Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι υποστηρίζουν τα στελέχη της αγοράς για τη… μόδα των αρνητικών επιτοκίων και τι σημαίνει για τις ελληνικές μετοχές

tags :
Τι υποστηρίζουν τα στελέχη της αγοράς για τη… μόδα των αρνητικών επιτοκίων και τι σημαίνει για τις ελληνικές μετοχές
Βραχυπρόθεσμα αποτελεί θετική εξέλιξη το χαμηλό κόστος δανεισμού αλλά το εργαλείο των χαμηλών επιτοκίων δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τις κεντρικές τράπεζες για μεγάλο χρονικό διάστημα
Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται η αγορά σημειώνουν πολλά στελέχη λόγω της πορείας ομολόγων σε όλο τον πλανήτη.
Όπως σημειώνουν είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση με τα θετικά και τα αρνητικά της και σίγουρα δεν είναι εύκολο να αναλυθεί σε μερικές προτάσεις ή παραγράφους.
Η αξία των ομολόγων που διαπραγματεύονται με αρνητική απόδοση υπολογίζεται στα 14 τρισ. δολάρια, ενώ το γερμανικό ομόλογο διάρκειας 30 ετών βρέθηκε πλέον και αυτό με αρνητική απόδοση για πρώτη φορά.
Με αρνητική απόδοση επομένως διαπραγματεύονται όλα τα ομόλογα της Γερμανίας αλλά και της Ελβετίας, ενώ της Δανίας με αρνητική απόδοση είναι τα ομόλογα έως 20 ετών.
Σουηδία και Φιλανδία βλέπουν τα δικά τους ομόλογα να διαπραγματεύονται με αρνητική απόδοση έως και την 15ετία.
Σε Όλλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιαπωνία, Σλοβακία και Σλοβενία οι αποδόσεις είναι αρνητικές έως και τη δεκαετία.
Τα βουλγαρικά ομόλογα έως και πέντε ετών έχουν αρνητική απόδοση, της Πορτογαλίας έως και έξι ετών και της Ισπανίας έως και επτά ετών.
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να είναι καλή για το ελληνικό χρηματιστήριο, ή τις μετοχές γενικότερα αφού οι επενδυτές, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.α. θα αναζητήσουν υπεραξίες αφού αναγκάζονται να πληρώσουν «φύλακτρα» στις αγορές ομολόγων.
Όμως το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μία κρίση, θα επηρέαζε τις κεφαλαιαγορές και δε θα άφηνε τις ελληνικές μετοχές ανέπαφες, έστω και αν έχουν υστερήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια έναντι των ξένων αγορών. 
Η συγκυρία είναι πάντως εξαιρετικά καλή για την Ελλάδα, η οποία θέλει να αντλήσει φθηνό χρήμα.
Τα ομόλογα της χώρας διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλές έως και ιστορικές αποδόσεις.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Τάκη Ζαμάνη, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα που δεν μπορεί να αναλυθεί  σε ένα άρθρο.
Από τη μία είναι πολύ σημαντική η υποχώρηση των αποδόσεων γιατί κάνει χαμηλό το κόστος χρήματος αλλά από την άλλη δε βοηθάνε τον αποταμιευτή.
Όσοι θέλουν για παράδειγμα να κρατήσουν τα χρήματά τους σε γερμανικές τράπεζες ή σε γερμανικά ομόλογα αγοράζουν με αρνητική απόδοση τη δεκαετία.
Πληρώνουν δηλαδή για να έχουν τα λεφτά τους στην τράπεζα.
Η ΕΚΤ επίσης πληρώνεται από τις τράπεζες στο overnight.
Όι επενδυτές επομένως ψάχνουν να βρουν τι θα κάνουν και κατευθύνονται στο χρηματιστήριο για να έχουν μία απόδοση, με υψηλότερο ρίσκο, αναφέρει ο κ.Ζαμάνης.
Τα ταμεία, που είναι ήδη τοποθετημένα και έχουν τα χρήματα των ασφαλισμένων, οι οποίοι ευελπιστούν να πάρουν σύνταξη, έχουν συγκεκριμένο τρόπο επένδυσης.
Υπάρχει άρα ένα σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την απόδοση με χαμηλό ρίσκο.
Πρόκειται για μία καινούρια κατάσταση για όσους είμαστε σε αυτό το χώρο και δημιουργεί προβληματισμό για το αν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα.
Όι αγορές βάζουν όριο πληθωρισμού ώστε με ένα όριο επιτοκίου, σε καθαρή βάση να μην επηρεάζεται το εισόδημά. Τώρα παρά τις κινήσεις από ΕΚΤ και FED δεν διορθώνονται τα πράγματα. Χρειάζεται να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη, καταλήγει ο κ. Ζαμάνης.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο και στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Λουκά Παπαϊωάννου, oι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τα επιτόκια και έχει στοιχεία ορθολογισμού η στρατηγική γιατί θέλουν να καλύψουν θέματα υπερδανεισμού.
Ωστόσο, αναβάλουν να λύσουν τα προβλήματα και δεν υπάρχει λογική να χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο «όπλο» για μεγάλο διάστημα.
Όπως αναφέρει ο κ.Παπαϊωάννου τα εργαλεία αυτά τα χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες βραχυπρόθεσμα και μετά τα αποσύρουν.
Όμως όταν αποσύρονται βλέπουμε ότι δημιουργούνται προβλήματα στις οικονομίες.  
Βραχυπρόθεσμα όσο παραμένουν χαμηλά τα επιτόκια ευνοούνται οι αγορές.
Μακροπρόθεσμα θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη, αφού δημιουργείται μία παγίδα ρευστότητας και ανορθολογικότητας και όταν σκάσει θα υπάρξει αρνητική επίδραση και στα χρηματιστήρια.
Η Ελλάδα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση αφού όλα τα προηγούμενα 10 χρόνια που ενισχύονταν οι ξένες αγορές, λόγω εσωτερικών προβλημάτων το ΧΑ υποχωρούσε, άρα μπορεί να διαφοροποιηθεί βραχυπρόθεσμα.
Αλλά αν η κρίση έχει διάρκεια θα επηρεαστεί, καταλήγει ο κ.Παπαϊωάννου τονίζοντας ότι το ερώτημα είναι πότε θα υπάρξει η κρίση;  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης