Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit negative για τις εταιρίες της Ν. Κορέας η αφαίρεση της Σεούλ από τη «λευκή λίστα» της Ιαπωνίας

tags :
Moody's: Credit negative για τις εταιρίες της Ν. Κορέας η αφαίρεση της Σεούλ από τη «λευκή λίστα» της Ιαπωνίας
H απόφαση της Ιαπωνίας να διαγράψει τη Νότια Κορέα από τη «λευκή λίστα» των χωρών είναι credit negative για πολλές νοτιοκορεατικές εταιρείες αναφέρει η Moody’s
H απόφαση της Ιαπωνίας να διαγράψει τη Νότια Κορέα από τη «λευκή λίστα» των χωρών που εξαιρούνται από διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αγορά αγαθών ιαπωνικής κατασκευής, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς στις εμπορικές συναλλαγές, είναι credit negative για πολλές νοτιοκορεατικές εταιρείες σε βιομηχανικούς τομείς, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε report του.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος ενδέχεται να είναι διαχειρίσιμος για τις περισσότερες επιχειρήσεις, εκτός εάν ο περιορισμός κλιμακωθεί σε μια καθολική απαγόρευση εξαγωγών.
Σύμφωνα με την απόφαση του Τόκιο, οι ιαπωνικές εταιρίες θα πρέπει από εδώ και στο εξής να λαμβάνουν την έγκριση της ιαπωνικής κυβέρνησης πριν μπορέσουν να εξάγουν στρατηγικά ευαίσθητα υλικά στην Νότια Κορέα.
Το μέτρο αυτό διευρύνει αποτελεσματικά το πεδίο εφαρμογής των ελέγχων εξαγωγής της Ιαπωνίας που εισήχθησαν στις αρχές Ιουλίου 2019 σχετικά με τις εισόδους ημιαγωγών και αυξάνει περαιτέρω την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα των κορεατικών εταιρειών να εξασφαλίζουν εγκαίρως βασικά υλικά βασικά για τις παραγωγικές τους διαδικασίες.
Παρόλα αυτά, η Moody's αναμένει ότι οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις θα είναι προσωρινές και μετριοπαθείς, αν οι έλεγχοι των εξαγωγών απλώς οδηγήσουν σε διοικητικές καθυστερήσεις στην παροχή εγκρίσεων.
Η Moody's εκτιμά πιστεύει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι νοτιοκορεατικές εταιρείες διατηρούν επαρκή αποθέματα βασικών πρώτων υλών για τη διαχείριση τέτοιων βραχυπρόθεσμων διαταραχών.
Η διατάραξη θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντική εάν η νέα διαδικασία οδηγήσει την ιαπωνική κυβέρνηση να αρνείται την εξαγωγή ορισμένων υλικών στην Νότια Κορέα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Μια τέτοια κλιμάκωση δεν είναι η βασική εκτίμηση της Moody's, λαμβάνοντας υπόψη τις στενές σχέσεις μεταξύ των κορεατικών και ιαπωνικών κατασκευαστών και τον σοβαρό αντίκτυπο που θα είχε αυτή η δράση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Σε περίπτωση παρατεταμένης απαγόρευσης των εξαγωγών από την Ιαπωνία, ο αντίκτυπος θα διαφέρει ανά τομέα.
Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές ημιαγωγών, και smartphone της Νότιας Κορέας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικές διαταραχές της παραγωγής εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησή τους από τις ιαπωνικές εισροές και προκλήσεις για την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών από άλλες αγορές.
Μακροπρόθεσμα, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην πρόσβαση στις ιαπωνικές εισροές ενδέχεται να αναγκάσουν την περαιτέρω ανάπτυξη τοπικών πηγών επηρεαζόμενων υλικών.
Από την άλλη πλευρά, οι νοτιοκορεατικές εταιρείες στον κλάδο χάλυβα, πετροχημικών και ραφιναρίσματος εισάγουν επίσης εισροές και ενδιάμεσα προϊόντα από την Ιαπωνία, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ελάχιστες δυσκολίες στην εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών αυτών των εμπορευμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης