Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στη σκιά του διεθνούς sell off οι τράπεζες -4% και το ΧΑ -1,11% στις 885 μον. - Τελειώνει και ο πωλητής στην Eurobank

Στη σκιά του διεθνούς sell off οι τράπεζες -4% και το ΧΑ -1,11% στις 885 μον. - Τελειώνει και ο πωλητής στην Eurobank
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πέριξ των 885 μονάδων, ακολουθώντας το αρνητικό διεθνές κλίμα με σχετική ψυχραιμία
(upd14) Πτώση - διόρθωση, αλλά όχι πανικός, σημειώθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, εξαιτίας του άκρως αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές και του sell off που σημειώθηκε απόρροια των νέων δασμών που επέβαλλε ο Trump σε Κίνα και ΕΕ.
Στην Ελλάδα στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πιέσεις στην Πειραιώς -4% και η Alpha bank -3,1% και συνολικά στις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι ο πωλητής που είχε εμφανιστεί στην Eurobank ολοκληρώνει τις ρευστοποιήσεις του, ενώ απώλειες έως -3% σημειώθηκαν και στον FTSE 25 με ΔΕΗ και Βιοχαλκο στο επίκεντρο.
Επίσης, το ενδιαφέρον κέντρισε και το πακέτο που διακινήθηκε με το 4% του Ελλάκτωρα, από την Amber Capital.
Τα διεθνή χρηματιστήρια και ειδικά ο δείκτης DAX στην Γερμανία δέχονται ισχυρές πιέσεις έως -2,4%.
Το ήδη βαρύ κλίμα επιδεινώνεται και από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι ήσαν θορυβημένοι από τις ενέργειες της Ελλάδος.
Το ελληνικό υπουργείο οικονομικών διαψεύδει πάντως ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη.

Στην ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφεται οριακή επιδείνωση με το 10ετές στο 2,05% ενώ στις 25 Ιουλίου σημειώθηκε το ιστορικό χαμηλό στο 1,938%....
Διεθνώς οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα ως επενδυτικό καταφύγιο με το 10ετές γερμανικό ομόλογο σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών -0,50%.
Ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει τις 890 μονάδες, ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ισχυρές απώλειες καταγράφονται σήμερα στη συνεδρίαση, με τον γενικό δείκτη να δέχεται πιέσεις κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο και από δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε απώλειες -1,11% στις 885 μονάδες έχοντας υψηλό στις 890,65 μονάδες και χαμηλό στις 882,72 μονάδες.
Οι συναλλαγές παραμένουν σε μέτρια επίπεδα.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 36,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Η αύξηση του τζίρου έγινε και μέσω πακέτου που διακινήθηκε για το 4% του συνόλου των μετοχών της Ελλάκτωρ στα 2,20 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 18,8 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο έγινε για την Amber Capital, μέσω ένος βρετανού broker, του Insinet.
Το πακέτο αφορούσε 8,55 εκατ. μετοχές.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε προς τις 885-888 μονάδες διατηρώντας την στήριξη των 880 μονάδων.
Για τον Γενικό Δείκτη στις 900-920 μονάδες εντοπίζονται οι πρώτες αντιστάσεις ενώ οι πρώτες στηρίξεις παρατηρούνται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης κινείται πάνω από την αντίσταση των 780 μονάδων και ακολουθούν οι 800 μονάδες, ενώ η πρώτη  στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Σε μπαράζ αναβαθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες θα οδηγήσουν η έγκριση του APS ή ιταλικού μοντέλου για τα προβληματικά δάνεια που αναμένεται έως 20 Σεπτεμβρίου 2019 και η πλήρης άρση των capital controls που θα πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου 2019.
Με βάση πληροφορίες αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα με βαθμό σπουδαιότητας η έγκριση του APS και σημειολογικούς λόγους η άρση των capital controls θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης σε σημαντικές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών.
Από την άλλη, ο πονοκέφαλος πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες λόγω των όσων προβλέπει η Βασιλεία IV, έχει αρχίσει να βασανίζει τα τραπεζικά κέντρα της Ευρώπης και ασφαλώς δεν αφήνει αδιάφορες και τις ευάλωτες ελληνικές τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) σε ανάλυσή της για τις επιπτώσεις της Βασιλείας ΙV επισημαίνει την ανάγκη αύξησης κατά 25% των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις μεγάλες και διεθνώς ενεργές τράπεζες.
Ορισμένες λοιπόν  τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σημαντικά υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις ως αποτέλεσμα των νέων προτύπων της Επιτροπής της Βασιλείας. Ορισμένες τράπεζες καλύπτουν τις νέες απαιτήσεις που θα δημιουργηθούν.
Άλλες όμως θα αναγκαστούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το εάν θα βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες μέσω νέων εκδόσεων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι πιθανό να παραμείνει χαμηλή.
Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η ευρωπαϊκή προσπάθεια ενεργοποίησης  των κεφαλαιαγορών που θα  δώσουν διέξοδο και στις ίδιες τις τράπεζες προκειμένου κι  αυτές εγκαίρως να χρηματοδοτηθούν.

Η επικαιρότητα

Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις εξαγγελίες (μειώσεις φόρων, κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης, νέα πάγια ρύθμιση, κ. ά) και τα νομοσχέδια που ψηφίζει η νέα κυβέρνηση χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε χθες 1 Αυγούστου 2019 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η τηλεδιάσκεψη με τους πιστωτές πραγματοποιήθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα από αυτό που επικράτησε αρχές Ιουλίου στο συνέδριο του Economist.
Ήταν δηλαδή ένα τόνο πιο βαρύ, με τον  Έλληνα υπουργό να διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους των δανειστών που εμφανίστηκαν να είναι θορυβημένοι, ότι ο προϋπολογισμός του 2020 δεν θα περιλαμβάνει άλλες φορολογικές εκπλήξεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.
Ήδη αυτή την στιγμή διεξάγεται μία σκληρή διαπραγμάτευση με τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι νέες μειώσεις φόρων στα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα μαζί με τι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
Πρόκειται για τα μέτρα ελάφρυνσης που θα περιλαμβάνει το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία έχουν βάλει φωτιά στα μολύβια των τεχνοκρατών που προσπαθούν να υπολογίσουν το πραγματικό κόστος, δηλαδή τις επιπτώσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2020 αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν.
Το αρνητικό βέβαια για την κυβέρνηση είναι ότι αυτοί υπολογισμοί γίνονται με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου όπου οι αρρυθμίες στα φορολογικά έσοδα ήταν μεγάλες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τέλος στην ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας όσον αφορά την μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση έβαλε χθες Πέμπτη 1/8 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος μέσω του Twitter προανήγγειλε την επιβολή δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων.
Οι αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες με το Πεκίνο να υποστηρίζει πως η επιβολή δασμών δεν είναι η λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στο κατά πόσο η Κίνα θα προχωρήσει και εκείνη από την πλευρά της σε αντίποινα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Trump υποστήριξε πως οι νέοι αυτοί δασμοί δεν αφορούν τα προϊόντα στα οποία έχουν, ήδη, επιβληθεί δασμοί 25% ενώ ξεκαθάρισε λίγες ώρες αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι οι νέοι δασμοί θα διαρκέσουν για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά «εάν η Κίνα δεν συμμορφωθεί», τότε μπορεί να ξεπεράσουν και το 24%!
«Οι αντιπρόσωποί μας επέστρεψαν από την Κίνα, όπου είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες για την επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας.
Νομίζαμε ότι είχαμε συμφωνία με την Κίνα πριν από τρεις μήνες αλλά δυστυχώς η Κίνα αποφάσισε ότι θέλει να την επαναδιαπραγματευθεί.

Sell off στις ευρωπαϊκές αγορές

Sell off στις διεθνείς αγορές προκάλεσαν οι νέες απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σε βάρος της Κίνας για την επιβολή νέων δασμών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τέλος στην προσωρινή ανακωχή στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αξίας 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου.
Σε μια εξέλιξη που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους επενδυτές, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο Trump αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοίνωση αναφορικά με το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 20:45 ώρα Ελλάδας.  
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2%, στις 379,9 μονάδες, με τον κλάδο των πρώτων υλών να καταγράφει βουτιά 4,2%, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα, και τους κλάδους αυτοκινήτων και τεχνολογίας να υποχωρούν κατά 3,1% και 2,7% αντίστοιχα.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX, που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο εμπόριο υποχωρεί κατά 2,8% στις 11.913 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 2,2% στις 7.420 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 3,1% στις 5.386 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 1,8% στις 21.181 μονάδες.

Πτώση στη Wall Street

Πτώση καταγράφουν και οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της ανακοίνωσης νέων δασμών εις βάρος της Κίνας, αλλά και των σημερινών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,6% στις 26.430 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,7% στις 2.933 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1,1% χαμηλότερα, στις 8.025 μονάδες.

Με αρνητικό πρόσημο οι τραπεζικές μετοχές - Στο επίκεντρο Πειραιώς και Alpha

Απώλειες κατέγραψαν στις τραπεζικές μετοχές απόρροια προφανώς του διεθνούς κλίματος.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,58 ευρώ με απώλειες -0,77%, όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6750 ευρώ με πτώση -3,74%, όγκο 6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,95 ευρώ με πτώση -3,78%, όγκο 1,3 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8255 ευρώ με πτώση -3,22%, όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,06 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρέθηκε στα 1,55 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 692 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4550 ευρώ με πτώση -3,19%, με όγκο 700 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 209 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 14,40 ευρώ με πτώση 0,69% και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ

Πτωτικά οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκε η πλειονότητα των μη τραπεζών μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Cenergy και Φουρλής.
Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι Motor Oil και Ελλάκτωρ.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,14 με πτώση -1,46% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,60 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,25 ευρώ με απώλειες 0,46% και αποτίμηση 5,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ βρέθηκε στα 2,70 ευρώ με πτώση 3,91% και αποτίμηση 626 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ βρέθηκε στα 2,20 ευρώ με πτώση -2,65% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ βρέθηκε στα 10 ευρώ με πτώση -0,50% και αποτίμηση 3,21 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,42 ευρώ με πτώση 0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρέθηκε στα 9,43 ευρώ με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 2,88 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23 ευρώ με άνοδο 3,42% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,91 ευρώ με πτώση -1,80% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,31 ευρώ με πτώση 1,20% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,47 ευρώ με πτώση -2,78% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis στα 5,51 ευρώ με πτώση 3,16% και με κεφαλαιοποίηση στα 285 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρέθηκε στα 0,1474 ευρώ με πτώση -3,03% και κεφαλαιοποίηση 138 εκατ. ευρώ

Οριακή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,06% το 10ετές – Σε νέο ιστορικό χαμηλό η Γερμανία -0,50%

Οι νέοι δασμοί Trump (ΗΠΑ) σε Κίνα και ΕΕ επιδρούν και στις αγορές ομολόγων με τα ελληνικά να υποχωρούν ενώ η Γερμανία να σημειώνει ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών -0,50%
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,06% από 2,04% στις 1 Αυγούστου 2019.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 45 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 174 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή επιδείνωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας στις αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,61% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,08 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,62%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 1% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,26% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 115,02 μονάδες βάσης και απόδοση 1,83% με απόδοση αγοράς 1,86% και απόδοση πώλησης 1,79%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,05% με απόδοση αγοράς 2,06% και απόδοση πώλησης 2,03%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,96%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 114,20 μονάδες βάσης και απόδοση 2,55%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 116,60  μονάδες βάσης και απόδοση 2,78%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 119  μονάδες βάσης και απόδοση 2,98%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 256 μονάδες βάσης από 247 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,34% ή 234 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νέο ιστορικό χαμηλό για το 10ετές Γερμανικό ομόλογο -0,50%

Ανακάμπτουν οι τιμές των ομολόγων στην Ευρώπη καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια….λόγω των νέων δασμών των ΗΠΑ σε Κίνα και ΕΕ.  
Είναι ενδεικτικό ότι το 10ετές γερμανικό ομόλογο σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,50%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,58%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/8/2019 στο -0,50% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 2 Αυγούστου 2019 στο -0,50%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό 0,04% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,27% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,20% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,61% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,55%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,44%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης