Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία μειώνει τις συναλλαγές με δολάριο ΗΠΑ, εν μέσω εντάσεων με την Ουάσιγκτον

Η Ρωσία μειώνει τις συναλλαγές με δολάριο ΗΠΑ, εν μέσω εντάσεων με την Ουάσιγκτον
Περισσότερες συναλλαγές σε ευρώ και νομίσματα εκτός του δολαρίου ΗΠΑ επιδιώκει η Ρωσία
Με τις εντάσεις να εντείνονται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, η προσπάθεια συρρίκνωσης της χρήσης του δολαρίου ως νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές της Ρωσίας συνεχίζεται.
Η στροφή αυτή αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής του προέδρου της Vladimir Putin να "αποδυναμώσει" την εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας και ευαισθησίας της απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις.
Αλλά ενώ η κεντρική τράπεζα κατάφερε να πετάξει το μισό από τον όγκο των δολαρίων που κατείχε πέρυσι, η πρόοδος στο εμπόριο δεν ήταν η αναμενόμενη λόγω της χρήσης του ξένου συναλλάγματος για πολλές συναλλαγές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας το ποσοστό των ρωσικών εξαγωγών σε ευρώ αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο, εις βάρος του αμερικανικού νομίσματος. Το ευρώ ξεπέρασε στις συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα το δολάριο, ενώ και το εμπόριο με την Ινδία σε ρούβλια αυξήθηκε.
Παρόλ’ αυτά το μερίδιο του δολαρίου στις εισαγωγές παρέμεινε αμετάβλητο στο ένα τρίτο περίπου.
"Υπήρξε ισχυρό κίνητρο για αλλαγή, όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για τους εμπορικούς της εταίρους", δήλωσε ο Dmitry Dolgin, οικονομολόγος της ING Bank στη Μόσχα, καθώς και "η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει εμπορικές πιέσεις από τις ΗΠΑ".
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο Ρωσία πιέζει τους εταίρους της να προσπαθήσουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο.
Το ευρώ πλησίασε την αντικατάσταση του δολαρίου ως το νόμισμα επιλογής για τις ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το μερίδιό του να ανέρχεται σε 42% το πρώτο τρίμηνο, από 32% το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Η Ρωσία εξακολουθεί να βασίζεται στο δολάριο για περισσότερο από το ήμισυ των εμπορικών της συναλλαγών συνολικού ύψους 687,5 δισ. δολαρίων ετησίως, παρότι οι εμπορικές της συμφωνίες με τις ΗΠΑ δεν φτάνουν το 5%.
Ένας κύριος λόγος που ωθεί τη Ρωσία για αλλαγή του συναλλακτικού νομίσματος είναι ότι οι εταιρείες υφίστανται καθυστερήσεις έως και στο ένα τρίτο των διεθνών πληρωμών, επειδή οι εταιρείες της δύσης, πρέπει να πάρουν έγκριση από τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των συναλλαγών, εξήγησε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov.
Το ύψος των συναλλαγών της Ρωσίας με την Κίνα σε ευρώ αυξήθηκε επίσης, για το ύψους 108 δισ. δολάρια ετήσιο εμπόριό της, ευνοημένο από την ανάπτυξη υποδομών πληρωμών στην κεντρική τράπεζα, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει σε γιουάν.
Το εμπόριο σε γιουάν είναι δύσκολο λόγω των περιορισμών κεφαλαίου που δυσκολεύουν την πρόσβαση των ξένων εταιριών στα κινεζικά κεφαλαιουχικά στοιχεία, γεγονός που όπως δήλωσε στην εφημερίδα RBC ο Dmitry Timofeev, στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, καθιστά το γιουάν αδύνατο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο", δήλωσε ο Timofeev.
Η πιο δραματική αλλαγή υπολογίζεται να είναι μεταξύ Ρωσίας - Ινδίας, καθώς ανέρχεται σε εμπορικές συναλλαγές ύψους 11 δισ. δολαρίων.
Οι δύο αναδυόμενες αγορές συμφώνησαν σε πληρωμές για αμυντικές συμφωνίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στα εθνικά τους νομίσματα.
Όμως, όπως διευκρινίζουν αναλυτές, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να εγκαταλείψει εντελώς το δολάριο στις διεθνείς της συναλλαγές λόγω κυρίως του εμπορίου πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης