Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια είναι η Βουλγάρα πολιτικός που προτείνει η ΕΕ για την ηγεσία του ΔΝΤ - Το παρασκήνιο της εκλογής της και ο διχασμός εντός της ΕΕ

Ποια είναι η Βουλγάρα πολιτικός που προτείνει η ΕΕ για την ηγεσία του ΔΝΤ - Το παρασκήνιο της εκλογής της και ο διχασμός εντός της ΕΕ
Στην Παγκόσμια Τράπεζα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού της βίου πριν γίνει γενική της διευθύντρια το 2017 
Η επιλογή της Kristalina Georgieva, ως υποψήφια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έχει προκαλέσει απορία σε πολλούς για το εάν η κεντροδεξιά Βουλγάρα πολιτικός μπορεί να ανταποκριθεί στη θέση αυτή.
Κι αυτό γιατί ελάχιστα γνωρίζει κανείς, εκτός Βρυξελλών, για την 65χρονη οικονομολόγο που σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην ιεραρχία της παγκόσμιας τράπεζας.
Στα υπέρ της προσμετράται επίσης το ότι είναι από χώρα της ανατολικής Ευρώπης.
Στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού της βίου πριν γίνει γενική της διευθύντρια το 2017, απέκτησε εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η 65χρονη οικονομολόγος κατείχε τη θέση της Επιτρόπου της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια από το 2010 έως το 2014, αφού χρειάστηκε να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή τον αρχικό υποψήφιο της Βουλγαρίας.
Η Kristalina Georgieva ήταν επίσης για έναν χρόνο, από το 2015 έως το 2016, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Juncker αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους.
Έχει φήμη αξιωματούχου με ενέργεια και πείσμα, "που γνωρίζει πώς να δείχνει ατσάλινο χαρακτήρα όταν υπερασπίζεται μια υπόθεση που ενστερνίζεται ολόκαρδα", όπως περιέγραφε διπλωμάτης κατά την πρώτη της θητεία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ήταν μεταξύ αυτών που προτάθηκαν για τη διαδοχή του Πολωνού Donald Tusk στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που όμως εντέλει εξασφάλισε ο Βέλγος Sarl Micherl.
Το 2016, αυτή η διπλωμάτης, που αξιοποιεί την ικανότητά της να πείθει και να δημιουργεί συναίνεση, ήταν απρόσμενα φιναλίστ στη διαδικασία εκλογής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θώκου που τελικά κατέλαβε ο Πορτογάλος Antonio Guterres.
Ωστόσο η Kristalina Georgieva που γίνεται 66 ετών τη 13η Αυγούστου, ξεπερνά το όριο των 65 ετών που έχει ορίσει το ΔΝΤ και θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των κανόνων για να γίνει επικεφαλής του Ταμείου.
Ως παιδί η προσηνής γυναίκα με τα κοντά μαλλιά χαρακτηριζόταν το κοριτσάκι "που ποτέ δεν σήκωνε κεφάλι από τα βιβλία της".
Ο πατέρας της Ivan τεχνικός της οδοποιίας στην κομμουνιστική Βουλγαρία, όπου γεννήθηκε η Georgieva στις 13 Αυγούστου του 1953, της χρονιάς που πέθανε ο Στάλιν.
Στα φοιτητικά της χρόνια, η ήσυχη κοπέλα μετατρεπόταν στην "καρδιά της παρέας" στις γιορτές πιάνοντας πρόθυμα την κιθάρα της, αφηγείται ο Borislav Borisov, πρώην συμφοιτητής της.
Μιλά άπταιστα ρωσικά κι ανέπτυξε καλές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια των ετών που ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρωσία, από το 2004 έως το 2007. Η καριέρα της στο ίδρυμα αυτό ξεκίνησε το 1993, έπειτα από μερικά χρόνια σπουδών, κυρίως στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ.
Σε πολιτικό επίπεδο, ποτέ δεν υπήρξε αιρετή στη χώρα της, όπου οι συμπολίτες της την ανακάλυψαν με τον διορισμό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανήκει στη μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.

Η νίκη επί του  Dijsselbloem 

Η επιλογή της Georgieva δίχασε τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στην προσπάθεια τους να επιλέξουν τον υποψήφιο της Ένωσης για τη θέση του νέου επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στην τελευταία ψηφοφορία, όπου είχαν απομείνει ως υποψήφιοι, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijssebloem και η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Kristalina Georgieva, η κυρία Georgieva πήρε τις περισσότερες ψήφους, αλλά όχι την αναγκαία πλειοψηφία για να είναι η υποψήφια, βάσει τουλάχιστον των κανόνων που ισχύουν για αυτή τη διαδικασία.
Βάσει της ψηφοφορίας η κυρία Georgieva έλαβε το 57% του πληθυσμού (σ.σ.: αναφέρεται στον πληθυσμό των χωρών που τη στήριξαν σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ) και το 56% των κρατών της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο κ. Dijsselbloem έλαβε το 43% του πληθυσμού και το 44% των κρατών.
Προκειμένου η εκλογή ενός υποψηφίου να θεωρείται «νόμιμη» θα πρέπει να λάβει το 65% του πληθυσμού και το 55% των κρατών, κάτι που δεν συνέβη για κανέναν από τους δύο υποψήφιους.
Η νίκη της κυρίας Georgieva ως εκ τούτου μπορεί να θεωρεί άκυρη ή να βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές αντιρρήσεις, φυσικά, από τις χώρες που δεν την στήριξαν.
Μετά από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων τελικώς οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αποφάσισαν να σταματήσουν τις... κόντρες και να αποδεχθούν τη νίκη της Georgieva, προκειμένου να μην υπάρξει αδιέξοδο.
Αξίζει να σημιεωθεί ότι η επικράτηση της Βουλγάρας υποψήφιας θεωρείται από τους περισσότερους οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές ως νίκη της Γαλλίας και του Em. Macron, ο οποίος τη στήριξε με κάθε τρόπο, ενώ αντίθετα η Γερμανία ήταν υπέρ του Dijsselbloem.
Άλλωστε ο συνυποψήφιός της Jeroen Dijssebloem, φρόντισε μέσω Twitter να συγχαρεί την κυρία Georgieva.
Όπως αναφέρει «συγχαίρω την Kristalina Georgieva για τα αποτελέσματα της σημερινής ευρωπαϊκής ψηφοφορίας.
Της εύχομαι την απόλυτη επιτυχία».

Το χρονικό της ψηφοφορίας 

Σε μάχη μεταξύ δύο κατέληξε η διαδικασία για την επιλογή του νέου επικεφαλής του ΔΝΤ, καθώς ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Olli Rehn, απέσυρε την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητα του.
Έτσι, ο Ολλανδός πρώην επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem και η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Kristalina Georgieva δίνουν μάχη για τη θέση της Christine Lagarde, η οποία θα αποχωρήσει για να διαδεχθεί τον Mario Draghi στην ΕΚΤ, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη Οκτωβρίου του 2019.
Σημειώνεται ότι ο Dijsselbloem φαίνεται να χαίρει της στήριξης της Γερμανίας ενώ την Georgieva στηρίζουν τη Γαλλία και πιθανόν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ιταλίας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες (1/8/2019) ο Mario Centeno δήλωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του «σε αυτή τη φάση της διαδικασίας» συμπληρώνοντας ότι θα είναι διαθέσιμος -εάν χρειαστεί- για μια συμβιβαστική λύση.
Επίσης, η Βρετανία -παρά τη λίγων ωρών παράταση που δόθηκε χθες (1/8/2019) στην προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων- δεν ανακοίνωσε κάποιον υποψήφιο, ενώ η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα της υπουργού Οικονομίας, Nadia Calvino.
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας, χωρίς τη συμμετοχή στην επόμενη φάση της υπουργού Οικονομίας της χώρας, Nadia Calvinο» επισημαίνουν πηγές από την ισπανική κυβέρνηση.
Τελευταία αποχώρηση ήταν εκείνη του Olli Rehn, ο οποίος σχολίασε με ανάρτηση του στο twitter ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του, ώστε να επιτευχθεί μια ευρεία συναίνεση για τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

Έντονο παρασκήνιο

Πάντως, το παρασκήνιο ήταν έντονο και οι πιέσεις ασκήθηκαν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Η Merkel ζήτησε από τον Macron να στηρίξει τον Dijsselbloem, ενώ η Ολλανδία έκανε την τελευταία προσπάθεια της ώστε να πείσει το Ηνωμένο Βασίλειο να στηρίξει τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup.
Την ίδια στιγμή, o Πορτογάλος πρωθυπουργός, Antonio Costa, κλήθηκε να αποφασίσει εάν θα στηρίξει τον κεντροαριστερό Dijsselbloem ή την Georgieva.

Διχασμένη η ΕΕ

Πάντως, η ΕΕ εμφανιζόταν εξ αρχής διχασμένη όσον αφορά το νέο επικεφαλής του ΔΝΤ.
Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πληροφορίες από Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης «ψηφίζουν» τον Dijsselbloem ή τον Rehn, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης ήταν υπέρ της υποψηφιότητας Calvino, ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προτιμούν τη Georgieva.
Έπειτα από ατελέσφορες διαπραγματεύσεις εβδομάδων, η Γαλλία (που ηγείται των διαπραγματεύσεων) αποφάσισε τη διεξαγωγή πληροφορίες.
Έτσι, ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 55% των ψήφων των 28 χωρών της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 65% του πληθυσμού του μπλοκ, θα εκλεγεί.
Μετά την πρώτη ψηφοφορία, ένας ή περισσότεροι υποψήφιοι θα αποκλειστούν εάν δεν καταφέρει κάποιος να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Στη συνέχεια θα διεξαχθούν νέες ψηφοφορίες.
«Το πιο πιθανό είναι ότι κανείς δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία κατά τη σημερινή ψηφοφορία.
Αλλά πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας θα καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο όνομα» δήλωσε αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης