Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ποιες είναι οι επιλογές της ΕΚΤ για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης

tags :
Citigroup: Ποιες είναι οι επιλογές της ΕΚΤ για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης
Επτά ερωτήσεις-απαντήσεις για τις αποφάσεις της ΕΚΤ από τη Citigroup
Αυτό που την συμφέρει πραγματικά θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Citigroup.
Τον Σεπτέμβριο αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις της σχετικά, μεταξύ άλλων, και με την επανέναρξη της πολιτικής της  ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Οι αναλυτές της Citi απαντούν σε 7 ερωτήματα πελατών σχετικά με τα πιθανά μέτρα που ενδέχεται να αποφασίσει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

1. Θα αγοράσει η ΕΚΤ τραπεζικά ομόλογα;

Η Citi θεωρεί ότι αυτή η αγορά ομολόγων εξαρτάται κυρίως από το αν έχει περιοριστεί η πρόσβαση των τραπεζών στην χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται προς το παρόν πειστικό.

2. Θα αγοράσει η ΕΚΤ μετοχές;

Ενώ φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση για πολιτικές με στόχο τη μείωση του κόστους των ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με το κόστος του χρέους, είναι απίθανο οι αγορές της ΕΚΤ να πετύχουν αυτόν τον στόχο ελλείψει υποστηρικτικών μεταρρυθμίσεων στην φορολογία.

3. Θα αγοράσει η ΕΚΤ ομόλογα μεγάλης διάρκειας;

Δεν υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα ενάντια στην αγορά ομολόγων μεγάλης διάρκειας. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση αυτή εξαρτάται από την εκτίμηση για το πόσο λειτουργικό θα είναι αυτό.

4. Θα αυξήσει η ΕΚΤ τον περιορισμό του 33% ανά εκδότη ;

Πιθανότατα η ΕΚΤ να αυξήσει το τρέχον ανώτατο όριο 33% για αγορές περιουσιακών στοιχείων ανά κάθε εκδότη (κράτος-μέλος) και έκδοση ομολόγων.
Η απόφαση αυτή, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένως τόσο ο Mario Draghi όσο και ο Benoit Coeure επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ. «Τα όρια είναι δικά μας», είχε δηλώσει ο Coeure παλιότερα.

5. Θα αποφύγει η ΕΚΤ την αγορά ομολόγων εξαιρετικά χαμηλής απόδοσης;

Ένα τέτοιο επιχείρημα είναι υπό εξέταση.
Το να αγοράσει η ΕΚΤ ομόλογα σε υψηλή τιμή θα δημιουργούσε εγγυημένα ζημία.

6. Μπορεί η ΕΚΤ να επιλέξει την λύση ενός κλιμακωτού καταθετικού επιτοκίου;
 
Ο Mario Draghi το έχει απαντήσει ξανά με σαφήνεια παλιότερα: ναι, μπορεί.
Όσο λογικοί κι αν είναι οι προβληματισμοί ότι τα κλιμακωτά καταθετικά επιτόκια μπορεί να φέρουν μια ασυμμετρία στα δημοσιονομικά, αυτήν την στιγμή φαίνεται ως μία αποδεκτή λύση.

7. Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια με μικρές ή μεγάλες κινήσεις;

Το ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ θα μειώσει γενναία τα επιτόκια κινδυνεύοντας μην μπορέσει να απορροφήσει τις αρνητικές επιπτώσεις ή θα προβεί σε σταδιακή μείωση. Με όλα τα δεδομένα θα ήταν πιο προσεκτική η απόφαση να δώσει προτεραιότητα σε μικρές κινήσεις, προκειμένου να περιορίσει το ρίσκο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης