Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μηταράκης: Νέα προτεραιότητά μας η γρήγορη έκδοση των εκκαθαριστικών για τις συντάξεις

Μηταράκης: Νέα προτεραιότητά μας η γρήγορη έκδοση των εκκαθαριστικών για τις συντάξεις
Συνέντευξη του υφυπουργού Εργασίας, Ν. Μηταράκη, σε ραδιοφωνικό σταθμό
Οι υψηλές συντάξεις που εκδόθηκαν και δόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι συντάξεις χηρείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, στο Ρ/Σ «Σκάι 100.3 fm».
Σχετικά με το ζήτημα των υψηλών συντάξεων που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι εξαρχής η ίδια η κ. Αχτσιόγλου είχε παραδεχτεί πως υφίστατο ζήτημα με τις υψηλές συντάξεις, λέγοντας πως ήθελε να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
Ακόμη ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι πως 226 συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ που δήλωνε ο κ. Κατρούγκαλος ότι ήταν το όριο για τις συντάξεις που θα εκδίδονταν βάσει του νόμου του, έχουν ήδη εκδοθεί και δοθεί, ενώ υπήρχε προσχέδιο έκδοσης συντάξεων ύψους 24.000 ευρώ.
Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε: «Η καταβολή των συντάξεων θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας, έπαιρναν το 70% από τη σύνταξη του θανόντος και μετά την εφαρμογή του εν λόγω νόμου, το ποσοστό έπεσε στο 50%.
Έπειτα από τη γενική κοινωνική κατακραυγή, το ποσοστό από τον Μάιο αποφασίστηκε να επανέλθει στο 70%, χωρίς ωστόσο να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι για την εφαρμογή και υλοποίηση της παραπάνω απόφασης.
Την εγκύκλιο την υποβάλαμε εμείς στις 17 Ιουλίου και από τις 30 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας, στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου».
Σχετικά με την καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Υπήρχαν δύο βασικοί λόγοι καθυστέρησης έκδοσης των συντάξεων.
Ο ένας ήταν η κακή οργάνωση των υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και ο δεύτερος λόγος ήταν πως το υπουργείο Εργασίας σε πολλές περιπτώσεις δεν απαντούσε σε δεκάδες ερωτήματα που είχε υποβάλει ο ΕΦΚΑ αναφορικά με ζητήματα που έχρηζαν ερμηνείας του νόμου.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συντάξεων να μην μπορούν να εκδοθούν, επειδή αυτά τα ερωτήματα παρέμεναν αναπάντητα.
Μία βασική αποστολή του υπουργείου Εργασίας, είναι η ερμηνεία του νόμου όταν αυτό απαιτείται, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία δεχόμαστε από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους να μην υπάρχει κανένα εκκρεμές ζήτημα που να απαιτεί ερμηνεία από την πλευρά του υπουργείου».
Αναφορικά με τα εκκαθαριστικά, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως αυτά θα μπορούσαν να βγουν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά τέθηκε σαν προτεραιότητα ο επανυπολογισμός των συντάξεων χηρείας, εστιάζοντας στα ζητήματα μηχανοργάνωσης, προκειμένου μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός αυτών των συντάξεων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο.
Καταλήγοντας ο υφυπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι, η αμέσως επόμενη προτεραιότητα της μηχανοργάνωσης είναι να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης