Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guggenheim: Έρχεται κραχ 50% στη Wall μόλις οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση - Η Fed θα καλύψει το πρόβλημα... προσωρινά

tags :
Guggenheim: Έρχεται κραχ 50% στη Wall μόλις οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση - Η Fed θα καλύψει το πρόβλημα... προσωρινά
Η θεραπεία της Fed για αποφυγή βραχυπρόθεσμης ύφεσης και αρνητικών επιτοκίων ενδέχεται τελικά να επιδεινώσει την ασθένεια των ΗΠΑ
Σχεδόν βέβαιη θεωρεί την επόμενη διετία την ύφεση στην αμερικανική οικονομία ο αναλυτής της Guggenheim, Scott Minerd, ο οποίος προβλέπει ότι όταν έλθει θα υπάρξει κραχ στη Wall Street το οποίο θα φτάσει το 50%.
Σύμφωνα με τον Minerd, ιδρυτή και επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία Guggenheim Partners και στέλεχος του Hoover Institution, η επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απλά θα καλύψει τα προβλήματα της οικονομίας.
Οι συνέπειες της απόφασης της Fed να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων –οι αναλυτές και η αγορά εκτιμούν ότι η μείωση θα είναι 25 μονάδες βάσης- θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο απ’ ότι εκτιμούν οι περισσότεροι, θα «στρώσει το χαλί» για μία επικείμενη ύφεση και θα θέσει κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Εν τω μεταξύ, η Fed θα καλύψει τα προβλήματα της οικονομίας, η οποία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει τις δομικές προκλήσεις αλλά ακόμη και τους δημογραφικούς κινδύνους που πλήττουν την παραγωγή και οδηγούν χαμηλότερα τον πληθωρισμό.

Με σχεδόν κάθε μέτρο, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας αύξησης των επιτοκίων και όχι μείωσης των επιτοκίων, ενόψει της ενδεχόμενης οικονομικής υπερθέρμανσης.
Αντί γι’ αυτό, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί πιθανή επιβράδυνση.
Μια απότομη μετατόπιση των τάσεων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν, μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, σημείωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις και ότι η μείωση του ισολογισμού της τράπεζας έχει εισέλθει στον… αυτόματο πιλότο.

Αν και η Fed σαφώς έχει επιτύχει το έργο της στη σταθεροποίηση των αγορών, το ράλι υπερβάλουσας ρευστότητας σε κάποιες εξ αυτών έχει δημιουργήσει φούσκες, συμπεριλαμβανομένων των αγορών μετοχών, ομολόγων, πολυτίμων μετάλλων, ενέργειας, ακόμη και κρυπτονομισμάτων.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη ετοιμάζεται να βιώσει μία μακρά περίοδο αρνητικών επιτοκίων, ενώ είναι σαφές ότι αυτή η τάση (σ.σ.: των μηδενικών επιτοκίων) μπορεί να πλήξει τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση.

Για να ανοσοποιηθεί έναντι της παγκόσμιας «μόλυνσης» των αρνητικών επιτοκίων, η Fed σκόπιμα υπερθερμαίνει την οικονομία των Η.Π.Α. με την ελπίδα ότι θα ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο του 2%. Μόλις πλησιάσει ο πληθωρισμός κάποιο απροσδιόριστο επιτόκιο, ίσως 2,5%, η Fed πιθανότατα θα αντιστρέψει την πορεία και θα αυξήσει τα επιτόκια πάνω από τα σημερινά επίπεδα, δημιουργώντας μια άλλη σειρά κινδύνων.

Τα δημογραφικά στοιχεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Όχι μόνο ένας γηράσκων πληθυσμός δημιουργεί έντονη έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά η κρίση των οπιοειδών και οι αποτυχίες στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική κατάρτιση περιορίζουν την προσφορά ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Ο απλούστερος τρόπος αποφυγής της ύφεσης θα είναι η ταχεία αύξηση της προσφοράς εργασίας, η οποία θα υποστηρίζεται από την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τις λύσεις για την αντιμετώπιση της παρακμής των οπιοειδών.

Μια πρωτοβουλία ορθολογικής μετανάστευσης θα μπορούσε να αντισταθμίσει γρήγορα τους κινδύνους της επιβράδυνσης της οικονομίας με την παροχή περισσότερων εργαζομένων για να καλύψουν ανοικτές θέσεις εργασίας.
Δύο εκατομμύρια νέοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αυξήσουν το δυναμικό παραγωγής κατά 2% ή περισσότερο.
Αυτό θα ωθούσε υψηλότερα τον ουδέτερο συντελεστή, με την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνει τα φορολογικά έσοδα λόγω της ταχείας αύξησης του εισοδήματος.
Η τρέχουσα πολιτική της Fed για προληπτικές περικοπές των επιτοκίων θα οδηγήσει σε μη βιώσιμες υψηλές τιμές ενεργητικού και σε αυξημένη οικονομική αστάθεια.

Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την επόμενη ύφεση.
Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία πολιτικής, θα διαπιστώσουμε ότι η θεραπεία της Fed για αποφυγή βραχυπρόθεσμης ύφεσης και αρνητικών επιτοκίων ενδέχεται τελικά να επιδεινώσει την ασθένεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης