Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg, ING και Ifo προειδοποιούν: Σοβαρός κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία λόγω πτώσης της στάθμης υδάτων στον Ρήνο

tags :
Berenberg, ING και Ifo προειδοποιούν: Σοβαρός κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία λόγω πτώσης της στάθμης υδάτων στον Ρήνο
Στο τρίτο τρίμηνο του 2018, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% κάτι που οφείλεται και στη χαμηλή στάθμη υδάτων στον ποταμό Ρήνο
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία, κυρίως της Γερμανίας, λόγω της ξηρασίας του ποταμού Ρήνου, κρούουν οι αναλυτές.
Όπως υποστηρίζουν, το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη έχει οδηγήσει στη μείωση της στάθμης του ποταμού Ρήνου -ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαδρόμους της ηπείρου- κάτι που θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την ευάλωτη οικονομία της Γερμανίας.
Η κατάσταση έχει πλέον οικονομικό αντίκτυπο, καθώς τα πλοία δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν και ο Ρήνος είναι μια σημαντική αρτηρία ποτάμιων μεταφορών για πολλούς τομείς της οικονομίας στη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ολλανδία.
Αυτό προκάλεσε την παύση της παραγωγής, αύξηση του κόστους παραγωγής και διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού στη βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και το φετινό καλοκαίρι κάτι που σημαίνει ότι τα φορτηγά πλοία δεν μπορούν να πλεύσουν πλήρως φορτωμένα σε μέρη του Ρήνου.
Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για την οικονομία της Γερμανίας, που επλήγη από παρόμοια γεγονότα το 2018.
«Περίπου το 80% όλων των αγαθών που μεταφέρονται μέσω των εγχώριων πλωτών μεταφορών περνά από τον ποταμό του Ρήνου.
Έτσι, είναι η σημαντικότερη πλωτή οδός της Γερμανίας», δήλωσε στο CNBC ο Robert Lehmann, οικονομολόγος του ινστιτούτου Ifo της Γερμανίας.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2018, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% ενώ στο τέταρτο τρίμηνο έμεινε στάσιμη.
Για το 2018 συνολικά, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,8%, αποτελώντας το ένατο έτος συνεχόμενης ανάπτυξης με επιδείνωση ωστόσο του momentum για τη μεγαλύτερη οικονομία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης οφείλεται στην ασθενέστερη ιδιωτική κατανάλωση, καθώς και στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που πρέπει να ασχοληθεί με τα νέα πρότυπα εκπομπών.
Αλλά τα χαμηλά επίπεδα νερού στο Ρήνου θεωρείται ότι έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο.
Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, είπε στο CNBC ότι όταν η ναυτιλία στο Ρήνο έπρεπε να σταματήσει το περασμένο φθινόπωρο, η γερμανική παραγωγή χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων μειώθηκε κατά 10% από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο και αυτό μεταφράστηκε σε άμεσο χτύπημα στην οικονομία.

Υπάρχει κίνδυνος;

Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, σημείωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο «πιο επικίνδυνο σταυροδρόμι μετά το 2009» εν μέσω εξασθένισης της εγχώριας ζήτησης και αισθήματος.
«Το κύμα καύσωνα και το τρίτο συνεχές ξηρό καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να επιβραδύνουν την ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους (και πάλι).
Η στάθμη των νερών στον Ρήνο έχουν αρχίσει να πέφτουν σε ένα παρόμοιο μέγεθος με το περασμένο καλοκαίρι» επεσήμανε ο ίδιος.
Ο Brzeski σημείωσε ότι η οικονομική βλάβη που προκλήθηκε το 2018 έγινε μόνο όταν οι στάθμες των υδάτων μειώθηκαν περαιτέρω.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιο αν και είναι πολύ νωρίς για να επικρατήσει πανικός «εάν τα επίπεδα των υδάτων υποχωρήσουν περαιτέρω, οδηγώντας σε μια επανάληψη των γεγονότων του 2018, ολόκληρη η οικονομία θα υποφέρει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης