Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ηλεκτρονικό λογιστήριο για 1 εκατ. επιχειρήσεις - Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ από το 2020

tags :
Ηλεκτρονικό λογιστήριο για 1 εκατ. επιχειρήσεις - Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ από το 2020
Τίθεται σταδιακά σε τροχιά η «ψηφιακή Εφορία»
Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για την «ψηφιακή Εφορία» που θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή στη ρίζα του κακού.
Οι πρώτες ανακοινώσεις για το «ηλεκτρονικό λογιστήριο», ενός μέτρου που θα φέρει την επανάσταση στις σχέσεις των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με την Εφορία, αναμένονται σήμερα, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, από κοινού με τον αρμόδιο για τα φορολογικά θέματα υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.
Περισσότεροι από 1 εκατ. μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα θα απαλλαγούν από τον βραχνά της υποχρέωσης των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών (ΜΥΦ) που σήμερα υποβάλλονται μία φορά τον χρόνο στο Τaxis, ενώ παλιότερα η αποστολή γινόταν ανά τρίμηνο.
Τα βιβλία των επιχειρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά που σημαίνει ότι τελειώνουν και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ ηλεκτρονικά θα είναι από φέτος και τα τιμολόγια αντικαθιστώντας πλήρως τα χάρτινα.
Πρακτικά το «ηλεκτρονικό λογιστήριο» θα λειτουργεί ως εξής: κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα χρησιμοποιεί υπολογιστή, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με το Taxisnet και όταν θα συμπληρώνει τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης, αυτά θα περνούν κατευθείαν και στο Taxisnet.
Δηλαδή οποιαδήποτε πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών θα περνάει αυτομάτως στη μερίδα του στο Taxisnet.
Επίσης αυτομάτως θα καταχωρίζονται στο Taxisnet και τα τιμολόγια των δαπανών του επιχειρηματία.
Μόνη ευθύνη του λήπτη θα είναι να διορθώσει ή να συμπληρώσει τυχόν παραλείψεις και σφάλματα στα στοιχεία των τιμολογίων που θα έχουν καταχωριστεί.
Το νέο σύστημα θα δώσει ανάσες στον επιχειρηματικό κόσμο και ιδίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες, παρά τα οργανωμένα λογιστήρια που διαθέτουν, έχουν λυγίσει με τις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Με τα «e-βιβλία» καταργούνται και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (σήμερα ανάλογα με τα βιβλία -απογραφικά ή διπλογραφικά- που τηρεί μια επιχείρηση υποβάλλει ΦΠΑ ανά μήνα ή κάθε τρίμηνο) λόγω της «on line» ενημέρωσης με το Taxisnet (oποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων θα εμφανίζεται ταυτόχρονα τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία όσο και στο Τaxisnet).
Μέσω ειδικής εφαρμογής θα υπολογίζεται αυτόματα το ποσό του ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί από τον επιτηδευματία, αλλά και του ΦΠΑ των εξόδων που πρέπει να αφαιρεθεί για μπορέσει να αποδοθεί στη συνέχεια το καθαρό ποσό του φόρου στο κράτος.
Η ΑΑΔΕ έχει ολοκληρώσει την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής στην οποία θα καταχωρίζονται τα τιμολόγια που θα εκδίδονται και το μόνο που μένει είναι η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 δεν θα κυκλοφορεί κανένα χειρόγραφο τιμολόγιο στην αγορά και έτσι όλο το βάρος από τον νέο χρόνο θα δοθεί στον έλεγχο. Εικάζεται ότι η μάστιγα των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων τελειώνει πολύ σύντομα, ενώ ο φορολογικός έλεγχος καθίσταται μια πολύ απλή διαδικασία από τη στιγμή που στο παιχνίδι έχουν μπει πλέον και οι τράπεζες (δάνεια, πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες, θυρίδες).
Η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τους τζίρους των πωλήσεων της κάθε επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία με αποτέλεσμα η διασταύρωση να είναι υπόθεση «ενός λεπτού» δίνοντας έμφαση στις ασυνήθιστες φορολογικές συμπεριφορές (απότομη μείωση του τζίρου μιας εταιρίες, εξωφρενικά αυξημένες δαπάνες κ.λπ.)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης