Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ αρνούνται τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

tags :
Οι ΗΠΑ αρνούνται τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών
Οι ΗΠΑ αρνούνται τη ρωσική κατηγορία ότι ετοιμάζουν έξοδο από τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από μια σημαντική συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών αργότερα αυτή την εβδομάδα, αρνήθηκαν σήμερα (30/7) τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι σχεδιάζουν επίσης να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία που απαγορεύει τη δοκιμή πυρηνικών όπλων.
Ρώσος αντιπρόσωπος δήλωσε στη διάσκεψη για τον αφοπλισμό που διεξάγεται στη Γενεύη ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT), με το πρόσχημα ότι η Μόσχα την παραβίασε πρώτη.
«Φαίνεται πως μέσω προπαγάνδας για ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τη συμμόρφωση της Ρωσίας υπάρχουν προσπάθειες να προετοιμαστεί η διεθνής κοινή γνώμη για μια αποχώρηση των ΗΠΑ από τη CTBT και στη συνέχεια να κατηγορηθεί και πάλι η Ρωσία για όλα», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής αντιπρόσωπος στη Γενεύη, A, Belushov, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό.
Η Ουάσινγκτον αποκάλεσε τον υπαινιγμό «πονηρή, σοβιετικού τύπου προπαγάνδα».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη CTBT. Συμμορφώνονται με την απαγόρευση πυρηνικών εκρήξεων τηρώντας ένα μονομερές μορατόριο στις δοκιμές, τις οποίες η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump έχει πει ότι θα συνεχίσει.
Ο Belushov έκανε τις δηλώσεις αυτές μερικές ημέρες πριν από τη λήξη μιας προθεσμίας για την αποχώρηση των ΗΠΑ από μια άλλη συμφωνία για τα πυρηνικά, τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει ότι θα αποχωρήσουν από την INF στις 2 Αυγούστου, επιχειρηματολογώντας ότι πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους πυρηνικές κεφαλές για να αποτρέψουν τη Μόσχα. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι συμμορφώνεται πλήρως με τη συνθήκη και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ετοιμάζει την αποχώρηση των ΗΠΑ.
«Μπορώ να πω αρκετά σθεναρά πως αυτό το κόλπο δεν πρόκειται να δουλέψει και πάλι", είπε ο Belushov.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ R. Wood είπε πως το ιστορικό της Ρωσίας στην παραβίαση συνθηκών είναι ένα παγιωμένο πρότυπο.
«Πρέπει να απαντήσω σε αυτή την πονηρή, σοβιετικού τύπου προπαγάνδα που ακούστηκε νωρίτερα στη σύνοδο από τον Ρώσο συνάδελφό μας», είπε ο Wood.
«Καταστήσαμε πολύ σαφές ότι θα τηρήσουμε το μορατόριο των πυρηνικών δοκιμών μας».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ λένε ότι προκειμένου να συμμορφωθεί με τη συνθήκη INF, η Ρωσία πρέπει να καταστρέψει τους πυραύλους εδάφους SSC-8, οι οποίοι σύμφωνα με την Ουάσινγκτον παραβιάζουν την προβλεπόμενη από τη συνθήκη απαγόρευση πυραύλων εδάφους βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χλμ.
Ο Wood είπε πως εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία αν η αποχώρηση των ΗΠΑ θα προχωρήσει κανονικά στις 2 Αυγούστου, αλλά η Ρωσία έχει καταστήσει πολύ σαφές ότι δεν προτίθεται να λάβει τα βήματα που απαιτεί η Ουάσινγκτον.
«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να πιστέψουμε πως η Ρωσία πρόκειται να επανέλθει στη συμμόρφωση", είπε στο Reuters. «Πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να επανέλθουν στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική του ελέγχου των εξοπλισμών ή όχι. Πραγματικά εξαρτάται απ΄αυτούς».
Ο Belushov είπε πως η Ουάσινγκτον έχει σκοπό μια απεριόριστη αύξηση του στρατηγικού δυναμικού, περιλαμβανομένων στοιχείων της επιθετικής πυρηνικής ικανότητας και της αμυντικής πυραυλικής άμυνας.
«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν ως εκ τούτου να αποκτήσουν ένα τεράστιο στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών αντιπάλων τους», είπε ο Belushov.
«Μπορεί να είμαστε παραμονές μιας νέας εποχής όπου όλες οι προηγούμενες επιτυχίες στον έλεγχο των εξοπλισμών και της μη εξάπλωσης επιστρέφουν στο σημείο μηδέν», είπε, και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να επικριθεί η συμπεριφορά των ΗΠΑ επειδή υποστηρίζεται από τους συμμάχους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης