Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τις ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα για τη ΔΕΗ

Χατζηδάκης: Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τις ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα για τη ΔΕΗ
Προώθησαν μια ουσιαστικά δωρεάν ιδιωτικοποίηση, με την αδιανόητη μείωση του μεριδίου της στην αγορά από το 90% στο 50%, χωρίς το παραμικρό οικονομικό αντάλλαγμα
«Αν υπάρχει θέμα ευθυνών που πρέπει να αναζητηθούν για τη ΔΕΗ, αυτό είναι ζήτημα της ίδιας της Δικαιοσύνης», υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Αφήνει δε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για πληθώρα άστοχων επιλογών και «μία δωρεάν ιδιωτικοποίηση με αδιανόητη μείωση μεριδίου στην αγορά» και επισημαίνει ότι προτεραιότητα τώρα είναι να μην γίνει μπλακ άουτ και να κυλήσουν όλα ομαλά έως την επόμενη έκθεση του ορκωτού λογιστή.
Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης ερωτηθείς για το πόσο σύντομα μπορεί να επιστρέψει η ΔΕΗ στην κερδοφορία.
«Τώρα είμαστε στη φάση της διάσωσης. Όταν κάποιος είναι στην εντατική δεν ρωτάμε πότε θα χορέψει. Ρωτάμε πότε θα γίνει καλά» αναφέρει και εξηγεί ότι έχει τρεις αγωνίες για τη ΔΕΗ:
α) Να μην γίνει μπλακ-αουτ.
β) Να περάσουμε χωρίς πρόβλημα την 24η Σεπτεμβρίου -όταν και θα βγει η επόμενη έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Young, για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Και γ) να συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά της ενέργειας μέχρι την 31η Οκτωβρίου.
Ο υπουργός κάνει λόγο για ένα πλέγμα λανθασμένων και άστοχων επιλογών που, συνδυαστικά, οδήγησαν την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ενώ υπογραμμίζει πως εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως αυτή τη στιγμή «είναι να σωθεί η ΔΕΗ, διότι αν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει μαζί της και η χώρα».

Δωρεάν ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Προώθησαν μια ουσιαστικά δωρεάν ιδιωτικοποίηση, με την αδιανόητη μείωση του μεριδίου της στην αγορά από το 90% στο 50%, χωρίς το παραμικρό οικονομικό αντάλλαγμα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να δουλεύει 4 χρόνια τώρα για να χάσει πελάτες! Υιοθέτησαν τα ΝΟΜΕ, τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, όπου η ΔΕΗ πουλούσε ρεύμα κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της, με ζημιές που ξεπερνούν τα 600 εκατ.! Την οδήγησαν, από 90 εκατ. κέρδη το 2014, να φτάσει να έχει 900 εκατ. ζημιές το 2018 και τη μετοχή της να έχει χάσει το 83% της χρηματιστηριακής της αξίας της μέσα σε 4 χρόνια. Και πριν λίγους μήνες, η Ernst & Young, ο ορκωτός ελεγκτής, προειδοποίησε στην ετήσιά της έκθεση, ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα βιωσιμότητας» αναφέρει.
Όπως επισημαίνει αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως αυτή τη στιγμή είναι να σωθεί η ΔΕΗ, διότι αν καταρρεύσει «θα καταρρεύσει μαζί της και η χώρα». Από εκεί και πέρα, όπως λέει, η πολιτική ευθύνη για την αποτυχία του κ. Τσίπρα και των κυβερνήσεών του σε αυτό, όπως και σε μια σειρά άλλα θέματα, αποδόθηκε από τους πολίτες στις πρόσφατες εκλογές. Αν δε υπάρχει ευθυνών που πρέπει να αναζητηθούν, τονίζει πως «αυτό είναι ζήτημα της ίδιας της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ακόμη ότι οι εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν κάτι να φοβηθούν ενώ και οι τράπεζες μόνο να κερδίσουν έχουν από τη διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή, καθώς θα ενισχυθεί η θέση τόσο του ΔΕΔΔΗΕ όσο και της ΔΕΗ.
Σημειώνει επίσης ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που θα γίνει προκειμένου να αναπροσαρμοστούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ χωρίς να αυξηθεί το κόστος για τους καταναλωτές, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Όσον αφορά στην απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων θα γίνει σταδιακά και με παράλληλη διασφάλιση πόρων από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, εμφανίζεται βέβαιος ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγορών και θα στείλουν συνολικά το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.
Μιλώντας τέλος για την επένδυση στις Σκουριές τονίζει ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί με σεβασμό όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων.

Χαρίτσης: Ο Χατζηδάκης υπονομεύει συστηματικά τη ΔΕΗ

Δριμεία κριτική στον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για τις δηλώσεις του σχετικά με την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ ασκεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.
«Από την πρώτη μέρα ως υπουργός Ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης υπονομεύει συστηματικά τη ΔΕΗ με επαναλαμβανόμενες συκοφαντικές δηλώσεις.
Αρμοδιότητα του είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος κι όχι η απαξίωση της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων», σημείωσε σχετικά ο κ. Χαρίτσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης