Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Η Γερμανία προχωράει σε έκδοση «πράσινων» ομολόγων - Ποιο το πρόβλημα με τον προϋπολογισμό της;

Handelsblatt: Η Γερμανία προχωράει σε έκδοση  «πράσινων» ομολόγων - Ποιο το πρόβλημα με τον προϋπολογισμό της;
Το πρόβλημα σχετικά με την έκδοση των νέων ομολόγων είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει συνηθίσει σε έναν ετήσιο προϋπολογισμό που δεν επιβαρύνεται ποτέ με νέο χρέος, κάτι που δεν πρέπει να αλλάξει.
Η κλιματική αλλαγή που αποτελεί μείζον θέμα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η ζήτηση για πράσινες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, οδηγούν αναπόφευκτα στη δημιουργία "πράσινων" ομολόγων, διεθνώς.
Μετά τη Γαλλία και την Ολλανδία που προχώρησαν σε αντίστοιχη έκδοση, στην ίδια οδό σχεδιάζει να κινηθεί και η Γερμανία.
Η καγκελάριος Merkel υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί ώθηση στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, κάτι που έχει θέσει σαν θέμα στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο της 20/9/2019, με σκοπό να αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων.
Η κυβέρνηση προσεγγίζει διάφορες ιδέες, ενώ κάθε υπουργός προσπαθεί να κερδίσει "βαθμούς" στην εικόνα του, σχετικά με την προστασία του κλίματος, συμπεριλαμβανομένου του αντιπρόεδρου Olaf Scholz.
Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών έχει δηλώσει σαν στόχο της χώρας να "βρεθεί στις κορυφαίες θέσεις πράσινης οικονομικής ανάπτυξης".
Ένα από τα μέτρα που θα χρησιμοποιήσει για να πετύχει τον στόχο του είναι τα "πράσινα" κρατικά ομόλογα, με τα πλάνα του να κάνουν λόγο για πρώτη έκδοση μέσα στο 2020.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία προχώρησε σε έκδοση πράσινου ομολόγου τον Μάιο του 2019, καταφέρνοντας να αντλήσει 6 δισ. ευρώ.
"Υπάρχει αναμφισβήτητα μεγάλη ζήτηση για πράσινες επενδύσεις.
Η τράπεζα KFW επενδύει εδώ και αρκετό καιρό σε πράσινα ομόλογα και γι' αυτό επαραμένει επιτυχημένη", λέει ο Karsten Löffler, καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης της Φραγκφούρτης, και πρόεδρος του Συμβουλίου για την Αειφόρο Χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, στο γερμανικό "πράσινο" εγχείρημα υπάρχει ένα πρόβλημα.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει συνηθίσει σε έναν ετήσιο προϋπολογισμό που δεν επιβαρύνεται ποτέ με νέο χρέος, κάτι που δεν πρέπει να αλλάξει, σύμφωνα με την πολιτική του Olaf Scholz.
Αλλά τι αξία έχει η έκδοση ενός ομολόγου που απλά και μόνο αντικαθιστά παλαιά χρέη;
"Ακόμα κι αν τα πράσινα ομοσπονδιακά ομόλογα αρχικά χρησιμεύουν μόνο για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων χρεών, θα μπορούσαν ωστόσο να αποτελέσουν σημαντικό μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για την αξιοπιστία της γερμανικής οικονομίας", εξηγεί ο εμπειρογνώμονας Löffler.
Η συγκεκριμένη ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιτυχημένο πολιτικό μήνυμα από τον Scholz, δεδομένου ότι ο "αντιδημοκράτης" του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θα έδινε στη χρηματοοικονομική του πολιτική ένα "πράσινο ένδυμα".
Άρα, το υπουργείο αναμένει ότι θα προχωρήσει το "πράσινο" εγχείρημα.
Σημαντική ένδειξη είναι ότι έχει ήδη ζητηθεί από όλα τα υπουργεία να προσκομίσουν μεμονωμένους προϋπολογισμούς για πράσινα ζητήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης