Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off διεθνώς μετά τις απειλές Trump για δασμούς σε Κίνα και ΕΕ, κραχ στον DAX με -3,11% - Πτώση -0,37% για Dow

Sell off διεθνώς μετά τις απειλές Trump για δασμούς σε Κίνα και ΕΕ, κραχ στον DAX με -3,11% - Πτώση -0,37% για Dow
Η κλιμάκωση της διαμάχης στο εμπόριο έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά
(upd) Sell off στις διεθνείς αγορές προκάλεσαν οι νέες απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σε βάρος της Κίνας για την επιβολή νέων δασμών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τέλος στην προσωρινή ανακωχή στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αξίας 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου.
Με αρκετή ψυχραιμία, πάντως, αντέδρασε η Wall Street, μετά βέβαια τις ισχυρές πιέσεις που είχε δεχθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης 01/8
Ο Dow Jones υποχώρηασε κατά 0,37% στις 26.485,01 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,73% στις 2.932,05 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες -1,32%, στις 8.0004,07 μονάδες.

Image

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Caterpillar, λόγω της έκθεσής της στο εξωτερικό, καταγράφοντας απώλειες 2,3%.
Πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησαν και ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ, που πυροδότησαν αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 164.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο του 2019, μόλις κάτω των 165.000 θέσεων που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7%, έναντι των προβλέψεων για μείωσή του στο 3,6%, επίπεδο που θα αποτελούσε χαμηλό 50ετίας.
Την ίδια ώρα, υποτονική παρέμεινε η αύξηση των μισθών, με τα στοιχεία να είναι, ωστόσο, καλύτερα των προσδοκιών.
Τα ισχυρά στοιχεία για τους μισθούς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένδειξη επιτάχυνσης του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) από περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.
Εν τω μεταξύ, θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, καθώς έδειξαν συρρίκνωση του ελλείμματος τον Ιούνιο, στα 55,1 δισ. δολ. από 55,3 δισ. δολ. τον Μάιο, με το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα να σημειώνει οριακή μεταβολή στα 30,2 δισ. δολ.
Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες των ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές τον Ιούνιο, και συγκεκριμένα κατά 0,6%, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,8%.
Χθες, οι αμερικανικοί δείκτες γύρισαν σε βαθιά αρνητικό έδαφος μετά τις δηλώσεις του Trump, με τον Dow Jones να κλείνει με απώλειες 1%, όταν νωρίτερα σημείωνε άνοδο άνω του 1%.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει επιπλέον δασμούς της τάξεως του 10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων συνολικής αξίας 300 δισ. δολ., με τη συγκεκριμένη απόφαση να τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Από την πλευρά της Κίνας, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε σήμερα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να ανεχθεί κανέναν εκβιασμό και ότι θα ανταποδώσει εάν πράγματι ο πρόεδρος Trump υλοποιήσει την απειλή του.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, υποστήριξε νωρίτερα ότι η επιβολή νέων δασμών δεν είναι η λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της Exxon Mobil να υποχωρεί κατά 1,5%, καθώς η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 21% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Η μετοχή της Chevron σημειώνει πτώση 0,2%, παρά τη σημαντική αύξηση 26% που εμφάνισαν τα τριμηνιαία της κέρδη.

Sell off στην Ευρώπη, κραχ για DAX, CAC

Sell off κατέγραψαν οι ευρωαγορές, λόγω φόβων για μέτρα των ΗΠΑ και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τέλος στην προσωρινή ανακωχή στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αξίας 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου.
Σε μια εξέλιξη που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους επενδυτές, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο Trump αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοίνωση αναφορικά με το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 2,46%, στις 378,15 μονάδες, με τον κλάδο των πρώτων υλών να καταγράφει βουτιά 4,4%, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα, και τους κλάδους αυτοκινήτων και τεχνολογίας να υποχωρούν κατά 3,5% και 3,7% αντίστοιχα.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX, που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο εμπόριο, «βούλιαξε» κατά 3,11% κι έκλεισε στις 11.872,44 μονάδες.

Image

Image
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,34% στις 7.407,06 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με βαριές απώλειες 3,57% στις 5.359,00 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 2,41% στις 21.046,86 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, με τις Daimler, Volkswagen και BMW να υποχωρούν κατά 3,4%, 2,9% και 4,2% αντίστοιχα.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της Credit Agricole να σημειώνει «βουτιά» 4,9%, καθώς η γαλλική τράπεζα «είδε» τα κέρδη της να «βουλιάζουν» κατά 15% στο β’ τρίμηνο του 2019.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, στο -0,529%

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολίσθησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, μετά τις νέες απειλές Trump σε βάρος της Κίνας για την επιβολή δασμών, ύψους 300 δισ. δολ.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο -0,490% από -0,453% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει στο ιστορικό χαμηλό του -0,529%.

Image
Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,255% από 0,282%, ενώ του αντίστοιχου πορτογαλικού υποχώρησε στο 0,300% από 0,343%.
Στην Ιταλία η απόδοση του ομολόγου 10ετούς διάρκειας υποχώρησε στο 1,541%.

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα τόσο στις ΗΠΑ με την Κίνα, όσο και στην Ιαπωνία με τη Νότια Κορέα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 2,20% στις 21.067,77 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Nippon Steel και SoftBank υποχώρησαν κατά 9,3% και 2,5% αντίστοιχα, ενώ πτώση σημείωσε και η μετοχή της Toyota, κλείνοντας συγκεκριμένα στο -2,30%.

Image
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 0,95% στις 1.998,13 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να υποχωρούν κατά 0,6% και 2,1% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο -0,30% και τις 6.768,60 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 2,35% στις 26.918,58 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε στο -1,70% και τις 10.549,04 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -1,41% και τις 2.867,84 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,42% και τις 9.136,42 μονάδες.

ΗΠΑ: Νέοι δασμοί 10% σε κινεζικά προϊοντα αξίας 300 δισ. δολαρίων από 01/09 - Τι απαντά το Πεκίνο

έλος στην ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας όσον αφορά την μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση έβαλε χθες Πέμπτη 1/8 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος μέσω του Twitter προανήγγειλε την επιβολή δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων.
Οι αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες με το Πεκίνο να υποστηρίζει πως η επιβολή δασμών δεν είναι η λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στο κατά πόσο η Κίνα θα προχωρήσει και εκείνη από την πλευρά της σε αντίποινα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Trump υποστήριξε πως οι νέοι αυτοί δασμοί δεν αφορούν τα προϊόντα στα οποία έχουν, ήδη, επιβληθεί δασμοί 25% ενώ ξεκαθάρισε λίγες ώρες αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι οι νέοι δασμοί θα διαρκέσουν για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά «εάν η Κίνα δεν συμμορφωθεί», τότε μπορεί να ξεπεράσουν και το 24%!
«Οι αντιπρόσωποί μας επέστρεψαν από την Κίνα, όπου είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες για την επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας.
Νομίζαμε ότι είχαμε συμφωνία με την Κίνα πριν από τρεις μήνες αλλά δυστυχώς η Κίνα αποφάσισε ότι θέλει να την επαναδιαπραγματευθεί.
Πρόσφατα η Κίνα αποφάσισε να αγοράσει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, αλλά τελικά δεν το έπραξε.
Επιπρόσθετα ο φίλος μου ο πρόεδρος Xi είπε ότι θα σταματήσει η πώληση Fentanyl στις ΗΠΑ.
Αυτό δεν συνέβη ποτέ και πολλοί Αμερικανοί συνεχίζουν να πεθαίνουν.
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και … κατά τη διάρκειά τους οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν, την 1η Σεπτεμβρίου, έναν πρόσθετο δασμό 10% σε κινεζικά προϊόντα 300 δισ. δολαρίων.
Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα προϊόντα αξίας 250 δις. δολαρίων στα οποία έχει επιβληθεί δασμός 25%.
Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας και νοιώθω ότι το μέλλον των δύο χωρών θα είναι φωτεινό» ανέφερε στις αναρτήσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Wang Yi (ΥΠΕΞ Κίνας): Οι νέοι δασμοί δεν είναι η λύση στον εμπορικό πόλεμο

Στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για την επιβολή νέων δασμών ύψους 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δις δολαρίων αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιβολή νέων δασμών δεν είναι η λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου των Κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας που γίνεται στην Ταϊλάνδη, ο Κινέζος  ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι με το να βάζουν δασμούς οι ΗΠΑ σε παραδοσιακά κινέζικα προϊόντα δεν είναι ο σωστός τρόπος για να επιλυθούν οι εμπορικές διαφορές των δύο κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης