Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η «13η σύνταξη» καταργείται και την θέση της παίρνει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)

tags :
Η «13η σύνταξη» καταργείται και την θέση της παίρνει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)
Αντικατάσταση της 13ης σύνταξης με κάποιο άλλο στοχευμένο επίδομα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
Αντικατάσταση της 13ης σύνταξης με κάποιο άλλο στοχευμένο επίδομα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πιο πιθανό σενάριο είναι τη θέση της μόνιμης 13ης σύνταξης που θεσμοθετήθηκε επί ημερών Αλέξη Τσίπρα, και έλαβαν μέσα στον Μάιο 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, να πάρει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
Το ΕΚΑΣ πρωτοεφαρμόστηκε το 1996 ως προνοιακή παροχή σε χαμηλοσυνταξιούχους, και το 2015 μπήκε στο μάτι των δανειστών οι οποίοι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το 3ο Μνημόνιο απαίτησαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργησή του.
Οπερ και εγένετο.
Το 2019 το ΕΚΑΣ εξαφανίστηκε από το εισόδημα των μικρών συντάξεων. Επανήλθε όμως τον Μάιο ως 13η σύνταξη, αφού συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ έλαβαν το 100% αυτής, δηλαδή μια πλήρη κύρια σύνταξη.
Από 501 ευρώ μικτή κύρια σύνταξη ώς και πάνω από 1.000 ευρώ το ποσό μειωνόταν κλιμακωτά από 30% έως 70%.
Το θετικό για το 10% των χαμηλοσυνταξιούχων είναι ότι θα επανέλθει το ΕΚΑΣ ή κάποιο ανάλογο επίδομα αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι των 830 εκατ. ευρώ που είναι το κόστος της δαπάνης για τη 13η σύνταξη παραμένει ως έχει στον προϋπολογισμό. Το μόνο που θα αλλάξει θα είναι το όνομα του νέου επιδόματος.
Είναι σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο πριν προχωρήσει στην αντικατάσταση του μέτρου θα το συζητήσει προηγουμένως με τους θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την πορεία των προϋπολογισμών όλων των χωρών της ευρωζώνης. Και το νέο επίδομα θα ακολουθεί τον μόνιμο χαρακτήρα που είχε η 13η σύνταξη.
Εφόσον οι πιστωτές ανάψουν το πράσινο φως, τότε το νέο ΕΚΑΣ θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2020 στον οποίο οι θεσμοί ρίχνουν πλέον όλο το βάρος.
Θεωρείται κομβικός από την κυβέρνηση στη μεγάλη μάχη για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα που πιθανολογείται ότι θα ξεκινήσει μετά την άνοιξη του 2020.
Ηδη αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια σκληρή διαπραγμάτευση με τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι νέες μειώσεις φόρων στα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα μαζί με τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
Πρόκειται για τα μέτρα ελάφρυνσης που θα περιλαμβάνει το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, τα οποία έχουν βάλει φωτιά στα μολύβια των τεχνοκρατών που προσπαθούν να υπολογίσουν το πραγματικό κόστος, δηλαδή τις επιπτώσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2020 αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης