Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εντυπωσιακό come back από τις τράπεζες

tags :
Μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εντυπωσιακό come back από τις τράπεζες
ΑΓΟΡΑ: Η πορεία του γερμανικού δείκτη μας επηρέασε και μάλιστα σημαντικά στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης. Βέβαια όταν έγραφε νέα υψηλά, σφυρίζαμε αδιάφορα. Ευκαιρία για κατοχυρώσεις κερδών η σημερινή. Τα κέρδη είναι μεγάλα σε πολλές μετοχές και οι επενδυτές δεν είχαν θέμα να πουλήσουν στο -5% για παράδειγμα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει δυναμικά την προσπάθεια να ρυθμίσει τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για να ξεκινήσουν οι μεγάλες επενδύσεις. Όπως έχουμε ξαναγράψει οι μεγάλες επενδύσεις είναι game changer για την ελληνική οικονομία.

Απομακρύνθηκε από τις 900 μονάδες ο γενικός δείκτης, μέσα στη συνεδρίαση και προς το κλείσιμο βγήκαν μεγάλες εντολές αγοράς στις τράπεζες, αλλάζοντας την εικόνα. Η Πειραιώς έκανε τρομερή κίνηση και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Το κλείσιμο τελικά ήταν καλό όπως και ο τζίρος. Στο -0,58% λόγω των μεγάλων εντολών στις τράπεζες. Έγινε και η απαραίτητη εξαέρωση με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Όταν οι μετοχές έχουν κάνει τέτοιο ράλι, η μερική κατοχύρωση κερδών και αύξηση της ρευστότητας είναι θεμιτή. Οι ευκαιρίες δεν τέλειωσαν. Πολλές μετοχές διαπραγματεύονται με χαμηλό p/bv

ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: Πολλές φορές μας έχουν σχολιάσει τη σημασία που δίνουμε στην καθαρή θέση και στο δείκτη p/bv. Θα ξαναπούμε πως η καθαρή θέση είναι ο νούμερο ένας λόγος για είσοδο στην επιτήρηση. Για να δίνει τέτοια σημασία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προφανώς δεν είναι κάτι που πρέπει να περνάει στα ψιλά.

Προφανώς και δεν πάμε μόνο με αυτόν το δείκτη. Είναι συνδυασμός. Αλλά βλέπουμε πως πολλοί επενδυτές το προηγούμενο διάστημα στράφηκαν σε μετοχές που από την ανάλυση προκύπτει ότι είχαν χαμηλό p/bv και δυνατότητα επιστροφής στα κέρδη, ή πέτυχαν καλές ταμειακές ροές.

Η παραγωγή χρήματος (cash flow) έχει επίσης εξαιρετική σημασία. Όσες πέτυχαν καλές ταμειακές ροές στα χρόνια της κρίσης σήμερα δεν έχουν το βραχνά που λέγεται δανεισμός και ο οποίος στοιχειώνει τους ισολογισμούς άλλων εταιρειών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Όπως βλέπουμε τέλη Σεπτέμβρη θα τα μάθουμε πάλι αυτά του εξαμήνου. Συνεχίζουμε να πορευόμαστε με τα ετήσια του 2018 πλην κάποιων περιπτώσεων που μας έχουν δώσει και μία εικόνα από το 2019. Τρομερό πάντως να τελειώνει το εννεάμηνο και ο επενδυτής να μαθαίνει το εξάμηνο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τρομερή κίνηση από την Πειραιώς. Από τα χαμηλά ημέρας των 2,78 ευρώ κατάφεραν να την κλείσουν στα 2,9020 ευρώ και με μικρή άνοδο. Το ίδιο έγινε και στην Alpha Bank με μεγάλο μάλιστα όγκο αλλά και στην Εθνική. Η Eurobank έκλεισε με μικρές απώλειες. Πραγματικό ρεσιτάλ έδωσαν σήμερα.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Εξαιρετικά σημαντική η κίνηση της τράπεζας να επιβραβεύσει τους συνεπείς δανειολήπτες. Επί χρόνια υπήρχε η αίσθηση στον κόσμο που πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του ότι μόνο όσοι δεν είναι συνεπείς έχουν όφελος. Όφελος είτε μέσω δανείων, είτε φορολογικών υποχρεώσεων, είτε πολεοδομικών αυθαιρεσιών.

Καιρός να δείξουν οι τράπεζες, αλλά και το κράτος πως όσοι με κόπο όλα αυτά τα χρόνια εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους θα έχουν κάποιο όφελος. Επιβραβεύει λοιπόν οι τράπεζες όσους έχουν πάρει στεγαστικό τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν και είναι ενήμεροι.

ΑΔΜΗΕ: Εξαιρετική συμπεριφορά, μαζεύεται στα 2,20 ευρώ. Έκανε μεγάλο όγκο και έκλεισε στα 2,2450 ευρώ με άνοδο 2,05% και όγκο 307 χιλ. τεμάχια.

ΔΕΗ: Υποχώρησε και έκλεισε στα 2,65 ευρώ με χαμηλό ημέρας τα 2,5880 ευρώ. Η αποτίμηση στα 614 εκατ. ευρώ.

ΛΑΝΑΚΑΜ: Και εκεί που δεν είχε κάνει πράξη βγαίνει εντολή αγοράς 40 χιλ. τεμαχίων και εντολή πώλησης ίδιου όγκου στο 1 ευρώ και κάνει πράξη η μετοχή στο +24,22% με την αποτίμηση να δείχνει 5,9 εκατ. ευρώ.

ΑΒΑΞ: Διόρθωσε αλλά έχει κάνει και μεγάλο ράλι. Στα 0,80 ευρώ με απώλειες 4,76% και όγκο 302 χιλ. τεμάχια.

ΛΥΚΟΣ: Και εδώ διόρθωση. Στα 1,45 ευρώ και στο -4,29% με όγκο 38 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση οριακά χαμηλότερη από τα 30 εκατ. ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στο -4,26% και στα 2,25 ευρώ με όγκο 50 χιλ. τεμάχια. Δεν έχει κάνει μεγάλο ράλι αλλά όποτε βλέπουν κακό κλίμα οι επενδυτές τη χτυπάνε αλύπητα.

ΕΚΤΕΡ: Πιέστηκε και αυτή και μάλιστα με όγκο. Στα 1,7450 ευρώ με απώλειες 3,59% και όγκο 132 χιλ. τεμάχια. Έμειναν απούλητα 13 χιλ. τεμάχια.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Με 10 τεμάχια όλα κι όλα έκλεισε στο +23% και στα 3,10 ευρώ. Η αποτίμηση στα 4,7 εκατ. ευρώ. Αν δεν έχει είδηση, τότε θα λέγαμε πως η αποτίμηση είναι εξαιρετικά απαιτητική.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Έχει φτάσει η αποτίμηση 28 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουμε κάποιο σημαντικό νέο. Στο +16% σήμερα και μάλιστα με όγκο 106 χιλ. τεμάχια.

FORTHNET: Τουλάχιστον το παλεύει η εταιρεία. Στα 0,30 ευρώ με όγκο 18 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 51 εκατ. ευρώ. Στο +165% από την αρχή του έτους.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Μεγάλος ο όγκος και εδώ. Στο +2,37% και στα 0,4320 ευρώ με όγκο 223 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 15 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης