Τελευταία Νέα
Οικονομία

Που σκοντάφτουν τα σχέδια για ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων - Το κράτος είναι ανίκητο και η γραφειοκρατία βασιλεύει

tags :
Που σκοντάφτουν τα σχέδια για ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων - Το κράτος είναι ανίκητο και η γραφειοκρατία βασιλεύει
Οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης και ο υπαρκτός κίνδυνος της … υπογραφής
Το κράτος είναι ανίκητο και η γραφειοκρατία θα ζει και θα βασιλεύει.
Την διαπίστωση αυτή κάνουν έμπειροι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και εσχάτως και των Επενδύσεων.
Οι καλές προθέσεις του νέου υπουργού  Άδωνι Γεωργιάδη να περιορίσει την γραφειοκρατία πιθανόν να  σκοντάψουν στις κανονιστικές διατάξεις λειτουργίας  των δημοσίων υπαλλήλων που για να γίνει κατανοητό είναι σαν να δίνεις σε ιδιωτικό φορέα να κάνει συλλήψεις που αυτό είναι δικαίωμα της Ελληνικής  Αστυνομίας ως φορέας της κρατικής μηχανής.  
 Έτσι  παρομοιάζουν υπάλληλοι τις διοικητικές αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό να βάζει ορίζοντα διετίας για τις επικείμενε ς αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με σκοπό τη διευκόλυνση  των επενδύσεων.
Οι έμπειροι υπάλληλοι με πολλά χρόνια διοίκησης στην πλάτη τους θυμήθηκαν  ότι κάτι ανάλογο είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1980 αλλά στη συνέχεια   εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα  διότι το σχέδιο ήταν ανεφάρμοστο και σκόνταψε  στη θεσμική λειτουργία του κράτους.
 Πιο συγκεκριμένα  αναφέρουν ποιος υπάλληλος θα βάλει υπογραφή για την εκταμίευση χρημάτων όταν πρόκειται για χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο έλεγχος των εγγράφων έχει γίνει από κάποιον άλλον; 
Το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων είναι μια δύσκολη υπόθεση, ειδικά γα έργα  που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια διότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι  είναι  ελεγχόμενοι από άλλες κρατικές υπηρεσίες.
Δεν είναι  λίγες οι περιπτώσεις που το ΣΔΟΕ αλλά και οι Εισαγγελικές Αρχές ζητούν  από την κρατική διοίκηση πληροφορίες για τη χρηματοδότηση εταιρειών από κρατικά κονδύλια, με αποτέλεσμα ο χρόνος έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων να διευρύνεται  με  συνέπεια  οι ενδιαφερόμενοι να περιμένουν  για χρόνια την εκταμίευση των χρημάτων.
Εξίσου δύσκολη θεωρείται και η ανάθεση έργου σε ελεγκτικές εταιρείες όπως είναι η EY , η PwC, η KPMG η Deloitte γνωστές ως Big Four να αναλάβουν τον  έλεγχο επιδοτούμενων επενδύσεων. Και σε αυτή την περίπτωση η εκταμίευση θα πρέπει να γίνει με την τελική υπογραφή κρατικού υπαλλήλου, ο οποίος  δεν θα έχει κάνει ο ίδιος έλεγχος.
Πάντως ο υπουργός  Ανάπτυξης και Επενδύσεων με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό  τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή θα έχει κεντρικό στόχο την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα. Ο έλεγχος θα γίνεται και από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα εγγράφονται σε ένα Μητρώο.
Για την εγγραφή στο Μητρώο θα προβλεφθούν συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να διασφαλίζεται ότι εγγράφονται μόνο εταιρείες πολύ μεγάλου κύρους.
Πρόσθεσε  ότι το Δημόσιο θα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να ελέγχει εκ των υστέρων τους φακέλους κι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ψευδής έκδοση πιστοποιητικού, οι ποινές θα είναι πολύ βαριές. Φυσικά θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Ο  υπουργός  Ανάπτυξη και Επενδύσεων διευκρίνισε ότι η διαφορά είναι ότι  ο έλεγχος που θα γίνεται δεν θα σταματά την επένδυση. Θα προχωρά η διαδικασία κι αν βρεθεί στην πορεία ότι έχει γίνει ψευδής δήλωση, τότε η επένδυση θα μπλοκάρεται και θα επιβάλλονται ποινές.
Ενώ τώρα, περιμένεις να πάρεις την έγκριση και μέχρι να την πάρεις, δεν μπορείς να ξεκινήσεις, τόνισε  χαρακτηριστικά.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης