Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηνύματα Μητσοτάκη για τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου

Μηνύματα Μητσοτάκη για τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στα εθνικά θέματα
Σε φουλ ρυθμούς και σε πολλά επίπεδα κινείται η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να δίνει τον τόνο της ταχύτητας θέλοντας να εκπέμψει το μήνυμα να σταματήσει η χαλαρότητα που θεωρεί ότι υπήρχε μέχρι σήμερα.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου να δρομολογηθεί το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ χωρίς χρονοτριβές έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και να μπορέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στα εθνικά θέματα.
Σε αυτό το πλαίσιο από το πρώτο συμβολικό ταξίδι στην Κύπρο έστειλε μηνύματα στην στην Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη αλλά και στο Αιγαίο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η παρουσία του στην Κύπρο σηματοδοτεί την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας στο ξεκάθαρο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το σύνολο των φυσικών πόρων που βρίσκονται στην Αποκλειστική της Οικονομική  Ζώνη.
Κάτι που άλλωστε, όπως είπε εμφατικά, απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο.
«Η Αθήνα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Για την επανένωση της νήσου στη βάση των Αποφάσεων του Ο.Η.Ε.
Χωρίς τρίτους εγγυητές και χωρίς κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης, Ευρωπαϊκής χώρας.
Για μία λύση η οποία θα φέρει ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού-Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας την ανάγκη να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και να μην εφησυχάζουμε.
Σε κάθε περίπτωση, συνοψίζοντας τα όσα έγιναν κατά την διήμερη, συμβολική μα συνάμα ουσιαστική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο, διαφαίνεται πως ορόσημο των διαβουλεύσεων γύρω από το Κυπριακό αποτελεί η 9η Αυγούστου οπότε και θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.
Άλλωστε, αυτό υπογράμμισαν κατά τη συνάντησή τους, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης.
Και οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης, ότι το κλειδί της όποιας λύσης το κρατά η Άγκυρα καθώς όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ουσιαστική προοπτική λύσης του Κυπριακού.
Γι αυτό και ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πενταμερής, δηλαδή μια συνάντηση των πέντε εμπλεκόμενων χωρών στην υπόθεση λύσης του Κυπριακού είναι κάτι πολύ μακρινό.
Σε κάθε περίπτωση τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισαν ότι οποιαδήποτε λύση δεν θα πρέπει να περιέχει το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων δηλαδή  θα πρέπει προηγουμένως να αποχωρήσουν τα τουρκικά παράνομα στρατεύματα που βρίσκονται στο νησί.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης