Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας σε Α (high) – Σταθερό το outlook

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας σε Α (high) – Σταθερό το outlook
DBRS: Επιβεβαιώνεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας σε Α (high)
Ο καναδέζικός οίκος αξιολόγησης DBRS, επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας σε Α (high), σταθερό το outlook.
Η αξιολόγηση  του καναδικού οίκου επιβεβαιώνει ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας υποστηρίζεται από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την βελτίωση της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ.
Ωστόσο, εξωτερικές προκλήσεις, με κυριότερη αλλά όχι μόνη την αβεβαιότητα του Brexit- εξακολουθούν να βαρύνουν την αξιολόγηση.
 Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΑΕΠ αυξήθηκε, κατά 8,3% το 2018. η υγιής οικονομία και οι φορολογικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων προκάλεσαν ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα πέρυσι και το Ακαθάριστο δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 63,6%.
Παρά τους βελτιωμένους μακροοικονομικούς δείκτες ωστόσο, η DBRS αναμένει ότι οποια έκβαση των διαπραγματεύσεων του Brexit απομακρύνει δυσμενώς την Βρετανία από την ΕΕ θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στην Ιρλανδική οικονομία.
Η αξιολόγηση Α (υψηλή) υποστηρίχθηκε από το άνοιγμα της Ιρλανδίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις, την ευελιξία της αγοράς εργασίας, το νεαρό και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και την πρόσβαση της χώρας στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η θεσμική δύναμη της χώρας και το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον της, ενθαρρύνει τις επενδύσεις.
Αυτά τα πιστωτικά βασικά στοιχεία υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της.
Ωστόσο τα ισχυρά σημεία της χώρας, αντιπαρατίθενται από πιστωτικές αδυναμίες, όπως οι μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές πιέσεις, το υψηλό δημόσιο χρέος και τις ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.
Ο ανοιχτός χαρακτήρας της ιρλανδικής οικονομίας, παρότι αποτελεί ένα ισχυρό πιστωτικό πλεονέκτημα, αυξάνει την ευαισθησία της χώρας στις εξωτερικές εξελίξεις.
 
Η πίεση ανοδικής διαβάθμισης θα μπορούσε να εξασφαλιστεί εάν:
 
1. υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αυξημένης οικονομικής αντοχής στις εξωτερικές εξελίξεις, ή
2. ο οίκος DBRS εκτιμήσει πως η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώνεται σε πιο μέτρια επίπεδα στο πλαίσιο μιας υγιούς δημοσιονομικής διαχείρισης.
 Από την άλλη πλευρά, η αξιολόγηση μπορεί να παρουσιάσει πτώση αν οι προοπτικές ανάπτυξης καμφθούν ή χαλαρώσει η δημοσιονομική πειθαρχία προκαλώντα αντιστροφή της δυναμικής του δημοσίου χρέους μεσοπρόθεσμα.
Αναλυτικότερα:
Ισχυρή ανάπτυξη παρά τους εξωτερικούς κινδύνους
Ένα ευρύ φάσμα δεικτών υποδηλώνει ότι η ιρλανδική εγχώρια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με έντονους ρυθμούς.
Εξαιρουμένου του 2015, το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά μέσο όρο σχεδόν κατά 7,0% ετησίως από το 2014.
Ωστόσο, αυτό οφείλεται στη λειτουργία πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν αποτυπώνει πλήρως το ρυθμό της υποκείμενης οικονομικής ανάπτυξης.
Χρησιμοποιώντας και εναλλακτικά μέτρα, η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ισχυρή.
Η εγχώρια ζήτηση, ένα κυκλικό μέτρο της υποκείμενης ανάπτυξης, αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,4% το 2014-2017 και επιβραδύνθηκε στο 3,3% το 2018.
Η αύξηση της απασχόλησης αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,1% μεταξύ 2013 και 2018.
Επί του παρόντος η αύξηση των μισθών και οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές, μειώνοντας την ανησυχία της οικονομικής υπερθέρμανσης.
Η DBRS θεωρεί ότι η σημερινή σύνθεση της ανάπτυξης είναι λιγότερο ευάλωτη σε οικονομική επιβράδυνση από ό, τι πριν από μια δεκαετία και αναμένεται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σταδιακά ως το 3%.
Την ίδια ώρα, η Ιρλανδία εκτίθεται σε ενδεχόμενες αρνητικές εξωτερικές εξελίξεις που έχουν να κάνουν κυρίως με τα σενάρια εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όλες οι μορφές του Brexit θα την επηρεάσουν αρνητικά σε διαφορετικούς ωστόσο βαθμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης