Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για κράτος και Θάνου - Μητσοτάκης: Έρχονται αλλαγές στο Δημόσιο - Τσίπρας: Θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας

tags :
Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για κράτος και Θάνου - Μητσοτάκης: Έρχονται αλλαγές στο Δημόσιο - Τσίπρας: Θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας
Σφοδρή κόντρα στη Βουλή Μητσοτάκη - Τσίπρα
Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος μετατράπηκε σε μπρα ντε φερ μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι κλιμάκωσαν την ένταση και προχώρησαν σε ιδιαίτερα σκληρή κριτική εκατέρωθεν.
O Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς και σημείωσε πως η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας που συγκροτείται θα εποπτεύει τα θέματα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ορίσει υπουργό να τα ελέγχει.
Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη σεβασμού «στους θεσμούς και τη συνέχεια του Κράτους» και συνέχισε τονίζοντας πως το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
 
Tο ριζοσπαστικό μοντέλο της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο - Τέσσερις αλλαγές εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης
 
Έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί ναπροκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το Υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά, ψηφίζει για όλα τα θέματα και διοικείται από τον πρωθυπουργό.
Υλοποιείται ο κώδικας λειτουργίας του Δημοσίου που διοικείται από γραμματείες της ιεραρχίας του Δημοσίου.
Ο Πολίτης πάυει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας.
Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας.
Λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή.
Και σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο

Στις δημοκρατίες, ο πολυτιμότερος πόρος είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και των επενδυτών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ανέφερε πως η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα.
Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες για την μεταρρύθμιση που εισάγουμε τόνισε ο πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε, δε, ότι η αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο.
Αυτό φάνηκε από το ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε στη διαβούλευση της Βουλής αλλαγές, και το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια διαφορετικό είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για νίκη του πολιτικού Πολιτισμού και σημείωσε πως θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη.

Δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό ο ΣΥΡΙΖΑ - Μειώνονται οι μετακλητοί κατά 12%

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό.
Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είπε ο πρωθυπουργός.
Είπε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108.
Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς.
Και συνέχισε: Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων.
Τόνισε μάλιστα ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχτεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού.
Γίνεται πράξη η αποπολιτικοποίηση της διαφάνειας είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως υιοθετούνται οι αρχές του ΟΟΣΑ.
Σημείωσε επίσης πως η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας που συγκροτείται θα εποπτεύει τα θέματα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ορίσει υπουργό να τα ελέγχει.
Οι πολίτες πλήρωσαν την οπισθοδρόμηση, η χώρα έμεινε πίσω από τις εξελίξεις, πολλές παθογένειες κακοφόρμισαν, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε πως η πατρίδα χρειάζεται ενιαίο συντονισμό που μαζί με την ισχυρή κυβέρνηση που έχουν επιλέξει οι πολίτες, μπορεί να τα αφήσει πίσω της.
«Το να κατηγορείτε τη ΝΔ για λαϊκισμό και ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που έδωσε με 40% τη δυνατότητα σε αυτή την παράταξη να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Ξεφύγετε από αυτή την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου».
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι υπουργοί έχουν τη δυνατότητα να απαντούν ανά πάσα στιγμή.
«Εγώ θα είμαι εδώ να απαντώ όποτε και όταν χρειάζεται. Δεν με έχετε κατηγορήσει ως βουβό αρχηγό της αντιπολίτευσης. Δεν σκοπεύω να είμαι βουβός πρωθυπουργός», συνέχισε.
Σε ότι αφορά την κριτική για τον αριθμό των μετακλητών υπενθύμισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών και αναρωτήθηκε «γιατί δεν τα είπατε τότε ως πρωθυπουργός όσα λέτε σήμερα;». Και συμπλήρωσε: «Αν σας ασκήθηκε κριτική, αφορούσε μόνο τον αριθμό των μετακλητών. Αφορούσε τη γενικότερη εντύπωση ότι διορίζατε την παρέα και τους κολλητούς σας στο Μέγαρο Μαξίμου».
Ο πρωθυπουργός ρώτησε ευθέως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνεί και αν θα ψηφίσει τη διάταξη που ορίζει ότι είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των μετακλητών χωρίς να μπορεί κανένας υπουργός να τον τροποποιεί.
«Χαίρομαι που εκμαιεύω ψήγματα συναίνεσης», είπε στη συνέχεια και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν συμφωνεί με τη διάταξη που ορίζει τακτικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και με εκείνη που δίνει δυνατότητα υπογραφής στους γενικούς διευθυντές.
«Εσείς είχατε ή δεν είχατε υπουργό αναπληρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς;
Είχε και κάποιο παρατσούκλι..
Έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και έκανε δηλώσεις για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από την επανάσταση και μετά.
Είναι λογικό η καταπολέμηση της διαφθοράς να είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού;», συμπλήρωσε και είπε ότι για αυτό ιδρύεται ανεξάρτητη αρχή όπως συστήνει ο ΟΟΣΑ.
Σχετικά με το θέμα της επιτροπής ανταγωνισμού διάβασε παλαιότερη τοποθέτηση της κας Θάνου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία.
«Για 30 αργύρια αναλαμβάνει κομματικό διορισμό σε κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή. Όταν τοποθετήθηκε η κα Θάνου, είχαμε εκφράσει αντίρρηση και είχα στείλει και σχετική επιστολή στην αρμόδια επίτροπο», είπε και πρόσθεσε: «Να μάθετε κ. Τσίπρα ότι αυτή η κυβέρνηση αυτά που έχει πει προεκλογικά κάνει, για συνέπεια να μας κατηγορείτε, όχι για ασυνέπεια».
Τέλος σε ότι αφορά την ΕΥΠ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει κανένα νόμο και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος άφησε υπόνοιες ότι ο κ. Ρουμπάτης περίπου παρακολουθούσε τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ολομέτωπη επίθεση από Τσίπρα - Το κράτος κ. Μητσοτάκη δεν είναι φέουδο και τσιφλίκι σας - Θα σας ελέγχουμε καθημερινά

Για προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της επιτροπής ανταγωνισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας τον λόγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη σεβασμού «στους θεσμούς και τη συνέχεια του Κράτους».
«Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου δεν είναι μεγάλη η σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό..» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Το κράτος δεν είναι φέουδο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Π. Κοντολέοντα και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το βιογραφικό του.
«Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα πτυχίο μουσικής.
Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ» αναρωτήθηκε.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει ένα κρίσιμο πόστο σε έναν άνθρωπο που έχει ως μόνη περγαμηνή τη θητεία του σε εταιρία security, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης και από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ.
«Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Δημιουργήσατε την ψευδή εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε τον αριθμό των μετακλητών

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει την «ψευδή εντύπωση» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών.
«Έχετε αναπαράγει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών.
Για να γίνει αντιληπτή στο σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε θα εξηγήσω για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση. Μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες κλπ.
Μόνο στον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη τότε υπηρετούσαν 53 άτομα τότε.
Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η κα Ξενογιαννακοπούλου όταν αποχώρησε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε μόνο 12.
«Έχουμε μια διαστρέβλωση, έχοντας δημιουργήσει ταυτόχρονα μια εκστρατεία στοχοποίησης των ανθρώπων αυτών για να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει την «στρατιά των κατσαπλιάδων»,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Μέσα σε τρεις μέρες κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση και αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών και τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης κατά ακαθόριστο αριθμό.
Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε χθες για αύξηση μόνο κατά είκοσι των μετακλητών,» σημείωσε και τόνισε ότι στο τέλος δε θα ξέρει πόσους μετακλητούς έχει η κυβέρνηση.
Υποκρισία καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΝΔ για τη «δήθεν έγνοια της για κομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού», ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο έπειτα από τον κ. Γεραπετρίτη, την κ. Κεραμέως και τον κ. Βορίδη που είχαν προηγηθεί (οι δύο πρώτοι έχοντας ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού) για να απαντήσουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε σχετικά με την παρέμβαση του κ. Βορίδη ότι «δεν γνώριζα ότι το κοινοβούλιο διαθέτει έναν πρωθυπουργό βουβό που χρειάζεται δικηγόρο για να πάρει τον λόγο να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Είπε ότι κατά τη δευτερολογία του δεν υπήρξε καμία προσωπική μομφή ούτε προς τον κ. Βορίδη, ούτε προς τον κ. Γεραπετρίτη, ούτε προς την κ. Κεραμέως, αλλά ότι υπήρξε πολιτική κριτική.
Απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη είπε ότι δεν γνώριζε πως δεν έχει συντάξει εκείνος την «επίμαχη φωτογραφική τροπολογία» που κατατίθεται στο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε μεθαύριο (σ.σ. για την Επιτροπή Ανταγωνισμού).
«Καταρχάς σας τιμά, γιατί είναι μια επαίσχυντη και φωτογραφική τροπολογία και προσπαθήσατε να αποποιηθείτε της ευθύνης, κάποιος όμως την έφτιαξε και επειδή υπάρχει συλλογική ευθύνη στην κυβέρνηση, σας παίρνει και εσάς η μπάλα».
Πρόσθεσε ότι δεν άφησε καμία μομφή ούτε για την επαγγελματική σταδιοδρομία του ούτε για το γεγονός ότι ήταν βασικός σύμβουλος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επί προεδρίας Κυριτσάκη, ούτε για το ότι είχε απολαβές από αυτή την ιδιότητα του και πόσες.
«Η μομφή αφορά την πολιτική κρίση της κυβέρνησης σας που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι με τον ίδιο τρόπο απαντά και στην κ. Κεραμέως.
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί σε τροπολογία που είχε καταθέσει το 2016 ο τότε αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης με σκοπό να περάσει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης.
«Δεν απέδωσα καμία μομφή σε εσάς γιατί το 2009 δεν είχατε γνωρίσει τον σύζυγό σας, αλλά το 2016, όταν κατατέθηκε αυτή η τροπολογία, ήταν σύζυγός σας», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ουσία της κριτικής που άσκησε δεν ήταν ούτε στην επαγγελματική σταδιοδρομία της κ. Κεραμέως ούτε στην οικογενειακή σχέση της, «αλλά ότι τότε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας της αναδρομικής ισχύος, λέγοντας μάλιστα τότε όλοι ότι είναι αντισυνταγματικό και απαράδεκτο να διακοπεί στη μέση η θητεία των μελών και του προέδρου της Επιτροπής».
«Τότε ήταν αντισυνταγματικό να διακόπτεται στη μέση η θητεία, τώρα δεν είναι αντισυνταγματικό να διακόπτεται μια θητεία με τροπολογία που έχει αναδρομικότητα», σχολίασε.
«Αυτή την υποκρισία κατήγγειλα και θα συνεχίζω να τη καταγγέλλω», είπε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα αποπέμψει τον επικεφαλής της ΕΥΠ ή «αν σκοπεύετε να αλλάξετε τον νόμο, γιατί απ' ό,τι φαίνεται αν οι νόμοι δεν συνάδουν με τους σκοπούς σας, τόσο το χειρότερο για τους νόμους και το Σύνταγμα».
Το ίδιο ζήτημα έθεσε ξανά, κατά την τεταρτολογία του, απαντώντας στη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη.
«Ο διοικητής της ΕΥΠ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό δημόσιο, μουσικός δεν είναι, έχει κάνει μανατζμεντ δια αλληλογραφίας, οφείλετε λοιπόν να τηρήσετε τον νόμο και να τον αντικαταστήσετε, εκτός αν θέλετε και σε αυτό το θέμα να αλλάξετε το σύνταγμα με τροπολογία, για να το κάνετε όπως θέλετε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη πως «η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι λευκή επιταγή» και πως «το ότι κερδίσατε τις εκλογές δεν σημαίνει ότι έχετε πάντα δίκιο και δεν θα ελέγχεστε».
Σχολίασε ότι κατά την τοποθέτηση του «απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας» και «μου είπατε αν συμφωνούμε να ψηφίσουμε κι εμείς διατάξεις τις οποίες εμείς ζητήσαμε να αλλάξουν..».
Είπε ότι διάταξη που προέβλεπε αρχικά τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να ορίζει ή να αυξάνει τους μετακλητούς, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αποσυρθεί και αποσύρθηκε και επιπλέον ότι δεν είναι δικό του θέμα το πότε θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά της κυβέρνησης.
«Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, αυτό που λέμει όμως είναι ότι η κριτική που κάνουμε είναι πολύ ουσιαστική σε ό, τι αφορά τις αμοιβές των μετακλητών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εμείς κάναμε πολύ δύσκολη προσπάθεια και να περιορίσουμε τις αμοιβές και τον αριθμό και εσείς αυξάνετε και τον αριθμό και τις αμοιβές και συρρικνώνετε τις προϋποθέσεις στο να έχουν απολυτήριο Λυκείου όσοι είναι συνεργάτες υπουργών».
«Δεν ξέρω αν τελικά το σωσίβιο σας είναι ο κ. Βαρουφάκης. Τώρα κάθε φορά που είστε σε δύσκολη θέση θα μου λέτε τι είπε στα βιβλία του; Αναφορικά με τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε κάνει σπουδές στο αντικείμενο του, ήταν για χρόνια υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής και δεν άφησε καμία σκιά κατά τη διάρκεια της θητείας του».
Σχετικά, τέλος, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είπε ότι αν η ΝΔ είχε πράγματι έγνοια για την κομματικοποίηση, γιατί δεν προχώρησε και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως στον Συνήγορο του Καταναλωτή που προΐσταται ο κ. Ζαγορίτης, «γιατί δεν φέρνετε τροπολογία να απαγορεύσετε και στον κ. Ζαγορίτη;»
Αναφορικά με την κ. Θάνου που διετέλεσε επικεφαλής στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού επί πρωθυπουργίας του, είπε ότι στο νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού διατελούν και έχουν διατελέσει άριστοι νομικοί και πως περιποιεί τιμή στον κάθε πρωθυπουργό να έχει έναν έγκριτο νομικό και ακόμα μεγαλύτερη αν έχει διατελέσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.


Τί έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Με τρεις  εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης θα ξεκινήσει την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας, η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Επιπλέον σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για 4 μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρη τη δημόσια ζωή:
1ον. Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.
2ον. Η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται:
3ον. Καταπολεμάται η γραφειοκρατία.
4ον. Καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου!
Επίσης θα αναφέρει στοιχεία μεταξύ των οποίων κι αυτά για τους μετακλητούς που δείχνουν ότι από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108.
Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58.
Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.
Αναφερόμενος δε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διαφθοράς θα τονίσει χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν θα έχουμε τον δικό μας Ρασπούτιν!»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης