Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσεχώς ανοίγει και το κεφάλαιο του ΤΧΣ - Τι σχεδιάζει η ελληνική Κυβέρνηση και η εκπλήρωση του ρόλου του

Προσεχώς ανοίγει και το κεφάλαιο του ΤΧΣ -  Τι σχεδιάζει η ελληνική Κυβέρνηση και η εκπλήρωση του ρόλου του
Tόσο οι τράπεζες όσο και το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμούν πως ο σκοπός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει προ πολλού εκπληρωθεί
H διαρκής ανάκτηση της εμπιστοσύνης των θεσμών απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση θα ανοίξει σταδιακά τη διαδικασία και για  άλλα θέματα τα οποία καθυστέρησαν να περάσουν από τις “πύλες της κολάσεως» ή αλλιώς της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές τώρα ήρθε η ώρα.
Πιο συγκεκριμένα στην αναμονή βρίσκεται το σχέδιο αποδέσμευσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, σχέδιο το οποίο θα υποβοηθηθεί σημαντικά από την ανοδική πορεία των μετοχών των τραπεζών στο Χρηματιστήριο.
Ως γνωστόν το ΤΧΣ πρέπει να έχει αποχωρήσει ως τις 31/12/2022.
Και είναι ασφαλώς στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Οικονομικών να παραταθεί περαιτέρω για την εκπλήρωση του σκοπού του Ταμείου όπως λέει ο νόμος, αλλά τόσο οι τράπεζες όσο και το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμούν πως ο σκοπός του Ταμείου έχει προ πολλού εκπληρωθεί.
Άλλωστε τα πιστωτικά ιδρύματα παρά τις όποιες καθυστερήσεις εισέρχονται σε νέα φάση.
Μέχρι στιγμής πάντως το ΤΧΣ κατέχει το 26% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας και το 11% των μετοχών της Alpha Bank και ένα πολύ μικρό ποσοστό στη Eurobank το οποίο διαμορφώνεται στο 1,6%.
Η άνοδος των χρηματιστηριακών τιμών των μετοχών διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που μαζί με αναβαθμίσεις της οικονομίας και των τραπεζών μπορεί να επιτρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο την αποχώρησή του τις τράπεζες.
Και παρά το γεγονός πως οι αναβαθμίσεις να μετρούν μια χρονική υστέρηση όπως πχ. συνέβη με τη Fitch στις 2 Αυγούστου.
Πλην όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιη μια ομοβροντία θετικών σινιάλων από οίκους και θεσμούς με την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως σύμφωνα με τα όσα τεκμαίρονται και δεν θα αργήσουν να ανακοινωθούν από την ελληνική κυβέρνηση, το ΤΧΣ θα πρέπει να ξεκινήσει το σχετικό σχεδιασμό όπως επίσης και ένα plan b σε περίπτωση που ο σχεδιασμός για κάποιους λόγους αλλάξει στην πορεία.
Μάλιστα κάποιες πηγές αναφέρουν πως με βάση το δεδομένο ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε διαρκείς "ασκήσεις" σε σχέση με τα μεγέθη τους και τα εν γένει σχέδιά τους,  το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν μπορεί να απόσχει και αυτό,  των αντίστοιχων σχεδιασμών.
Μέχρι στιγμής ωστόσο, αυτό που το Ταμείο προγραμμάτισε ήταν μεταβολές στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης στις διοικήσεις των τραπεζών.
Από την άλλη πλευρά και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο αφορά το θέμα αυτό  αποτελεί από εκείνα που στοχεύει η Ελληνική κυβέρνηση – όπως άλλωστε και η προηγούμενη- να καταφέρει αλλαγές μεταβάλλοντας τα δεδομένα ως προς τις απαιτήσεις που ζητούνται για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται πως το θέμα αυτό έχει ήδη ανοίξει και επιδιώκεται να μην είναι οι ελληνικές τράπεζες σε θέση δυσμενέστερη έναντι των λοιπών ευρωπαϊκών κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πλήθος ξένων στελεχών στις επιτροπές.
Και αυτό από μόνο του δεν θα ήταν αρνητικό αν δεν αποκλείονταν τόσα τραπεζικά στελέχη από το feet and proper.
Εν τω μεταξύ με ένα ξαφνικό άρθρο γνώμης το διεθνές πρακτορείο Reuters τασσόταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας υπέρ της παραμονής του Αυστριακού Martin Czurda στο τιμόνι του ελληνικού Ταμείου Χρηματoπιστωτικής Σταθερότητας προειδοποιώντας μάλιστα πως μία αλλαγή θα μπορούσε να ανακόψει την προσπάθεια εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και θα συνιστούσε... αυτογκόλ για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει μία εξαιρετική αρχή.
Θα ήταν κρίμα για τον πρώην τραπεζίτη να υπονομεύσει αυτή την πρόοδο στην προσπάθειά του να αναζωογονήσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα» γράφει η στήλη Breakingviews του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου και εξηγεί ότι το μεγάλο ζήτημα είναι η ηγεσία του ΤΧΣ, που επιβλέπει τα κρατικά μερίδια στις συστημικές τράπεζες της χώρας .
Η στήλη υπενθυμίζει ότι  η επιλογή Czurda έγινε πριν από δύο χρόνια και ενόχλησε Έλληνες τραπεζίτες και πολιτικούς, αλλά ήταν αυτό που ήθελαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές.
Το ΤΧΣ χρειαζόταν κάποιον να ασκήσει πίεση στις τράπεζες, χωρίς να υπάρει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων- κάτι που θα μπορούσε να ανακύψει εάν το ρόλο είχε αναλάβει ένα στέλεχος της εγχώριας τραπεζικής βιομηχανίας, αναφέρει το Reuters.
Βεβαίως οι καιροί και οι εποχές μεταβάλλονται και η ειδοποιός διαφορά είναι πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τυγχάνει να έχει άποψη αλλά και να είναι πολύ καλά ενημερωμένος σε σχέση με τα τραπεζικά δρώμενα. Επίσης τυγχάνει η χώρα να βρίσκεται εκτός μνημονίου και τέλος τυγχάνει οι ελληνικές τράπεζες να μην είναι οι ίδιες τράπεζες με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά διαφορετικές τράπεζες.
Στο παραπάνω πλαίσιο μικρή σημασία φαίνεται να έχει για την ελληνική κυβέρνηση αν θα παραμείνει ή όχι ο Czurda στο τιμόνι του ΤΧΣ όμως μεγάλη σημασία έχει αν το ΤΧΣ θα σχεδιάσει όπως πρέπει  τη σταδιακή έξοδό του από τη μετοχική σύνθεση των ελληνικών τραπεζών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης