Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ιστορικό χαμηλό για τις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τραπεζικών λογαριασμών από την Εφορία τον Ιούνιο 2019

tags :
Ιστορικό χαμηλό για τις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τραπεζικών λογαριασμών από την Εφορία τον Ιούνιο 2019
Οι κατασχέσεις έφθασαν στις 4.213από 6.000 που ήταν τον Μάιο
«Έκρηξη» ληξιπρόθεσμων χρεών, κατά μισό δισ. ευρώ, προκάλεσε η ρύθμιση των 120 δόσεων, αφού ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων εγκατέλειψε προηγούμενες ρυθμίσεις για να μπει στην πλατφόρμα του νέου πλαισίου.
Αυτά συνέβησαν τον Ιούνιο, στην καρδιά δηλαδή της προεκλογικής περιόδου, όπου οι κατασχέσεις από την Εφορία ατόνησαν αισθητά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον συγκεκριμένο μήνα ο αριθμός των κατασχέσεων έπεσε σε ιστορικό χαμηλό αφού διενεργήθηκαν μόλις 4.213 έναντι 6.000 που είχαν πραγματοποιηθεί τον Μάιο και 9.000 τον Απρίλιο.
Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύπτει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιούργησαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι φορολογούμενοι ανήλθαν στα 3,609 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,3 δισ. είναι φόροι.
Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς τη φορολογική διοίκηση (νέες και παλαιές οφειλές) ανέρχεται στα 104,1 δισ. ευρώ από 104,2 δισ. που ήταν στο τέλος Μαΐου, εκ των οποίων εισπράξιμα θεωρούνται τα 85,5 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, περισσότερα από 18,5 δισ. είναι αδύνατον να εισπραχθούν και απλά είναι καταγεγραμμένα στο τεφτέρι της Εφορίας.
Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 3.750.195 και είναι μειωμένος κατά 2,4% σε σχέση με τον Μάιο, που σημαίνει ότι 91.913 φορολογούμενοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου άλλαξε προς το καλύτερο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα.
Ακολούθησε το ολικό λίφτινγκ από τη νέα κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τονωθεί το ενδιαφέρον με στόχο την υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού οφειλετών στο νέο πλαίσιο μηνιαίων πληρωμών.
Οι βελτιωμένες διατάξεις με τις 120 δόσεις ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο.
Αναλυτικότερα η εικόνα των χρεών τον Ιούνιο είχε ως εξής:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 104,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 18,5 δισ. έχουν ήδη χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης», συρρικνώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο σε 85,5 δισ. ευρώ. Τον Ιούνιο τα απλήρωτα χρέη αυξήθηκαν κατά 473 εκατ. ευρώ.

2. Χρέη στο Δημόσιο έχουν 3.750.195 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με τους οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να φτάνουν στο 1.754.551.

3. Σε 1.215.755 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών, ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών. Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν μόλις 4.213 κατασχέσεις, με τον ρυθμό να έχει σκοπίμως ξεφουσκώσει σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Βέβαια από τις αρχές του έτους τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης πάνε βροχή καθώς 47.317 φορολογούμενοι βίωσαν το μαρτύριο των κατασχέσεων.

4. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο πρώτο πεντάμηνο στα 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. προέρχονται από απλήρωτους φόρους. Από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουν εισπραχθεί 2,35 δισ. ευρώ από παλαιά και φρέσκα χρέη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης