Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση της στερλίνας σε χαμηλό 34 χρόνων βλέπουν οι τραπεζίτες εάν ο Johnson πάει σε άτακτο Brexit

Πτώση της στερλίνας σε χαμηλό 34 χρόνων βλέπουν οι τραπεζίτες εάν ο Johnson πάει σε άτακτο Brexit
Οι αναλυτές ταυτίζουν τη σημερινή πτώση της στερλίνας (7%) με αυτή της μαύρης Τετάρτης του 1992 όπου η πτώση έφτασε στο 10%
Στα χαμηλότερα επίπεδα της από το 1985 αναμένεται να φτάσει η στερλίνα, εάν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ένα εφιαλτικό σενάριο που επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο απ ότι ήταν πριν από 6 μήνες (λόγω της επιλογής Johnson στην πρωθυπουργία) ενώ υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες για no deal brexit έχει αυξηθεί πια στο 30% ποσοστό είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα του περασμένου Φεβρουαρίου.
Oι εκτιμήσεις ειδικών από 13 επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν ότι η στερλίνα θα βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 34 χρόνων και υπολογίζουν πτώση 9% στα 1,10 δολάρια.
«Πιστεύω πραγματικά ότι η αγορά είναι πλέον βέβαιη ότι η Βρετανία οδεύει προς ένα σκληρό Brexit κι αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι το σενάριο αυτό είναι το επικρατέστερο», δήλωσε ο Luke Hickmore, διευθυντής χρημάτων στην Aberdeen Standard Investments.
"Ο κίνδυνος φυσικά είναι ότι παράλληλα θα εμφανίζεται και ο κίνδυνος μιας νομισματικής κρίσης παρόμοια με αυτή της περίφημης «Μαύρης Τετάρτης» του 1992» υπογραμμίζει.
Το Σεπτέμβριο του 1992 η στερλίνα υποχώρησε σχεδόν κατά 10% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της μαύρης Τετάρτης γεγονός που οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Να σημειωθεί ότι το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει ήδη 7%, με την αναλογία στερλίνας δολαρίου στα 1,2 δολάρια από τότε που ο Borris Johnson ανέλαβε την πρωθυπουργία και έβαλε μπροστά το σχέδιο του για brexit με ή χωρίς συμφωνία το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2019.
Οι αναλυτές ωστόσο υπογραμμίζουν στο Bloomberg ότι «παρόλα αυτά όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου ακόμη κι αυτού ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και ακύρωσης του Brexit».
Στο προσκήνιο έχει επανέλθει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη χώρα, εξαιτίας της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Boris Johnson στη Βουλή το οποίος φαίνεται ότι προωθεί ο βρετανός πρωθυπουργός καθώς θεωρεί ότι θα τον ευνοήσει στην κάλπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης