστη έκπληξη. Κρατάμε μικρό καλάθι. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγορές που πηγάζουν από τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, τις αλλαγές στη φορολογία και τις προοπτικές ανάπτυξης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Eurobank έκανε μεγάλο όγκο και ο πωλητής ήταν δυνατός στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η μετοχή έφτασε στα 0,74 ευρώ και προσπαθεί για την αντίδραση σήμερα. Ενισχύεται 1,54%. Αντιδρά καλύτερη η Alpha Bank, ενώ συνεχίζει ανοδικά η Πειραιώς. Καλή άνοδος και από Εθνική στο ξεκίνημα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ: Νέα αύξηση στη συμμετοχή των επενδυτών στο ΧΑ. Τον Ιούλιο οι ενεργές μερίδες που έκαναν έστω μία πράξη ανήλθαν στις 28.661 ενώ το προηγούμενο υψηλό ήταν τον περασμένο Μάιο στις 27.500. Αυτός βέβαια ο αριθμός μπροστά στο συνολικό αριθμό μερίδων παραμένει μικρός.

Το σημαντικό βέβαια είναι πως πλέον δεν είμαστε 50 γνωστοί στο ΧΑ και πως η ωραία παρέα μεγαλώνει. Ας ελπίσουμε πως η αγορά δε θα μας απογοητεύσει και πως οι επιλογές των επενδυτών θα είναι ορθές.

MSCI: Σε αυτόν στρέφονται τα βλέμματα και υπάρχουν πάλι πληροφορίες για πιθανή είσοδο της μετοχής της Μυτιληναίος. Προς το παρόν υπάρχουν 8 μετοχές στον Greece Standard με τις ακόλουθες σταθμίσεις: ΟΤΕ (20,5%), Alpha Bank (16,07%), Eurobank (14,76%), ΟΠΑΠ (14,46%), Jumbο (12,16%), Motor Oil (9,01%), Εθνική Τράπεζα (8,69%) και ΤΙτάν (4,35%).

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Φαντάζεστε τώρα ένα σενάριο να μπει στον MSCI και να χρειαστούν χαρτιά οι επενδυτές; Τότε θα μπορεί να βοηθήσει ο μεγαλομέτοχος που πρόσφατα ανακοίνωσε αύξηση ποσοστού, λόγω αγοράς του ποσοστού που κατείχε ο αδελφός του.
Αντιδρά στο άνοιγμα η μετοχή με χαμηλό όγκο και άνοδο κοντά στο 2%.

FRIGOGLASS: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα και μάλιστα υπάρχει βελτίωση σε όλες τις γραμμές της λογιστικής κατάστασης. Αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να έχει συνέχεια. Αισιοδοξεί η διοίκηση. Τα κέρδη εξαμήνου δίνουν χαμηλό p/e, αλλά η στήλη λόγω αρνητικής καθαρής θέσης παραμένει επιφυλακτική.

Ωστόσο, χτίζει σε γερές βάσεις το turnaround story της. Σημειώνουμε την καλή κερδοφορία παρά τα νέα έξοδα αναδιοργάνωσης, τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα και τις υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, οι οποίες μείωσαν τον καθαρό δανεισμό.

FRIGOGLASS (απάντηση): Δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε αρνητικοί απέναντι σε κάποια εταιρεία. Μόνο λογιστικές καταστάσεις κοιτάμε και προσπαθούμε με αυτά που ξέρουμε να βγάλουμε συμπέρασμα, αλλά κυρίως να είμαστε δίκαιοι. Οι εκτιμήσεις που είχαμε κάνει από παλιά επιβεβαιώθηκαν.

Τώρα βλέπουμε πως προσπαθεί να αλλάξει σελίδα η εταιρεία μετά από πολλά χρόνια αρνητικών αποτελεσμάτων. Κοιτάμε όλο το ταμπλό και έχουμε μάτια και για τη συγκεκριμένη. Μακάρι να τα πάει καλά. Είναι ακόμα νωρίς, αλλά βλέπουμε ότι αποκτά ορατότητα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (απάντηση): Δυστυχώς τόσα χρόνια έχει το συγκρότημα και δεν έχει καταφέρει να το αξιοποιήσει. Είναι κρίμα να αναγκάζεται να το πουλήσει, αλλά όσο το κρατάει τόσο υποβαθμίζεται το περιουσιακό στοιχείο και κατά την άποψή μας και το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Το δίνει, παίρνει τα λεφτά, κάνει μία γενναία επιστροφή κεφαλαίου, τακτοποιεί τα παιδιά του και παίρνει ο καθένας το δρόμο του. Αν ήταν διαφορετική η περίπτωση θα λέγαμε άλλα.

Η μετοχή στο ξεκίνημα αποτυπώνει αυτό που έδειχνε στις πτωτικές συνεδριάσεις του ΧΑ. Η σταθερότητα που έδειχνε στην πτώση και η μικρή άνοδος, παρέπεμπε σε ανοδική καλή αντίδραση στη βελτίωση του κλίματος της αγοράς. Στο ξεκίνημα με 16 χιλ. τεμάχια ενισχύεται 3,60%.

Θα επαναλάβουμε πως υπάρχουν φήμες εδώ και εβδομάδες για καλή πρόταση εξαγοράς και μάλιστα έχει κυκλοφορήσει και το όνομα του κατασκευαστή που θα ανακαινίσει το συγκρότημα. Κάποιες άλλες πληροφορίες θέλουν τον κ.Στέγγο να προσπαθεί να μείνει με κάποιο ποσοστό στο συγκρότημα, κάτι που δεν θέλει ο αγοραστής.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Αρκετή μεταβλητότητα στο ξεκίνημα. Μήπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κάνει καμία ερώτηση στην εταιρεία αναφορικά με τις κινήσεις αναδιάρθρωσης; Τόσα γράφονται. Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερωθούν από επίσημα χείλη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης