Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Citigroup με περιθώριο ανόδου μικρότερο του 25% - Παραμένει neutral

tags :
Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Citigroup με περιθώριο ανόδου μικρότερο του 25% - Παραμένει neutral
Η πτώση των αποδόσεων οδηγεί σε θετική ανατίμηση των συμμετοχών των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων
Κατά 8%-74% αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Citigroup, βλέποντας περιθώριο κέρδους όμως μικρότερο του 25%, γι' αυτό και διατηρεί τη σύσταση σε neutral, ήτοι ουδετερότητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Raising TPs on Lower Cost of Equity, Maintain Neutral" (αυξάνοντας τις τιμές στόχους λόγω χαμηλότερου κόστους ιδίων κεφαλαίων, παραμένει neutral) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Citigroup επισημαίνει την σημαντική βελτίωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,3% σε περίπου 2% λόγω της εκλογικής νίκης του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και των προσδοκιών της αγοράς για μεταρρυθμίσεις.
Η πτώση των αποδόσεων οδηγεί σε θετική ανατίμηση των συμμετοχών των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα (0,7-5,4 δισ. ευρώ από το 1ο τρίμηνο) και χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων.
Έχοντας ενσωματώσει τα αποτελέσματα του τριμήνου 2019 και το επιτόκιο χωρίς κίνδυνο για την αγορά, η Citigroup αύξησε τις τιμές στόχους κατά 8-74%.
Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 1,90 ευρώ, για τη Eurobank στο 1 ευρώ,για την Εθνική στα 2,80 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,20 ευρώ.
Image
Με δυνητική άνοδο <25%, η Citigroup επαναλαμβάνει τις αξιολογήσεις της ουδετερότητας και στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.
Image

Οι οδηγοί

Στους θετικούς οδηγούς η Citigroup αναφέρει την εφαρμογή συστημικών λύσεων για τη μείωση των NPE (Scheme Protection Asset και Asset Management Company), την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.
Στον αντίποδα, στους αρνητικούς αναφέρει τη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους που προκαλείται από τον ανταγωνισμό, την επιδείνωση της επενδυτικής διάθεσης για τα NPEs, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από μη οργανικές λύσεις και της ρυθμιστικής πίεσης για την εντατικοποίηση της μείωσης των ΝΡΕ.
Image

Συνεχής η μείωση των NPEs

Ο όγκος των NPEs υποχώρησε κατά 1,8 δισ. ευρώ σε 80 δισ. ευρώ το α 'τρίμηνο του 2019, κυρίως λόγω διαγραφών (0,9 δισ. ευρώ) και πωλήσεων δανείων (0,8 δισ. ευρώ), ενώ οι ανακτήσεις από την ενεργό διαχείριση παρέμειναν περιορισμένες.
Image

Αύξηση του ρόλου των τιτλοποιήσεων και των ελκυστικών τιμών

Η πρώτη τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων της Eurobank ύψους 2 δισ. ευρώ ήταν στο 58% της GBV.
Άλλες τιτλοποιήσεις που αναμένεται να κλείσουν φέτος περιλαμβάνουν δάνεια εταιρικής και λιανικής ύψους 7,4 δισ. ευρώ από την Eurobank και υποθήκες 2 δισ. από την Alpha.
Έχοντας επικαιροποιήσει τα αναμενόμενα ποσοστά ανάκτησης με βάση τις πρόσφατες συναλλαγές (7% για καταναλωτικά NPEs, 32% για εταιρικά & ΜΜΕ και 58% για στεγαστικά δάνεια), η Citigroup υπολογίζει το συνολικό έλλειμμα προβλέψεων 8,7 δισ. ευρώ για τον κλάδο, με την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζεται με εκτιμώμενες υπέρμετρες προβλέψεις ύψους 0,2 δισ. ευρώ από το 1ο τρίμηνο.

Ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση

Η Πειραιώς εξέδωσε ομολογιακό Tier II ύψους 400 εκ. (+86 μ.β. με απόδοση 9,75%), προχωρώντας στην πρώτη δημόσια έκδοση ελληνικής τράπεζας μετά από πάνω από 10 χρόνια και η Εθνική Τράπεζα ακολούθησε με έκδοση 400 εκ. (+114 μ.β. στο 8,25%).
Επιπλέον, η διοίκηση της Πειραιώς αναμένει ότι η συμφωνία πώλησης της Recovery Banking Unit να ενισχύσει το κεφάλαιο της κατά 80 μ.β. φέτος.
Προκαταρκτικά για τις τελευταίες συναλλαγές, η εκτιμώμενη έλλειψη προβλέψεων έναντι της συνολικής κεφαλαιακής απαίτησης μειώθηκε από 5,2 δισ. ευρώ σε 2,9 δισ. για την Πειραιώς και από 2,6 δισ. σε 1,5 δισ. για την Alpha.
Η Eurobank και η Εθνική απολαμβάνουν κεφαλαιακά αποθέματα 0,9 δισ. και 1,1 δισ. αντίστοιχα.
Image

Συνεχής απομόχλευση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τομέα, η απομόχλευση συνεχίζεται φέτος καθώς οι νέες εκταμιεύσεις αντισταθμίζονται από τις αποπληρωμές, τις διαγραφές και τις πωλήσεις.
Οι συνολικές χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα υποχώρησαν σε ετήσια βάση κατά 0,2% τον Ιούνιο με αύξηση των εταιρικών δανείων (+2,2% σε ετήσια βάση), ενώ αντισταθμίζονται από τη συνεχή υποχώρηση των δανείων προς ιδιώτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης