Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένει το αδιέξοδο για τη νέα ηγεσία του ΔΝΤ - Σήμερα (2/8) η ψηφοφορία στην ΕΕ

tags :
Παραμένει το αδιέξοδο για τη νέα ηγεσία του ΔΝΤ - Σήμερα (2/8) η ψηφοφορία στην ΕΕ
Κάποιες πρωτεύουσες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, αρχικά τάσσονταν κατά του σεναρίου που προωθεί το Παρίσι για διεξαγωγή ψηφοφορίας μεταξύ των υποψήφιων για τη θέση του επικεφαλής στο ΔΝΤ
Στη λύση της ψηφοφορίας θα... καταφύγουν οι χώρες της ΕΕ για την επιλογή του νέου επικεφαλής του ΔΝΤ, αφού η Christine Lagarde, θα αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ, τον Οκτώβριο του 2019.
Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, χωρίς αποτέλεσμα, οι υπουργοί Οικονομικών των 28 χωρών της ΕΕ θα ψηφίσουν σήμερα (2/8/2019) με e-mail.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων πήρε μικρή παράταση ώστε να προωθήσει κάποιον υποψήφιο και η Βρετανία.
Ωστόσο, η απόφαση για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας -μια επιλογή που αρχικά είχε απορριφθεί από κάποιες χώρες μεταξύ των οποίων και το Βερολίνο καθώς υπήρχαν φόβοι ότι θα είναι διχαστική- έχει σχεδιαστεί ώστε να μικρύνει η λίστα των υποψήφιων.
Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις φαίνεται να είναι η μοναδική λύση, καθώς ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δεν καταφέρει να αποσπάσει κάποια συμφωνία για ένα συγκεκριμένο όνομα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους που μεταδίδουν οι Financial Times, η απόφαση για ψηφοφορία ελήφθη ώστε να ασκηθεί πίεση σε κάποιους από τους υποψήφιους και να αποσυρθούν από την κούρσα.
Ωστόσο, έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη χθες (1/8/2019) μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, κανένας από τους υποψήφιους δεν αποσύρθηκε.
Οι πέντε υποψήφιοι είναι οι: Jeroen Dijsselbloem (πρώην πρόεδρος Eurogroup), Nadia Calvino (υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας), Olli Rehn (Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης), Mario Centeno (πρόεδρος του Eurogroup), Kristalina Georgieva (διευθύντρια της World Bank).
Ωστόσο, σύμφωνα τις πληροφορίες του Reuters σε αυτή τη λίστα αναμένεται να προστεθεί και ένας υποψήφιος από τη Βρετανία.
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν την υποψηφιότητα τους -ώστε να έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην ψηφοφορία- έως σήμερα (1/8/2019) το απόγευμα.
Μετά την αρχική ψηφοφορία, θα διεξαχθεί κι ένας δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων.
Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία, μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει η ψήφος των μεγαλύτερων χωρών.

Σήμερα (2/8/2019) ο αντικαταστάτης της Lagarde


Νωρίτερα, πάντως, ο Politico μετέδιδε πληροφορίες συμφωνία με τις οποίες στόχος είναι ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ να ανακοινωθεί σήμερα (2/8/2019).
Βάσει του δημοσιεύματος, τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ είναι αυτά του πρώην προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem και της Krystalina Georgijewa από τη Βουλγαρία, η οποία σήμερα είναι υποδιευθύντρια στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Σημειώνεται πως είθισται ο επικεφαλής του ΔΝΤ να προέρχεται από την Ευρώπη ενώ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας από τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης