Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για τα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Τέλος Σεπτεμβρίου 2019 η πληρωμή της πρώτης δόσης

tags :
Αντίστροφη μέτρηση για τα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Τέλος Σεπτεμβρίου 2019 η πληρωμή της πρώτης δόσης
Αντίστροφα άρχισε να μετράει ο χρόνος για τα εκκαθαριστικά του  ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2019 περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων
Αντίστροφα άρχισε να μετράει ο χρόνος για τα εκκαθαριστικά του  ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2019 περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε το σήμα στις υπηρεσίες να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκκαθάρισης του φόρου, αποστέλλοντας την εγκύκλιο με τις μειώσεις στον φόρο του 2019 που νομοθέτησε η κυβέρνηση με το «μίνι» φορολογικό.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο προβλέπεται μείωση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας τους από 10% έως 30%. Εκτός από τους μικρούς ιδιοκτήτες κερδισμένοι βγαίνουν και οι μεγάλοι όσοι δηλαδή έχουν ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή για το έτος 2019 ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται ως εξής:

-Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά 30%,
-Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά 27%,
-Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, κατά 25%,
-Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά 20% και
-Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά 10%.
Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ θα τρέξει τη  διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης