Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρούτσης: Καμία παράταση πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου για την ένταξη στις 120 δόσεις

Βρούτσης: Καμία παράταση πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου για την ένταξη στις 120 δόσεις
Δεν τις προλάβαμε όλες τις υπέρογκες συντάξεις, κάποιες έχουν δοθεί είπε ο υπουργός Εργασίας
Την θέση ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες.
«Κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο για τη διερεύνηση της ρύθμισης», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Βρούτσης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία έχει καταθέσει διάταξη «για τη μείωση του επιτοκίου από το 5 στο 3%».
Όπως είπε, η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30 για τους αγρότες.
Ωστόσο ο κ.Βρούτσης παραδέχθηκε ότι η μη εκκαθάριση των χρεών οφείλεται σε παθογένεια του συστήματος, ανακοίνωσε όμως ότι μόλις χθες εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.0000 του 2018.
«Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι, τα χρέη του 2017 έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Από την άλλη, καταβάλλεται κάθε προσπάθει» να γίνει το ίδιο και για το 2018» τόνισε ο κ.Βρούτσης, ο οποίος αφού επεσήμανε κατηγορηματικά πως «δεν θα υπάρξει παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου», έκανε γνωστό ότι μόλις 80.000 οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, η οποία, όπως υποστήριξε, μέχρι τώρα «δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα».
Όσον αφορά τις υπέρογκες συντάξεις ο κ.Βρούτσης τόνισε ότι κάποιες έχουν δοθεί.
«Ευτυχώς με ενημέρωσαν οι Υπηρεσίες και το πρόλαβα.
Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια.
Λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν.
Αναζητώ στοιχεία για το πόσες είχαν δοθεί, πόσες εκκρεμούσαν», είπε ο κ.Βρούτσης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για fake news, είπε πως «δεν θα μπω σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις» και σχολίασε πως είναι «θράσος ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο».  
«Συντάξεις έχουν πληρωθεί» υποστήριξε ο κ.Βρούτσης, συμπληρώνοντας πως «έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις βάσει λαθών του επαναϋπολογισμού»
«Από τη μία έχουμε ευνοϊκές απονομές συντάξεων και από την άλλη αδικίες.
Θα γίνει restart στο σύστημα επαναϋπολογισμού.
Θα φέρω διάταξη με οροφή.
Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ» είπε ο κ.Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ».
Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ.Βρούτσης είπε πως αυτές ξεπερνούν τις 470.000.
«Το πρόβλημα δε θα λυθεί μέσω του ανθρώπινου δυναμικού.
Πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο», είπε ο κ.Βρούτσης, προτείνοντας ως λύση την ψηφιακή σύνταξη.
«Από 1η Ιουνίου το 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά.
Την επόμενη τριετία θα βγαίνουν όλες οι συντάξεις ψηφιακά» είπε ο κ.Βρούτσης, επισημαίνοντας πως «τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό σύστημα».
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, όπως είπε ο Γ.Βρούτσης, όλη η διαδικασία να γίνεται «αυτόματα, όπως γίνεται με το taxis».
Ερωτηθείς για τις συντάξεις χηρείας ο υπουργός Εργασίας είπε πως «αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης το να επανέλθουν στο επίπεδο του 2014» ενώ για τον κατώτατο μισθό και το ενδεχόμενο αύξησής του μέσα στο 2019, είπε πως «για φέτος έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός».
«Για κάθε χρόνο από του χρόνου, έχουμε πει ότι, θα ακολουθήσει το ρυθμό του ΑΕΠ, διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε φορά» τόνισε ο κ.Βρούτσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης