Πολιτική

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την απομάκρυνση Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την απομάκρυνση Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η κυβέρνηση επιμένει ότι η διάταξη δεν είναι φωτογραφική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει επαναθεμελίωση ενός σκληρού κράτους της Δεξιάς
Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διάταξη που απομακρύνει τη Βασιλική Θάνου από τη θέση της προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι η διάταξη δεν είναι φωτογραφική και ότι στόχος είναι να καταστεί ακκομάτιστη η λειτουργία του κράτους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει επαναθεμελίωση ενός σκληρού κράτους της Δεξιάς.
Σύμφωνα με το άρθρο, προβλέπεται άμεσα και αναδρομικά να ισχύσει το ασυμβίβαστο για την θέση του επικεφαλής της Επιτροπής και οποιαδήποτε ιδιότητα που σχετίζεται με την κυβέρνηση, εν προκειμένου με τη θέση συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού που κατέχει η κ. Θάνου.
Συγκεκριμένα, εισάγεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού με αυτό της κατοχής ή προηγούμενης κατοχής με οποιαδήποτε μορφή θέσης στο γραφείο του Πρωθυπουργού, σε γραφείο μελών της Κυβέρνησης ή Κυβερνητικών Οργάνων ή Γενικών και Ειδικών Γραμματέων ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
Παρά το γεγονός πως η θητεία στο αξίωμα είναι πενταετής, η άμεση και αναδρομική ισχύ του χαρακτήρα του άρθρου, φαίνεται να ανοίγει σύντομα το δρόμο για απομάκρυνση της κας Θάνου με κανονιστική πράξη, εφόσον ολοκληρωθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Τετάρτη (7/7).

Τσιάρας: Δεν έχουμε εμμονή με πρόσωπα

Στην αντίδραση που προκάλεσε η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.
 Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Τσιάρας είπε χαρακτηριστικά ότι "αυτά που λέει η σημερινή αντιπολίτευση θα έπρεπε να τα βλέπει κοιτάζοντας τον εαυτό της στον καθρέφτη με πιο εμφατικό τρόπο από ότι οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση σε παρελθόντα χρόνο λειτούργησε.
Γιατί είχαμε πολλά τέτοια φαινόμενα που δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά στην κοινή γνώμη" και πρόσθεσε στο σχόλιο της αντιπολίτευσης περί εξυπηρέτησης συμφερόντων ότι "αν ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν τέτοιου είδους συμφέροντα ας τα κατονομάσει να καταλάβουμε κι εμείς".
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε: "Δεν πιστεύει ο μέσος Έλληνας πολίτης ότι ένα πρόσωπο που έχει υπηρετήσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού μπορεί να έρθει σε επαφή και με επιχειρηματικά συμφέροντα και με ανθρώπους που παίζουν συγκεκριμένο ρόλο στην εθνική οικονομία;
Δεν εγείρει αυτό πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες για ένα τέτοιο πρόσωπο- και δεν μιλώ για την κ. Θάνου αλλά για όποιο πρόσωπο- όταν τίθεται επικεφαλής μιας τόσο σημαντικής Επιτροπής που καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα ανταγωνισμού άρα και σύγκρουσης συμφερόντων;
Εξαιρώ το πρόσωπο της κ. Θάνου που έτσι κι αλλιώς σήκωσε μεγάλη συζήτηση το προηγούμενο διάστημα και μιλώ και γενικότερα.
Δεν λέγαμε τίποτα προεκλογικά επειδή είχαμε εμμονή με πρόσωπα αλλά επειδή είχαμε μια απομάκρυνση από θεσμικές διαδικασίες που υπηρετούν τη Δημοκρατία. Είναι τόσο αυτονόητο αυτό το ζήτημα αυτό".

Γεωργιάδης για Θάνου: Δεν είναι δυνατόν να ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ την Επ. Ανταγωνισμού

Να ψηφίσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την Επίτροπή Ανταγωνισμού μέσω της κ. Βασιλικής Θάνου, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Η εκλογή της κα Θάνου στην επιτροπή δεν ήταν αδιάφορο θέμα στην προηγούμενη βουλή.
Χρειάστηκε η θετική ψήφος της Χ.Α. και εκείνη είπε ότι δεν πρόκειται να παρατηθεί αν αλλάξει η κυβέρνηση. Έδειξε που είχε όρκο πολιτικής υποταγής.
Ας αφήσουμε εκείνη την μαύρη ημέρα πίσω μας και ας επικεντρωθούμε στο μείζον ότι η στελέχωση της επιτροπής ανταγωνισμού πρέπει να γίνεται χωρίς ίχνος πολιτικής επιρροής.
 Παρά την πίκρα σας από την ήττα στις πρόσφατες εκλογές ψηφίστε το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την επιτροπή ανταγωνισμού», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή.
«Ας ξεχάσουμε το πρόσωπο της κυρίας Θάνου και ας διαβάσουμε το άρθρο που προτείνουμε.
Διαφωνεί κανείς με αυτό που προτείνουμε; Δηλαδή ότι το πρόσωπο δεν πρέπει να έχει ίχνος πολιτικής επιρροής;
Αυτό μας λέει και η ευρωπαϊκή επιτροπή. Είναι ίχνος πολιτικής επιρροής ο διορισμός ενός προσώπου που εως προχθές ήταν κομματικό πρόσωπο;
Προφανώς ναι» ανέφερε o κ. Γεωργιάδης κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την απομάκρυνση Θάνου από την Επ. Ανταγωνισμού

Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν υπέβαλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «μετά την τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα η κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου, η οποία παύει με αναδρομική ισχύ τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είχαν υπηρετήσει πρόσφατα σε κυβερνητικά γραφεία».
Στην ερώτησή του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κάνει λόγο για τροπολογία «νομικά αίολη με βάση το κοινοτικό δίκαιο και με εμφανή πολιτικά κίνητρα», η οποία «έρχεται σε μια στιγμή, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει την ύπαρξη καρτέλ σε ευαίσθητους τομείς, μεταξύ αυτών και στα ΜΜΕ».
 
Ο κ. Παπαδημούλης ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
 
« -Πώς αξιολογεί τη συγκεκριμένη τροπολογία η Κομισιόν, σε σχέση με την κοινοτική Οδηγία 1/2019 για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των Αρχών Ανταγωνισμού των κρατών-μελών της ΕΕ, όπου (παράγραφος 17) αναφέρεται ότι οι λόγοι παύσης των μελών των Αρχών πρέπει να προβλέπονται πριν τον διορισμό τους;
- Τι μέτρα λαμβάνει η Επιτροπή για την εφαρμογή από τα κράτη-μέλη των κοινοτικών οδηγιών, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των αρχών ανταγωνισμού;
- Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την εύρυθμη λειτουργία των Επιτροπών Ανταγωνισμού, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας και ακόμα ειδικότερα για την περίπτωση καταπολέμησης του μονοπωλίου στα ΜΜΕ;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης