Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Λελογισμένη διόρθωση σε ΔΕΗ, πιέσεις στον DAX και trading στις τράπεζες επέδρασαν στο ΧΑ -0,58% στις 889 μον. - Δεν ενθουσιάζει το reality check

Λελογισμένη διόρθωση σε ΔΕΗ, πιέσεις στον DAX και trading στις τράπεζες επέδρασαν στο ΧΑ -0,58% στις 889 μον. - Δεν ενθουσιάζει το reality check
Το κλμα στα ευρωπαικά χρηματιστήρια έχει επιδεινωθεί επιδρώντας αρνητικά και στην ελληνική αγορά - Πιέσεις στην ΔΕΗ έντονο trading στις τράπεζες

(upd15) Διόρθωση λελογισμένης κλίμακας εκδηλώθηκε στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο τον FTSE 25 και ειδικά την ΔΕΗ -2,57% απόρροια κυρίως της επιδείνωσης του κλίματος και στην Ευρώπη με τον δείκτη DAX στην Γερμανία να υποχωρεί λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων...
Στις τράπεζες ενώ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εκδηλώθηκαν πωλήσεις λίγο πριν τις δημοπρασίες με έντονο trading η Εθνική πέρασε σε θετικό πρόσημο, ενώ μόνο η Eurobank έκλεισε με απώλειες έχοντας καλύψει τα χαμηλά της ημέρας (-3,87%).
Η επιβράδυνση στην οικονομία της ευρωζώνης και ειδικά στην Γερμανία επιταχύνει τα σχέδια της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων καταθέσεων στο -0,60% από -0,40% και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.
Εν τω μεταξύ γαλλικό fund πούλησε μετοχές που κατέχει στο ελληνικό χρηματιστήριο επιδεινώνοντας προσωρινά το αρνητικό κλίμα, ωστόσο οι μετοχές που κατέχει δεν είναι μεγάλης κλίμακας.
Η αγορά κράτησε επαφή με τις 890 μονάδες με την ΔΕΗ στο επίκεντρο γιατί είναι πλέον αντιληπτό ότι δεν μπορεί να εξυγιανθεί άμεσα, ενώ και οι τράπεζες έχουν δείξει ξεκάθαρα σημάδια κόπωσης παρά την προσπάθεια να παραμείνουν σε θετικό πρόσημο.
Η χρηματιστηριακή αγορά πάνω από την ζώνη των 900 μονάδων εισέρχεται σε υπερτιμημένη ζώνη και η παράμετρος αυτή λειτουργεί επίσης ανασταλτικά.
Οι τραπεζικές μετοχές με P/BV πάνω από 0,60 είναι πανάκριβες ενώ φούσκες δημιουργούνται και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Το reality check δηλαδή ο έλεγχος της πραγματικότητας από τους ξένους δεν ενθουσιάζει.
Υπάρχουν προσδοκίες αλλά και ευρύτατοι προβληματισμοί καθώς πολλά τα προβλήματα που ορθώνονται στην οικονομία.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές στο 2,06% ενώ στις 25 Ιουλίου σημειώθηκε το ιστορικό χαμηλό στο 1,938%.
Ωστόσο πιέσεις ασκούνται στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία στο 1,60%.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 880-885 μονάδων έχοντας ξεπεράσει την  πρώτη αντίσταση των 880 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 900-920 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Αν και το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης έφτασε έως και τις 896 μονάδες, οι σημαντικές απώλειες της ΔΕΗ αλλά και οι πιέσεις στις τράπεζες επέδρασαν αρνητικά στην αγορά.
Στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, όμως, ο τραπεζικός κλάδος "γύρισε" θετικός, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες του γενικού δείκτη.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά -0,58% στις 889 μονάδες έχοντας υψηλό στις 896,92 μονάδες και χαμηλό στις 882,15 μονάδες.
Ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 37,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26,3 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες.

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων, το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,06% - Αναβάθμιση προοπτικών από Fitch 2 Αυγούστου

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στο 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 2,07% και το ιταλικό 10ετές  στο 1,58% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 49 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 165 μ.β
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 234 μονάδες βάσης.
Να σημειωθεί ότι η Fitch αξιολογεί την ελληνική οικονομία στις 2 Αυγούστου και αναμένεται αναβάθμιση του outlook των προοπτικών σε θετικές από ουδέτερες.   

Τραπεζικά νέα

Σε μπαράζ αναβαθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες θα οδηγήσουν η έγκριση του APS ή ιταλικού μοντέλου για τα προβληματικά δάνεια που αναμένεται έως 20 Σεπτεμβρίου 2019 και η πλήρης άρση των capital controls που θα πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου 2019.
Με βάση πληροφορίες αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα με βαθμό σπουδαιότητας η έγκριση του APS και σημειολογικούς λόγους η άρση των capital controls θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης σε σημαντικές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο για τα προβληματικά δάνεια ή APS έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Ταυτόχρονα η ΤτΕ θα άρει τα capital controls το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019.
Πρακτικά για τις εσωτερικές συναλλαγές δεν υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι αλλά μόνο για συναλλαγές στο εξωτερικό.
Όμως η τυπική άρση των capital controls για τους οίκους αξιολόγησης θα είναι το σημείο αναφοράς.
Όμως ο βασικός καταλύτης για τις αναβαθμίσεις των τραπεζών θα είναι η συλλογική λύση για τα προβληματικά δάνεια.
Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι μια συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων θα είναι κίνητρο για αναβάθμιση όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Πρακτικά έως το τέλος του 2019 ή αρχές του 2020 οι ελληνικές τράπεζες από όλους τους οίκους αξιολόγησης θα βαθμολογούνται 1 έως 2 κλίμακες χαμηλότερα από την βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας αντί 4 βαθμίδων της τρέχουσας περιόδου.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 885 μονάδες έχοντας ξεπεράσει την πρώτη αντίσταση των 880 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 900-920 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης κινείται πάνω από την αντίσταση των 780 μονάδων και ακολουθούν οι 800 μονάδες μονάδων, ενώ η πρώτη  στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Η επικαιρότητα

Το βαρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ καλείται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, πρώην στέλεχος του πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου ENEL.
Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ ξεκινούν από την αντιστροφή των ζημιογόνων αποτελεσμάτων και φθάνουν μέχρι την στροφή της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χωράς προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έναν τομέα όπου - παρά το γεγονός ότι αποτελεί το μέλλον της ενεργειακής βιομηχανίας της Ευρώπης - η ΔΕΗ παρουσιάζει πενιχρά αποτελέσματα.
Το κράτος είναι ανίκητο και η γραφειοκρατία θα ζει και θα βασιλεύει.
Την διαπίστωση αυτή κάνουν έμπειροι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και εσχάτως και των Επενδύσεων.
Οι καλές προθέσεις του νέου υπουργού  Άδωνι Γεωργιάδη να περιορίσει την γραφειοκρατία πιθανόν να  σκοντάψουν στις κανονιστικές διατάξεις λειτουργίας  των δημοσίων υπαλλήλων που για να γίνει κατανοητό είναι σαν να δίνεις σε ιδιωτικό φορέα να κάνει συλλήψεις που αυτό είναι δικαίωμα της Ελληνικής  Αστυνομίας ως φορέας της κρατικής μηχανής.   
Μπορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση να έδωσε θετική ψήφο στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο πέρασε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και σήμερα (30/7) εισέρχεται στην ολομέλεια προς ψήφιση, όμως δεν εξυπακούεται ότι θα κρατήσει την ίδια στάση και στα υπόλοιπα που έπονται.
Όλα δείχνουν ότι οι διαξιφισμοί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναφορικά με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι απλώς η προθέρμανση για αυτό που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και μέχρι την ολιγοήμερη διακοπή εργασιών του κοινοβουλίου.
Στο τρίτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη, περικλείεται πλήθος διατάξεων όπως η εντός του συνταγματικού πλαισίου, ενίσχυση των εξουσιών δημάρχων και περιφερειαρχών οι οποίοι δεν διαθέτουν την πλειοψηφία των συμβουλίων τους για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με άνοδο έκλεισαν σήμερα Τρίτη (30/7) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της απόφασης της Bank of Japan να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, διευκρινίζοντας ότι η ποσοτική χαλάρων θα παραμείνει σε ισχύ κατά τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως οτυ +0,43% στις 21.709,31 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi ενισχύθηκε κατά +0,45% στις 2.038,68 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,28% και τις 6.845,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,20% στις 28.163 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -0,50% στις 10.830,90 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,39% στις 2.952,34 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμε΄να στο +0,48% και τις 9.399,14 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις δέχονται σήμερα (30/7/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για το αναπτυξιακό outlοοκ και το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, καθώς και μιας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.
Οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή των αυριανών 31/7 αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για τα επιτόκια.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,3% στις 385,8 μονάδες, με τους κλάδους αυτοκινήτων και τραπεζών να «ηγούνται» της σημερινής πτώσης, καταγράφοντας απώλειες 2,5% και 2,4% αντίστοιχα.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά -2% στις 12.180 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 0,8% στις 5.559 μονάδες, ενώ ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 1,7% στις 21.346 μονάδες.
Πιέσεις στον DAX ασκούν οι μετοχές των Bayer και Lufthansa, που καταγράφουν απώλειες 3% και 6% αντίστοιχα.
Αντίθετα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,1% στις 7.692 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από την υποχώρηση της στερλίνας,

Πτωτικές τάσεις στις τράπεζες – Πιέσεις στην Eurobank

Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν τελικά στις τραπεζικές μετοχές, πλην της Eurobank, η οποία δεν κατάφερε να ακολουθήσει το θετικό γύρισμα στο τέλος της συνεδρίασης.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5770 ευρώ με άνοδο +0,27%, όγκο 7,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank βρέθηκε στα 1,7150 ευρώ με άνοδο 0,29%, όγκο 8,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς βρέθηκε στα 2,9020 ευρώ με άνοδο 0,42%, όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank βρέθηκε στα 0,8750 ευρώ με πτώση -0,46%, όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,53 ευρώ με πτώση -2,43% και κεφαλαιοποίηση 701 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank βρέθηκε στα 0,48 ευρώ με άνοδο +3%, με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 221 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  στα 14,70 ευρώ με πτώση 0,27% και κεφαλαιοποίηση 294 εκατ. ευρώ

Πτωτικά οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Πιέσεις στην ΔΕΗ -2,5%

Με μεικτές τάσεις κινήθηκε η πλειονότητα των μη τραπεζών μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Cenergy, ΔΕΗ και Motor Oil.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Φουρλής.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,63 με κέρδη 0,03% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,30 ευρώ με πτώση -1,13% και αποτίμηση 5,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,65 ευρώ με πτώση -2,57% και αποτίμηση 614 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε στα 2,2450 ευρώ με ανοδο +2,05% και κεφαλαιοποίηση 520 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ βρέθηκε στα 10,12 ευρώ με πτώση -0,49% και αποτίμηση 3,25 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,72 ευρώ με πτώση 0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δις. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρέθηκε στα 9,43 ευρώ με πτώση -1,26% και κεφαλαιοποίηση 2,88 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,20 ευρώ με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,03 ευρώ με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,88 ευρώ με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,5040 ευρώ με πτώση -2,72% και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis στα 5,72 ευρώ με άνοδο +1,06% και με κεφαλαιοποίηση στα 296 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρέθηκε στα 0,1388 ευρώ με πτώση -2,12% και κεφαλαιοποίηση 133 εκατ. ευρώ

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα στο 2,07% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 47 μ.β. και την Πορτογαλία 163 μ.β.

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά διαπραγματεύονται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα απόρροια αφενός της βελτίωσης στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης αφετέρου στην κερδοσκοπία που μαίνεται στα ελληνικά ομόλογα.   
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,07%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 48 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή επιδείνωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,60% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,08 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,62%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111 μονάδες βάσης και απόδοση 1% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,26% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 115,02 μονάδες βάσης και απόδοση 1,83% με απόδοση αγοράς 1,86% και απόδοση πώλησης 1,79%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,95 μονάδες βάσης και απόδοση 2,02% με απόδοση αγοράς 2,03% και απόδοση πώλησης 1,99%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,96%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 115,70 μονάδες βάσης και απόδοση 2,49%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 118  μονάδες βάσης και απόδοση 2,69%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 121,10  μονάδες βάσης και απόδοση 2,91%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 242 μονάδες βάσης από 244 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,34% ή 234 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, ωστόσο λόγω της ΕΚΤ παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,54%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/7/2019 στο -0,39% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,40%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό 0,04% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,27% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,20% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,60% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,62%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,44%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης